Blogg
Uffes coachblogg
Vill man så kan man

Att vinna

Som du säkert redan märkt så är jag intresserad av idrott. Inte så att jag sitter och tittar på allt som händer eller läser tabeller hela tiden. Nej, jag är nog lite ”lagom” intresserad. Idrott, oavsett typ är otroligt spännande. Ingen sport är egentligen individuell för ingen klarar sig utan ett team runt omkring sig. Gunde Svahn var individuellt duktig att åka skidor men han hade haft det otroligt jobbigt utan sitt team som vallade, som gav honom dricka under loppet, bokade tävlingar och allt annat ett team gör.

Men det är egentligen inte det jag tänkte skriva om idag utan möjligheten till att vinna. Inom många sporter finns det alltid en möjlighet för en rookie att göra succé. Har den personen en bra dag och motståndaren en mindre bra dag kan allt hända. Samtidigt behöver rookien vara mentalt inställd på att vinna är det enda alternativet.

Vi har två lag i handboll som spelar hyfsat högt upp i divisionerna. Det ena är ett damlag och det andra är ett herrlag. Damlaget ligger nu på kval uppåt och herrlaget ligger nära linjen för att behöva kvala neråt. Vad har hänt med herrlaget som spelade så mycket bättre förra året? Vad har hänt med damlaget som går så bra?

Jag kommer nu att sticka ut hakan lite. Det handlar om inställning det man håller på med och det handlar om självförtroende. Damlaget har haft en bra säsong och för varje match de vinner växer självförtroendet. De har en känsla som de rider på och det är hur gott det känns att vinna. Herrlaget å andra sidan har haft det tufft och deras självförtroende sviktar. Det gör att de börjar hitta på ursäkter till att de förlorar. Det kan vara att ”vi gav inte allt”. Det kan vara ”vi hittade inte vårt spel”. Det är enbart dåliga ursäkter från ett förlorande lag och ett lag med dåligt självförtroende.

När det inte går bra så är coachens viktigaste uppgift att få laget att tro på vinst igen. Det handlar även om att få varje person i laget att tro på sig själv. Det handlar även om att alla i lagget behöver se laget som en helhet. Jag tror att det är just det som saknas inom herrlaget som jag  tänker på när jag skriver det här.

Damlaget å andra sidan får inte vagga in sig i att allt går deras väg. Coachen behöver fortsätta att bygga lagets självförtroende som lag och även på individnivå. Lyfta alla spelare så att de lyfter sig när det gäller. Och gäller gör det vid alla tillfällen de är på en handbollsplan. Det spelar ingen roll om det är träning eller om det är match.

Senaste inläggen.
HLR och isdyk 05 Mar
Åldersnoja? 25 Feb
Att vinna 19 Feb