Blogg
Solveig Zander

Studiebesök

Uppdraget i Riksdagen går vidare. Det händer en hel del för en ledamot i opposition. Spännande och intressanta saker. Vissa dagar blir man besviken och andra tycker man att livet är på topp. När det är på topp för mig (och för alla andra riksdagsledamöter tror jag) är när det blir media, eller när man träffar spännande människor och är på studiebesök. Här om dagen var det ett intressant studiebesök på Järnbruket i Tierp, ni vet de som tillverkar brunnslock som ligger på gator och trottoarer, och som det står Tierp på. (Var också på Kompetenscentrum och Arbetsförmedlingen) Gatugodset utgör 60 procent av tillverkningen. Bruket har funnits sedan 1894 och ägs nu av Avesta verken. På bruket finns en kvinnlig vd, två kvinnor på kontoret som har hand om ekonomi, kunder, försäljning, marknadsföring o dy. Ute i verksamheten i verkstaden finns inte en enda tjej anställd. Hum….! säger en jämställdhetsivrare. Men jag förstod då jag kom ut till verkstaden. Snacka om tungt arbete!Tierps järnbruk Här arbetar  i dag 21 personer men det har som mest funnits 80 -100 personer. Fina grejer blir det. Bl a har de gjort en exakt lika dan kanon till den 300 år gamla som finns på Gripsholms slott. Den har gjort sitt och ska nu förvaras i ”fjärrarkivet”. Självklart önskar bruksledningen att verksamheten och orderingången var jämnare. Nu är det två tunga månader men man vill inte permittera. Som alla företagare tänker man på personalen och är rädd om dem. Det är ingen stor personalomsättning och det är en konkurrensfördel då kunskapen hos personalen är mycket stor. Man har företagshälsovård och årliga kontroller där lungkontrollerna är mycket viktiga, som man förstår då rök, sot och damm finns i överflöd.

Kvällen slutade med centerkretsens årsmöte där jag berättade om centerpartiets framgångar och höga opinionssiffror. Manade deltagarna att fortsätta jobba hårt för valet är inte förrän om 1,5 år.

Senaste inläggen.
Vardagslivet 28 Maj
Sen lunch 27 Apr