Blogg
Solveig Zander

Åldersbedömning

CederbrattÖBI dag har jag för ovanlighetens skull debatterat migrationsärende i Riksdagen. Den som brukar ta dessa debatter var på resa med Talmannen och då fick jag ta det med förslaget om Åldersbedömning. Nu ska man enligt Medicinalverket inför medicinska åldersbedömningar. En metod som ska vara mer rättssäker och inte godtycklig som ibland varit fallet hos Migrationsmyndigheten. Den osäkerheten skapar oro och otrygghet hos de asylsökande ungdomarna som i vissa fall har lett till självmord, eller försök till självmord och självskadebeteenden. Vi centerpartiet menar att det ska vara självklart att de som fått ett avslag enligt gamla rutiner ska få rätt att omprövas med den nya metoden. För vi vet att ungdomar under 18 år har skickats tillbaka till Afghanistan. Det vill ingen för våra barn och ungdomar ska värnas oavsett om de är födda i Sverige eller inte. Barn är barn och ungdomar är ungdomar!

På bilden min utskottskamrat Mikael Cederbratt, M, som är mycket trevlig och dessutom med starka band till Enköping.

I går besöktes riksdagsgruppen av ÖB Mikael Bydén. Han pratade om att det händer mycket i världen nu, om vad försvarsfrågor handlar om i Sverige i dag och hur vi påverkas nu och på sikt. Väldigt intressant och han fick många frågor. Han sa bl a att det var osannolikt att det skulle bli något väpnat angrepp mot Sverige. Det var ett lugnande besked.

I fredags tog jag på förmiddagen emot parlamentarikerbesök från England. Berättade för dem om vårt pensionssystem. De uppskattade informationen och sa sig äntligen förstå hur det fungerar. Kan man förklara det på 30 min kan inte systemet vara obegripligt som många säger. Tvärt om vårt pensionssystem är det enklaste som finns. Det är härmed bevisat. Åt sedan lunch med en av centerpartiets trotjänare som nu gått i pension. Trevligt! därefter avslutades dagen med en mycket bra Kommunalsektion. Där länets gruppledare och kommunalråd träffades och diskuterade med vårt regionråd, mig och vår distriktsordförande. Mycket handlade givetvis om vården i länet och hur det styrande håller på att dra in vården från ytterområdena. Allt ska centreras till Uppsala och Enköping, om man får vara riktigt krass. Centern kämpar emot för hela länet ska leva och ha service.

 

Senaste inläggen.
Vardagslivet 28 Maj
Sen lunch 27 Apr