Blogg
Uffes coachblogg
Vill man så kan man

HLR och isdyk

Så var årets uppdatering av HLR (Hjärt- och lungräddning) klar. En gång om året genomgår jag en uppdatering av det. Det känns bra att alltid veta att jag gör vad jag kan för att ha det i färskt minne. En nyhet i år var att det fanns tre dockor till. Två som var spädbarn och en som var upp till tonåren. Det är lite annorlunda med dem och det var en nyhet för mig att pröva på dem. Jag visste teoretiskt hur man behandlar dem men hade inte innan fått testa. En bra träning. Dessutom får vi testa att avvända en defibrillator på dockan. Också en bra sak att träna och veta att den talar om precis vad du ska göra. Chansen för en människa att överleva ett hjärtstopp ökar dramatiskt om man har tillgång till en defibrillator. Nu vet jag inte om siffrorna jag kommer ihåg är helt rätt men jag tror att det är ungefär 11% som överlever med bara stöd av HLR och över 50% som överlever om man använder sig av en hjärtstartare. Det gör verkligen skillnad. Med den kunskapen blir jag alltid glad när jag ser att det hänger hjärtstartare lite här och var. Det är visserligen en investering. En hjärtstartare kostar omkring 15 000:-. Men vad är ett människoliv värt? Alla arbetsplatser borde ha en hjärtstartare.

Helgen som passerat bestod bland annat av att assistera på en iskykarkurs. Fem elever hade bestämt sig för att lära sig att dyka under isen. Det är en annorlunda dykning. Om möjligt, än mer säkerhetstänk. Allt gick bra, som det brukar göra.

En rolig sak som hände var att jag träffade en person som lyssnat på en av mina föreläsningar. Det är alltid spännande att höra vad de burit med sig från det tillfället.

Sedan är det ju en ny månad vilket innebar att jag publicerade ett nytt månadsbrev. Också en spännande tradition jag har. Nu har jag gett ut månadsbrev i princip varje månad sedan 2013. Det har blivit några stycken och läsarna har blivit fler.

 

Senaste inläggen.
HLR och isdyk 05 Mar
Åldersnoja? 25 Feb
Att vinna 19 Feb