Solveig Zander

Leopardsnigel

Det märks att det är sommar och semester. Det mesta går ner på sparlåga. Mailen blir betydligt, betydligt färre och Facebook innehåller annan information. Det är härligt!Lejopardsnigel Personligen ägnar jag mig mest åt trädgården, löser korsord och tar det lugnt. Har haft en jättejobbig influensa som är ganska ovanligt för min del. Men det är bra att den slår till när jag är ledig, underlättar tillvaron.

Upptäckte en läskig snigel i trädgården här om dagen. Som tur är kan man få all information på nätet. Det var bara en leopardsnigel som dessutom äter mördarsniglar. Alltså en välkommen gäst.

Gjorde en insats för mänskligheten, eller vad man nu ska kalla det?, och hade telemöte med EU-nämnden i måndagsmorse kl 7.00. Det var Utrikesministern som skulle ha ett uttalande om hur Regeringen skulle ställa sig i Turkietfrågan. För övrigt blir det bara att svara på något enstaka viktigt mail.

Avverkade ett dåligt samvete här om dagen. Fällde flaggstången och tvättade den, bytte lina och satt upp en ny vimpel. Så bra för det behövdes efter 11 år. Naturligtvis var det inte bara jag som vickade stången. Dotter och pojkvän hjälpte kära maken och mig. Men min starka man klarade att resa den tillsammans med bara mig. Lite imponerad måste jag tillstå att jag är. Det är tillåtet!?

Sista dagen i Visby och Almedalen

FrälsisTorsdagen var min sista dag i Visby detta år. Visst har det förändrats under de 10 år jag varit där. Mycket mer kommers och färre politiska spontana samhällsdiskussioner. Tråkigt om det skulle försvinna. Nu har det varit bokade möten. Jag har med andra ord varit på seminarier där jag deltagit och träffat personer som jag har nytta av och förhoppningsvis har de även nytta av att samtala med mig. Jag är inte speciellt bra på mingel och har svårt att bestämma en månad innan om jag är sugen på att gå på fest. Man måste vara inbjuden och upptagen på en lista och prickas av när man kommer annars är det kalla handen. Allt detta för att man ska få servera alkohol. Mitt råd är sluta servera alkohol det är inte det viktigaste…..

Nog om mina negativa tankar om veckan i Visby. På torsdagen, innan jag åkte hem, var jag på ett något annorlunda seminarium. Det handlade om Barn och sexualisering något som Frälsningsarmén var inbjudare till.  Vi var 4 personer som deltog i panelen. En var från Freethem, Maya i mitten av bilden, och RFSU:s representant är den andra. Saknas gör Per Ewert som är författare av läromedel om samlevnad och sexualitet. Frälsningsarmén anser att barn blir utsatta för sexualisering för tidigt i livet och det inkluderar tidig undervisning i skolan. Ingen av oss andra höll med. Jag fick med mig att skriva en motion om att utvärdera den sexualundervisning som drivs i våra skolor. Lovar att jag ska göra det!

Träffade slutligen ett företag som förvaltar pensioner och andra försäkringar. Därefter var det hemresa, eller i alla fall till Stockholm. För jag gick direkt till Riksdagshuset och förberedelser inför fredagen EUnämnde. Sov i Stockholm och jag måste säga att vår huvudstad är vacker. Borta bra men hemma bäst det kan jag verkligen intyga när jag mot kvällningen i fredags kom till Enköping. Hade då några tjejkompisar här som sov över och vi tjattrade en del. Kära maken fick lyssna men han deltog också vill jag lova.

Nu väntar några lata dagar med semester hemma i Fanna. Ska inte åka längre bort än jag kan cykla. Vilken tur jag har som bor i den bästa av världar.

 

