Solveig Zander

Slottsbesök

SlottetI bland kör det ihop sig och dagarna blir lite kaosartade. Men det gäller att hålla sig lugn och ta en sak i taget. I går var tåget något sent och då blev det att komma lite sent till första mötet. Då skulle jag samtidigt titta igenom och förklara vissa skrivningar i motionsskrivandet. Vi säger nej till Regeringens förslag till att göra en halvmesyr av ett bra förslag som fanns i Socialförsäkringsutredningen. Mitt uppe i allt är det utskottsmöte och det var riktigt bra med information från departementet. De enskilda motionerna ska skrivas. Det hänger över och man tänker hela tiden på att det ska göras och vet att det tar tiden. Tiden går och snart är timmen slagen och det är försent.

En massa möten om budgeten, kommittémöten, gruppmöte och så skriva motioner. Kvällen blev sen innan hemgång.

I dag var det Ledamotsrådet och där får man diskutera vad som ska säkerhetsförbättras i våra datorer, telefoner, entréer och om hur ersättningen till ledamöter ska ändras och så vidare. Bra att ledamotsrådet finns. Men så var det flera timmar då jag kunde skriva motioner. Givetvis vissa avbrott för diverse överläggningar och att svara i telefon och på angelägna mail. Dessutom var jag med Riksdagens Rojalistiska förening till Slottet för information om vad som händer och sker där och med den verksamhet som de ansvarar för. Det gäller alla historiska byggnader/slott, förvaltningen av Djurgården, handhavandet med alla föremål som staten äger men som kungahuset förvaltar, personalen som vaktar här och där och stödet till kungafamiljen i ur och skur. I nästa vecka ska de på statsbesök till Tyskland och det fixar sig inte självt. Det var alltså inte någon Konselj. Där får ju inte jag vara med i alla fall det gäller ju bara Regeringen. Men titta på lokalen och sammanträdesbordet det fick jag göra.

Men nu är motionerna färdigskrivna bara en enda återstår och då är det 27 stycken. Tillåter mig att vara nöjd!

 

Forsmark

I går var jag i Forsmark och gjorde ett besök med min riksdagskompis Rickard Nordin, c. Himla intressant. Vi fick oss en genomgång av Svenskt Kärnkraftsbränsle om hur avfallet i Forsmark tas om hand i en deponi som tar omhand avfall som är radioaktivt. Man jobbar för att det i Forsmark också ska bli ett slutförvar av använt kärnbränsle. Det innebär att här ska man slutförvara det avfall som blir när man monterar ner kärnkreaftsreaktorerna. 500 meter under jorden finns i dag utrymmen som används för avfallet och där fick vi titta. På bilden syns Richard, Jacob Spangenberg, C kommunalråd i Östhammars kommun  och Bertil Alm, C, och politiskt aktiv i kommunen.

ForsmarkSjälva kärnkraftverkets producerar elenergi och man beräknar att det ska kunna vara i drift i till 2040 -45. Så länge ska verket hålla. Det har varit i drift sedan 1980. Huvudägare är som bekant Vattenfall men även Mellansvenska kraftgruppen och EON är delägare.

Det var spännande och en nyttig dag för mig och Rickard. Det är ju vi i riksdagen som ska fatta beslut om slutförvaret och när verken ska stängas.

För övrigt har jag varit och är himla förkyld. Snorar och fräser och hostar. Inte kul. Men jag skriver motioner för glatta livet har nog gjort ca 12-15 nu. Fortsätter! finns förslag hör av er. Det är ett par dagar kvar ännu på motionstiden.

Ett jättetrevligt avbrott var det i söndags när lilla Mamsen bjöd på middag. Jättegott och himla trevligt.

Tuijor

I går var det hårt kroppsarbete som gällde för Zanders. Vi planterade tuijor för glatta livet för att avgränsa vår tomt nu är det ska bygga på ”våran åker”. Undrar vad min mormor och morfar skulle säga när jag nu planterat tuijor på åkern? Jag tror i alla fall att det blir jättefint och ingen kommer att kunna se vad vi har för oss. Men jobbigt var det. Himla fina plantor från Thunaträdgård. Det gäller att handla på hemmaplan.Tuijor

Träffade som sagt Statsministern Löfvén i fredags på EU-nämnden. Han förmedlade vad han hade för avsikt att säga på det informella toppmötet det första när inte GB är med. Jag framhöll att EU nu måste se till att genomföra det som är bestämt och inte börja jobba med andra områden. Ingen likriktning på A-kassor och pensioner och sociala förmåner. Det ska vi bestämma själva över. Miljö och klimat och trygghets- och säkerhetsfrågor är viktiga att genomföra. Se till så medborgarna får se att det händer något. Den inre marknaden måste fungera så att våra företag lätt kan handla med EU-länder ta bort allt som är regelkrångligt. Flyktingfrågan måste alla länder ta ansvar för se till att de gör det vi bestämt i EU. Statsministern höll med om det mesta och det var bra.

