Blogg
Uffes coachblogg
Vill man så kan man

Konsten att rädda liv

I tisdags kväll var det Eskilstuna som gällde. Jag är en av flera dive masters på Eskilstuna Dykcenter. Som dive master så assisterar jag på kurser, har en del utfärder till olika dykplatser mm. För att göra allt så säkert som möjligt så anordnar Pia (vår instruktör) en årlig update när det gäller att rädda liv. Det är otroligt sällan det händer något inom dykning som är livshotande och därför är det ännu viktigare att få träna. Risken är annars överhängande att man inte kommer ihåg  hur man ska göra.

 

Det börjar med teori och träning på docka. HLR står på schemat. Sedan en del övningar på varandra att få över den medvetslöse i stabilt sidoläge.

 

Därefter bär det av till badhuset där det är mer realistisk övning med att hämta upp dykare från botten på bassängen med olika tekniker. Bogsering är en given övning men ack så tung. Det handlar om att bogsera snabbt för att få den medvetslöse till land så fort som möjligt för att kunna ge en mer kvalitativ hjälp. T.ex. är det nästan omöjligt att ge hjärtmassage på en flytande person och att ge mun mot mun metoden går men tar på krafterna. Hjärtmassagen är viktigast för det är den som ger syre upp till hjärnan.

 

Hemkomst är vid midnatt och då är det bara att snabbt borsta tänderna och hoppa i säng för att några timmar senare åka till jobbet igen.

 

Men det är värt allt. Jag har aldrig behövt använda denna kunskap och jag hoppas att jag aldrig behöver göra det men om jag kommer till en plats där den här hjälpen behövs så är jag innerligt glad att jag årligen tränar på den och kan känna mig lite säkrare när jag kliver in och behöver hjälpa till.

 

 

Senaste inläggen.
HLR och isdyk 05 Mar
Åldersnoja? 25 Feb
Att vinna 19 Feb