Jobb för nyanlända

GetingarEfter två samtal om och med pensionsplacerare/fondbolag/ rådgivare var jag högst medverkande i ett seminarium om Jobb för nyanlända. Integrationen av våra nyanlända handlar om att de får jobba. Center föreslår att vi ska ta bort alla hinder från att jobba från första dagen de är här. Under tiden de väntar på att asylprocessen ska ha sin gång. Men det verkar var för svårt…….Regeringen har i alla fall kommit med ett så kallat snabbspår. Yrkesutbildade personer ska få testa om de har tillräckliga kunskaper. Det ska ta 10 dagar. Därefter få de ett certifikat om de klarar provet. Vad som händer annars är oklart. Det gäller nu i första hand kockar och Scandic har gått i bräschen.  Än är det bara ett fåtal men man förväntar att de ska bli ett 50-tal. Fler branscher och yrken ska komma. Ja, sedan ska de ju få ett jobb. Af ska då stötta och hjälpa. Vi vet ju att Af inte har så mycket tid och än har de inte kommit på att använda de kompletterande aktörerna som Alpha CE  t ex. De får ut ett 40 tal nyanlända i veckan. Snabbspåret är bra men de 50 % av de nyanlända som inte har någon skolgång de måste vi också stödja i att få jobb. Centern kallar de enkla jobb och då handlar det om vaktmästare, städare, diskare etc med lägre lön och slopad arbetsgivaravgift i 2 år. Men se det vill man inte höra talas om från Regeringens sida. Skandal tycker jag och det sa jag också.

Lyssnade på Ebba Buch Thors tal i Almedalen. Hon gjorde det hon skulle. Varje kväll så bedömer Expressen talarna med sina getingar. Tror Ebba fick 3 getingar. De är där ”levande” i parken. Rolig grej.

Avslutade kvällen med ett trevligt och innehållsrikt samtal tillsammans med Svensk Försäkring, d v s där fanns gd för MinPension, Pensionsmyndigheten, företrädare för pensionsförsäkringsbranschen m fl. Vi åt en god middag och samtalade samtidigt, det gick riktigt bra.

 

Slutet samtal

Samhall vd talar.Började morgonen med ett slutet samtal med Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation och diverse andra intresserade. Det betyder att vi satt i ett rum utan publik. För det handlar om att komma fram till gemensamma ståndpunkter. Alla vill vi ju att A-kassorna ska ha fler medlemmar, eller rättare att man ska en trygghet när man är mellan två anställningar. Det måste bli enklare att räkna ut vad man får när man är arbetslös och vilka kriterier som ska gälla. Jag och Centerpartiet vill att det ska vara inkomstbaserat och inte arbetstidsbaserat. Men vi var inte överens i rummet och då gäller det att diskutera och förklara för varandra för att tillsammans komma framåt. Intressant!

Fortsatte dagen med Länsförsäkringars seminarium om varför allt fler företag inte tecknar tjänstepensionsförsäkringar för sig som företagare och inte heller för de anställda. Viktigt tycker jag. Ett bra samtal med företrädare på LF, akademin, företagarna och pensionsmyndighet. Det var väldigt välbesökt och många som inte fick sittplats. Jag försökte förklara hur viktig tjänstepensionen är för den slutliga pensionen.  Givetvis fick jag in detta med det ojämlika i situationen då det är lönen som styr. Dvs kvinnor med låg lön och deltidsarbete får ju mindre.

Bilden visar mitt samtal med vd på Samhall, Monica Lingegård, som jag hade i måndags.

Besökte Sigrid och fick mig en uppdatering om Kärnavfallsproceduren. Den har tagit ett steg närmare slutförvaret tack vare det positiva beslutet från Strålsäkerhetsmyndigheten som säger att SKB kan uppfylla de säkerhetskrav som ställs för slutförvar i Forsmark.

Avslutade kvällen med en god middag tillsammans med goda vänner från Enköping. Vi är fler som är på ön.

 

Talet

Dagen präglades av väntan på kvällens tal av Annie Lööf.Annie Almedalen 2016 Hon gjorde ingen besviken. Hon var känslosam, ideologisk och väldigt tydlig med vad hon och centerpartiet vill? Fler måste få jobb och det handlar om att bryta isen och få det första jobbet. Förslaget är ingen arbetsgivaravgift de första 2 åren för den som får det första jobbet. Dessutom handlade talet om blåljuspersonalen skydd och flickor, kvinnors skydd mot stympning, förnedring, och utnyttjande.

Dagen för övrigt började ju i ottan och vi diskuterade samhällsnyttan av  och med en enklare arbetslöshetsersättning. Blev glad när Ulla Pettersson och Bertil Grenströmmer var uppe tidigt för att lyssnade på mig. Därpå en mycket trevlig stund med Företagshälsovårdens Vd. Vi samtalade om hur företagshälsovården kunde bli bättre och hur fler kunde och ville nyttja den. Kombinationen av primärvård och företagshälsovård måste bli verklighet. En viktig nyckel till att minska sjukskrivningarna är jag övertygad om och det bekräftades av Företagshälsornas Vd Peter Munck.