Så hade vi möte med SKL-gruppen. Det vill säga våra ledamöter i kommun och landsting. Vi nyttjare varandra för lite helt enkelt. Det gäller att stötta och hjälpa varandra allt går så mycket bättre då. Vi ska ta på oss ett gemensamts ansvar så att vi möts.

Löfvén EUStatministern är inte ensam som synes. Intressant. Men han svara så gott som hela tiden helt själv på våra frågor och kommenterade våra yrkanden och påståenden. På bilden är det ”hövdingen” som sitter i mitten.

Riktigt bra fredag där jag jobbade mesta delen av tiden hemma. Rensade en del mail och började strukturera motioner och förberedde mötet med pensionsgruppen som vi ska ha i morgon. Då kommer Göran Johansson och Göran Hägglund och överlämnar sin slutredovisning av mötet med arbetsmarknadens parter angående höjning av pensionsåldern. Spännande!

Full rulle

öppnandet 2016Nu är det full rulle igen. Det var ett trevligt avbrott med högtidligt öppnande av riksdagen. Som vanligt börjar det med en samling i Storkyrkan efter uppropet. Hela kungafamiljen är med och Talmannen leder entrén tillsammans med Kungen. Därefter är det Riksdagshuset och öppnandet och Regeringsförklaringen och i år underhållning av Jan Schaffer. Bingo! Därefter tid för lite mat och vila och avslutningen var i år i Konserthuset. Sören Silén, Enköping och Lapset var med i år tillsammans med sin fru Lena. Det var tack vare att Sören är med i Handelskammaren. Men det var då nu är det historia.

I går var det full rulle. En brainstorming inför skrivandet av jämställdhetsmotioner. Som sagt det finns en hel del att förbättra på det området. Vi var8-10 personer som diskuterade och delade upp uppgifterna. Jag fick tre på min lott. Därefter möte om motionsskrivandet för att förbättra tryggheten för företagare och så lunch med centerkvinnor från Tavelsjö. De fick sig sedan en trevligt pratstund med mina kollegor Helena Lindahl och Annika Qarlsson om hur det är att vara riksdagsledamot. Vi satt på mitt rum och berättade.

TavelsjöEftermiddagsfika och en kort rundvandring i riksdagshuset avslutade besöket. Därefter var det ett besök av en medlem från Uppsala som ville förändra och förbättra vissa saker i vårt samhälle. Otroligt intressant samtal och jag ska göra vad jag kan för att bistå honom.

Kvällen hade hunnit bli ganska sen innan jag efter att ha läst på inför EU-mötet i dag lämnade huset. Det är statsministern som kommer inför det informella statsminister/regeringschefsmötet i morgon. Det gäller att tala om vad vi anser att han ska säga och driva på från svenskt håll.

Som alltid blir det full rulle för fort. Men jag gillar det.

HM och Ericson

Addis parlemt 2.I dag öppnar riksdagen och jag är med för 11 gången. Lika spännande och pirrigt varje gång. Man ropar upp mitt namn och jag säger JA!. För en vecka sedan var jag i Addis Adeba och besökte deras parlament. Något större än vårat. Något annorlunda politiskt läge och oroligare än vad vi har det.

Den dagen träffade vi också företrädare för HM och Ericson som har etablerat sig där. Etiopien behöver investerare och företag och inte bara bistånd. Men det är inte lätt för företag för arbetsmoralen och administrationskrångel är betydligt svårare än i Sverige. Men skam den som ger sig sa deras företrädare. HM har byggt upp en tillverkning av kläder och har nu funnits där i 2 år. Ericson har fått en stororder och bygger elektronik. Vi träffade också andra företagsföreträdare som jobbat i landet i ett par år och betydligt längre för andra. De som varit där i många år trivs och har svårt att tänka sig att flytta tillbaka till Sverige. Det om något säger väl att landet trots allt är bra.

I går hade vi gruppmöte och en mycket trevlig middag tillsammans i centergruppen. De av våra anhöriga som ville fick också vara med. Så kära maken kom till Stockholm och träffade mina ”jobbarkompisar”. Kul tycker jag och även mannen i mitt liv, tror jag.

Etiopien och Addis Adeba

Nu har jag varit i Etiopien och Rwanda. Oförglömligt! Av säkerhetstjänsten på riksdagen och Säpo fick vi inte ha våra telefoner på eller berätta att vi var där och mycket mindre vad vi gjorde när vi var där. Det är anledningen till varför jag eller någon annan inte skickade några meddelanden från vår vecka. I morse kom jag hem så nu är jag i säkerhet igen. Första dagen var i måndags och besöket vid historiska museum för att få en snabb bild av historien och nutiden.

