Blogg
Stefan Polzer
En blogg av Stefan Polzer om musik och skivor

Glenn Frey – Vila i frid

Glenn Frey, en av grundarna av bandet Eagles avled igår efter en tids sjukdom, endast 67 år gammal. Han var en fantastisk bra sångare, låtskrivare och musiker. Han var även producent, skådespelare, konstnär och som musiker var det inte bara gitarr som gällde, han var även vad man kan kalla en multiinstrumentalist.

glenn-frey-thumb_zps0971418b

Han var inte bara bandets gitarrist, han var också, ofta tillsammans med Don Henley, en av gruppens stora låtskrivare. Han sjöng även på massor av låtar, många av dem gigantiska hits, som till exempel Lyin’ Eyes, New Kid In Town och Heartache Tonight. Den förstnämnda gick upp som tvåa på den amerikanska Billboard-listan medan de andra två intog första platsen. Eagles albumdebuterade 1972 och övriga medlemmar förutom Frey och Henley var Bernie Leadon och Randy Meisner. Fram till att de lade bandet på is 1980 hade de släppt sex studioskivor, den mest kända av dessa är förstås ”Hotel California” som kom 1976. Frey var med och skrev sju av albumets nio låtar, bland annat titelspåret. Vid det laget hade Leadon lämnat bandet och ersatts av Joe Walsh. Till inspelningen av plattan innan, ”One of THese Nights”, hade man till bandet även adderat gitarristen Don Felder. Från 1977 och framåt har även Timothy B. Schmit varit medlem i bandet.

Efter uppbrottet av Eagles inledde Glenn Frey en framgångsrik solokarriär, totalt fem skivor blev det. De två första, ”No Fun Aloud” (1982) och ”The Allnighter” (1984) blev de mest framgångsrika, med hits som Sexy Girl, Smuggler’s Blues och The Heat Is On. 1985 kom kanske hans största solohit (tillsammans med The Heat Is On) med låten You Belong to the City som han gjorde till tv-serien Miami Vice 1985. Frey medverkade även i ett avsnitt av serien som uppkallats av hans låt Smuggler’s Blues. Det blev även en hel del andra tv och filmjobb, man kan bland annat se honom i filmer som Let’s Get Harry och Jerry Maguire.

1994 samlade Eagles ihop sig igen och släppte liveskivan ”Hell Freezes Over”, skivan innehöll även fyra nya låtar och blev mycket framgångsrikt och intog Billboards första plats. 2007, alltså tjugoåtta år efter senaste studioskivan (The Long Run) kom så ett helt nytt album med titeln ”Long Road Out of Eden”. En dubbelskiva på vilken Frey var medkompositör på tio låtar. Skivan blev mycket framgångsrik och toppade inte bara listan i USA utan även i ytterligare tolv länder, i Sverige blev det som högst en andra plats.

Själv såg jag Eagles live vid ett tillfälle, det var vid Sjöhistoriska i Stockholm sommaren 1996, snart tjugo år sedan! Skall jag rekommendera några skivor att lyssna på idag vill jag framhäva Eagles-skivan ”The Long Run” samt Freys soloskiva ”Strange Weather” från 1992 som kanske är det bästa han har gjort.

Glenn Frey – vila i frid.

Glenn Frey – I’ve Got Mine

Senaste inläggen.