Hade ett samtal tillsammans med Monica Lingegård, vd Samhall. Hon har varit på Samhall sedan 2011 och blev årets vd 2015. Hon är en intressant person och gör nytta för de personer hon har anställda. Visst skulle fler aktörer kunna anställa funktionshindrade eller personer som inte har full arbetsförmåga. Hon berättade bl a att det fanns många vinster för vårdområdet om de tog in personer som avlastade t ex sjuksköterskor, lärare etc. Boden var ett bra exempel på en kommun som förstått att ta tillvara funktionsnedsattas förmågor.

Besökte också SPF och samtalade med ordförande Christina Rogestam och Almega och jag beundrar deras chef Anna-Karin Hatt.. Trevligt och lärorikt. Hoppas vi ses nästa år igen på dessa möten och samtal. Det berikar och får mig att tänka till.

En mycket intressant dag  och jag hoppas det också kommer fortsätta vara solsken på ön.

Jag är här nu!

Då har jag påbörjat årets Almedalsfestival för det kan man kalla politikerveckan för. Många var på plats för att höra årets första talar från scenen, Jan Björklund. Han tala länge och väl om Brexits efterdyningar inte bara i Stor Britannien utan runt om i Europa främst. Så kom det lite om skolan, nyanlända och integrering, Putin som den stora faran i Öster och vikten av ett enat och samarbetat EU var kontentan och svaret på många frågor. Bra tal med känsla, men ingen humor.

Björklund i almedalen 2016Innan talet installerade jag mig på Hotellet. Har bott här många gånger nu för det här är mitt 10:onde år i  Visby. Packade upp och gick till Företagarnas uppstartsevent. en bra intervju/samtal om vart är Almedalen och politikerveckan på väg? Kan det öka mer nu rekordmånga igen. Den trånga sektorn som begränsar är boende/sängplatser. Kostnaden är också viktig i sammanhanget. Varför inte träffa mig i Stockholm under vintern t ex, billigare  och enklare.

Nu klar med morgondagens aktivister som pågår från 8.15 till aftonen och avslutar med middag hos Almega. spännande.

Plöjningstävling

I dag gjorde jag något jag aldrig gjort tidigare. Jag var på Plöjningstävling. Ett trevligt och spännande arrangemang i Hårsbäck. Trevliga människor, gott fika och en stund att tänka på annat än seminarier i Visby.

Det var veterantraktorer och de är inte gratis fick jag veta. 

I morgon åker jag till Visby och första evenemanget är hos Företagarna. På måndag morgon 8.15 är det Vision och en debatt om A- kassan. 14-14.30 har jag ett samtal med vd på Samhall. Min fråga till henne är bl a vad kan vi göra för att fler funktionsnedsatta ska få jobb, riktiga jobb. Af och Samhall kan bli bättre på det.    Så är det SPF och Di innan kvällen tal.

Laddar för fullt

Atlas CopcoNu närmar sig Almedalsveckan och jag börjar känna mig ganska preppad. Har försökt läsa in mig och få koll på vad jag ska säga, tycka och framförallt var jag ska vara vid rätt tidpunkt. Jag åker dit på söndag eftermiddag och åker till Stockholm på torsdag kväll. Ska vara på EU-nämnden på fredag. Måndagen är Centerns dag och den kulminerar med Annie Lööfs brandtal från stora scenen kl 19.00. Hon har mycket bra och ny politik (även gamla bra förslag) att presentera. Vi jobbar ständigt med att hitta bättre lösningar på dagens och morgondagens problem.

Efter midsommar och Brexit besökte jag Fagersta tillsammans med Lars Kallsäby, Västerås och kommunalråd. Lars är en av kandidaterna till riksdagen 2018 och jag försöker stötta så gott jag kan. Det här besöket var ett. Det var väldigt intressant för vi besökte också Seco Tools och jag fick tillfälle att prata om effekterna av Brexit och om deras syn på den föreslagna pålagan med sjukersättning för företagen. Brexit var och är ett bakslag för jag är övertygad om att EU är bra för oss alla. Vi är för små vi länder i EU gent emot marknader som USA, Asien och Ryssland, Sydamerika m fl. Ska bli intressant att följa Storbritanniens väg ur EU.

Mitt program i Visby är tämligen fullt och jag lovar att jag ska försöka förmedla till er vad jag gör och hur det är.

