Blogg
Solveig Zander

Besök från Westerlundska gymnasiet

I dag har jag haft besök av Integrationsklass från Westerlundska gymnasiet, Enköping. De hade först gått runt i Riksdagen med guide och därefter träffade det mig. Jag berättade om jobbet i riksdagen och svara på massor av frågor. Intresserade ungdomar. De jämförde politiker från deras länder med våra i Sverige. De handlar om att de har flera människor runt sig, med vakter och bilar och personal, och vi är helt ensamma. Vi pratade om demokrati och allmän rösträtt, här får alla rösta. Vidare att det tar tid att ändra lagar för förslagen ska ge möjligheter till insyn och att ha synpunkter, remissförfarandet. Migrationsfrågan och situationen om ensmankommande barn och ungdomar och att man blir utvisad till vad? Vilka som godtyckligt får stanna respektive får avslag. Migrationsverket styrs av regeringen och våra ”fria” myndigheter som ska tolka de lagar vi stiftar. Självklart kom också frågan om hur man blir politiker. Förklarade att det är ett förtroendeuppdrag och att man måste tillhöra ett parti. Som ni ser sitter de runt bordet i en lektionssal och lärarna syns också. De undrade över vilka som ska styra Sverige efter valet. Jag förklarade vår linje. Alliansen styr, (eller alliansen bjuder in Lövén som stöd?). Centerpartiet vill inte regera tillsammans med Sverige Demokraterna.

Efter tisdagens heldags- besök i Skåne, närmare bestämt Kristianstads län, förberedelser till miljödebatt i Biblioteket. På kvällen styrde vi kosan till Sälen. Skånebersöket var väldigt bra. Intressanta besök och många kloka samtal. Bär med mig det. Efter förberedelser inför miljödebatten, som skulle vara på torsdagskvällen,  blev det ett Insynsråd med ISF, Inspektionen för socialförsäkring, under torsdagen i Stockholm.

Så bar det av till Sälen med Åsa och Cecilia. Jätteroligt från första andetaget i bilen. Några av oss var lite trötta och slumrade ett tag. Som tur var höll föraren sig vaken, kära maken. Kom fram mitt i natten och kom i säng ännu senare. Skidåkning och trevlig samvaro i 3 dagar. Bilden på Solveig, Åsa och Toots. Cilia tog bilden.

Nu är det verkligheten i Riksdagen igen, och då startade måndagsmorgonen med diskussioner om min valrörelse och sociala medier. Intressant men svårt att veta vad som är rätt och vad som blir fel. Jag träffade några experter som var intresserade av mig. Nu gäller det att göra en plan, tydliga budskap och samla mycket energi. Ska bli riktigt roligt att få träffa alla människor på gator och torg, i slott och koja, på landsbygden och i city, igen.

Har, tillsammans med kollegan Anders Åkesson, två härliga tjejer som Prao i 3 dagar. Riktigt roligt med nyfikna ungdomar. Återkommer om det.

 

Senaste inläggen.
+18 31 Jul
Punktering 31 Jul
29 Jul
16 Jul