Blogg
Uffes coachblogg
Vill man så kan man

Ibland vill man för mycket

Visst har du säkert råkat ut för att du vill så mycket att det som ska göras blir övermäktigt. Det kan vara att du varit för tidsoptimistisk eller trott att du kunde mer än du kunde eller av någon annan anledning så fick du inte till det. Det händer oss alla lite då och då. Men vi blir klokare för varje gång men en orsak verkar vara mer livsbenägen och följa oss lite längre än andra saker och det är tidsoptimismen. Vi tror att vi ska hinna en viss del på en viss tid. Och det kanske vi skulle ha klarat om det var så att det oförutsedda inte hade inträffat. Det kan vara en granne som kommer förbi och samtalet tar lite längre tid än vad du egentligen hade tid med, det kan vara en broöppning i Hjulsta som du inte räknat med och du blir stående där i 10 minuter, det kan vara att ett barn behöver hjälp med något och som förälder vill man ju ställa upp och det kan vara så mycket annat som gör att man inte hinner med det man tänkt.

I ärlighetens namn så vill jag erkänna att det även händer mig. Men jag kämpar alltid med att lägga till tillräckligt med extra tid för det oförutsedda. Jag lovar ingen exakt tid när jag ska vara framme utan ger en ungefärlig tid. Är det så att det krävs en mer exakt tid så har jag alltid ambitionen att starta för tidigt och sitter då hellre och väntar i 20 minuter än att komma försent. För visst kan min tid vara viktigt men det kan ju vara så att den jag ska möta också har en viktig tid. För mig kan det kännas respektlöst att inte ta hänsyn till en annan människas prioriteringar och väljer därför att prioritera andras tider när så krävs. Men med åren frågar jag alltid om det är ok om jag tar det lugnt och kommer fram när jag kommer fram. Det kan även ge mig tillfällen att stanna någonstans utmed vägen och beundra det jag annars bara skulle ha åkt förbi.

Det arbete jag tänkt jag skulle hinna med hemma när grannen kom förbi försvinner inte och visst är det trevligt att prata med sina grannar. En dag kanske det är jag som behöver och vill prata och då kan det kännas skönt att jag gett tid att prata med grannen när den kom förbi istället för att stressa på bara för att jag satt upp en nästan omöjlig tid att hinna med något.

Så mitt råd till dig är att faktiskt ta tid till annat i livet än bara jobb oavsett om det är jobbet som ger pengar eller om det är jobbet hemma i trädgården. Respektera andras tid mer än din egen. Skulle det vara så att du har bråttom så kan det vara så och någon gång är det ok att inte hinna prata eller komma för sent. Men låt det sista bli undantaget som bekräftar regeln.

Senaste inläggen.
HLR och isdyk 05 Mar
Åldersnoja? 25 Feb
Att vinna 19 Feb