Avslutning

I dag har vi haft den traditionella avslutningen i Riksdagen. Alla tror nu, utom den förståndige, att vi är lediga till den 13 september då det är upprop i riksdagen inför ett nytt verksamhetsår. Som sagt det var avtackning till dem som slutat riksdagen under vårterminen. Bl a centerpartiets Lena Ek, var son nu är ordförande för Centerns ungdomsförbund. Lena har gjort skillnad i politiken både som parlamentariker i EU och som riksdagsledamot och som Miljöminister. Talmannen som höll i avtackningscermonin sa bl a att hon gör allt för att få en bättre miljö. Inför klimatförhandlingarna i Durban fanns länder som inte ville skriva under. Lena ringde till deras chefsförhandlare (vilket tjänstemännen på Miljödepartementet sa att så kan man inte göra) för Lena hon känner alla i hela världen. På så sätt blev det ett enigt avtal och både Kanada och USA skrev under. Nu är Lena ordförande för Södra Skogsägarna.Junibacken sång

I går kväll hade riksdagsgruppen och centerpartiets medarbetare sommarfest. Vi var på Junibacken och alla fick åka det trevliga tåget runt i Astrid Lindgrens värld. Väldigt trevligt! Bordsvis skulle vi hitta på en sång och på bilden är det Annies bord som sjunger. De vann dock inte för det gjorde mitt lag. (Alltså inte beroende på min sång…)

Utlänningslagen debatterades i måndags och i går röstade vi. Centerpartiet sa nej till förslaget. Men sista ordet i denna fråga är inte slut ännu. Tror jag!

I morgon ska jag till Sala och diskutera frågan som rör den nya regionindelningen. Ingen publik valfråga men mycket viktig för oss alla när det handlar om myndighetsstrukturer och vilka som ska bestämma om stora viktiga framtidsprojekt som kostar massor av våra gemensamma skattepengar.

Så önskar jag er alla en riktigt bra Midsommar.

 

Tillsammans gör vi skillnad

I måndags var jag en heldag i Västerås. Besökte Försäkringskassan och diskuterade sjukfrånvaron. Om jag förstod det hela rätt vara de lite frågande om den så kallade hälsoväxling som regeringen vill införa. Den som ger företagen medfinansiering i sjukfallen hur länge som helst. Alltså en dyr historia för alla arbetsgivare. Inte bra! För övrigt var det prat med pensionärer och med föreningen Tillsammans gör vi skillnad.annie partiledardebatt Verksamheten började som ett Facebook meddelande, i november, om möjligheten att sända saker till de flyktingar som kom. Intresset och folks goda hjärta var överväldigande. De flyttade till större lokaler och har nu plats för allt, kläder, skor, idrotts/fritids saker, fotbollsskor, pianon, cyklar, gosedjur med mera. När ett upprop gick om behov av barnvagnar och barnsängar kom det många, många. Har ni något över som ni tror någon annan skulle bli överlycklig att få skänk det till Tillsammans gör vi skillnad.

Jag åker tåg till Bålsta nu för tiden och sedan buss för att komma till Stockholm. Går riktigt bra men det tar lite längre tid. Det har jag lärt mig nu.

I dag har jag lyssnat på nästan hela partiledardebatten. Riktigt bra. Jag tyckte dock att Jimmie Åkesson, SD, var svaret skyldig i nästan alla replikskiften. Annie Lööf var bra då hon tog fram sommarjobbsavdrag för ett riktigt jobb som man kan få under sommarlovet. Dessutom lanserades hon förslaget om ingångsföretag, d v s som bara behöver en APP för att sköta sitt företag. Alla sätt att öka människors möjlighet till jobb är viktiga och bra. Statsministern var bättre än tidigare och gav de besked han kunde. Jonas Sjöstedt är en mycket vass talare och debattör. Anna Kindberg Batra börjar bli riktigt statsmannamässig. Lovar gott inför 2018.

Eftermiddagen har jag ägnat åt att göra klart alla ”surdegar” och lättat mitt samvete. Har några ytterligare kvar till i morgon. Men sedan kan jag vara lugn jag ska nog få semester vad det lider.

 

 

 

Senaste inläggen.
Leopardsnigel 20 Jul
Slutet samtal 06 Jul
Talet 05 Jul
Avslutning 22 Jun
Bloggat på eposten.se.
Leopardsnigel 20 Jul
Desktop