Blogg
Solveig Zander

LRF och AF

Många förkortningar är det. Men Af, Arbetsförmedlingen, vet nog de flesta vad det är. När de invigde de nya lokalerna i Enköping i fredag var det en positiv stund. Det är Bålstakontoret som lagts ner och då ska Enköpingskontoret växa för att ta emot fler. För mig är det oerhört viktigt att ”så länge AF har den uppgift de har i dag” så ska det fungera oavsett var man bor. Stödet och hjälpen till Håboborna ska inte bli sämre för att man saknar AF kontor på orten. AF invigningVi centerpartister anser att AF ska konkurrensutsättas. Det finns andra som skulle klara matchning och stöd till att kunna återgå eller få ett arbete betydligt bättre än AF. Dock ska sägas att det i Enköping verkligen görs ett mycket bra jobb. De är lyhörda för kontakter med arbetsgivare, är intresserade av att pröva andra åtgärder för att möjliggöra för folk att få ett arbete och för att få testa att arbeta och se vad man klarar av. En av dem som betyder mycket i att verksamheten fungerar bra är chefen Emelie Preinitz.

I går var det en heldag med LRF, d v s med Lantbrukarnas riksförbunds regionstämma, som var i Enköping. Ca 250 personer var bänkade och det var riktigt intressant och lärorikt. Självklart fick jag mig en känga här och där för att vi i riksdagen gör för lite för den gröna näringen. Men jag känner mig inte riktigt skyldig. Däremot är jag övertygad om att alla de som satt därinne inte var riktigt pålästa om vad centerpartiet driver i just deras frågor. Fick centern bestämma själva skull de gröna näringarna ha helt andra förutsättningar.LRF-stämma

Men det var en trevlig dag och med ett presidium som skötte sig väl, vågar jag påstå. Andra kan ha en annan uppfattning och jag är inte självgod för jag som ordförande var bara en av fyra som rattade detta.

Något mycket positivt var att LRF ungdom var där och presenterade sig. Det finns en otroligt god tillväxt det är helt klart. Ungdomar som redan driver lantbruk och är bönder på riktigt och gör ett kanonbra jobb. En kille hade varit flykting och kom till Sverige 2010. Nu driver ha ett eget företag inom den agrara näringen. Hemma i Syrien hade de haft ett litet familjejordbruk långt i från hur vi driver våra jordbruk i Sverige. Men han hade med andra ord funnits sig väl till rätta med det han gillade att jobba med. Detta tack vare att han fick en introduktionsplats under SFI -tiden och det ena hade givit det andra. Glädjeämnen i tillvaron! Behövs mer av den varan.

 

Senaste inläggen.
Vardagslivet 28 Maj
Sen lunch 27 Apr