Addis Parlamentet Efter att vi direkt vid ankomsten fått en snabb information av Ambassadören om läget i landet. Det är oroligt, mycket oroligt och det kom att påverka hela vårat besök. Vid samtal med parlamentsföreträdare handlade samtalet om det bl a. Våra frågor handlade mycket om hur regeringen tacklade oroligheterna. Men givetvis också om hur våra trygghetssystems fungerar och är konstruerade. Något som intresserade Eritreas regering. De högaktar Sverige och svenskarna och tackar oss för allt vad vi gjort för landet.

Addis första kvinnanHistoriens vagga är kort och gott Eritrea. Fick en snabb historisk  Information där vi bl a fick se hur mänskligheten vuxit fram. Det är många, många tusen år sedan den första kvinnan såg dagens ljus. Hon var kortare än jag, med långa armar och tänder som kunde döda. Hon klättrade i träd och gick också på 2 ben. Makalöst att man hittat resterna av en kvinna och lyckats bygga upp konjunkturerna av en henne.

Nu är det dock jätteskönt att vara hemma. Men jag återkommer till vad vi gjorde i Afrika.

Frösthult

I tisdags morse när jag kom till riksdagen möttes jag av ett solbelyst hus med en klarblå himmel. Riksdagen augustiHärligt! Den dagen åt jag lunch med dottern. Det är bonus på dagarna i storstaden. Tänk att hur gamla än barn blir så vill man som förälder alltid träffa dem och se hur de ser ut och höra hur de mår. Hon har det i alla fall bra, som tur är. Kvällen bjöd på en mycket intressant tillställning som Trafikverket anordnat i Frösthults församlingshem. Det var förstås med anledning av den ombyggnad som redan påbörjats av riksväg 70. Otroligt många som samlats där och hade massor av frågor till företrädare för Trafikverket, PEAB och arkeologer. Det ska ju bli 2+1 väg vilket gör att det är nödvändigt att tänka till om utfarter, busshållplatsers placering, cykelvägar, hänsyn till breda jordbruksmaskiner mm. Jag tillsammans med Johan Örjes har vid ett tillfälle träffat berörda boende och Trafikverkets företrädare och ska göra det igen. Kan jag göra nytta vill jag det. Hela kommunen ska som sagt leva och modernäringen är sam sagt viktig. Spännande att de arkeologiska utgrävningarna, där vägen ska dras fram, har hitta lämningar som skriver om vår historia. Kommer i bokform om ett år eller så.

I går var jag hemma och jobbade. En lista på 15 punkter skulle åtgärdas. Listan minskar men den fylls dessvärre på lika fort. Undrar hur det skulle vara om jag (och alla andra riksdagsledamöter) hade en sekreterare? Inte lönt att tänka på det utan avverka den ena punkten efter den andra istället.

Mamma kom upp och tog en kaffe. Måste och vill ju träffa henne också. Men hon är som tur är aktiv själv alltså inte lätt att få våra tider ska passa. I går fungerade det. Mot kvällningen var det dags att bege sig till Uppsala och avtacka vår avgående landshövding. Han har, som jag tycker, varit riktigt bra. Har haft god hjälp av honom i mitt uppdrag och det värdesätter jag och dem som jag har ”hjälpt” eller ”öppnat dörrar” för. Länsstyrelsen och landshövdingen är ju statens förlängda arm och ska ju stå till förfogande för oss som bor här och det har Peter Egardt verkligen gjort. Den traditionella tavlanHövdingens porträtt på avgående ”hövding” avtäcktes. Vill att ni speciellt kollar hur han på pekfingret balanserar riksäpplet.

I morgon är det Stockholm igen.

London

Efter en lång vecka i London är jag nu åter i Sverige. Intensiva studier från 9-17 varjedag. Otroligt lärorikt inte bara för engelskan utan också för alla intensiva politiska debatter, på engelska förstås. London bjöd på sol och värme hela veckan så det var härliga mornar och kvällar. 

En tidig morgon längst Themsen var det verkligen flod. London flodFick springa omvägen runt ett kvarter för att slippa bada. Trots läxor och förberedelser tog vi oss tid till en stunds ledighet på kvällen. Sista kvällen gick vi till en av pubarna i närheten av Parlamentet och där hade de en voteringsklocka. Alltså som ringde så ledamöter kunde springa tillbaka och votera/ rösta. Kul grej men inget för den svenska riksdagen tycker jag. Tänk om restaurangerna i Gamla stan i Sockholm hade det så? Nej säger jag.

Nu på väg till Stockholm och en ny dag i tjänst för att förbättra samhället för oss alla.

Sälen

Dagarna i Tällberg var riktigt bra. Blev ”taggad” och fick en hel det gjort i torsdags och fredags. Avverkade flera mail, bokade resor för kommande besök i landet och tog en intervju om pensioner mm. Hade dessutom ett trevligt och intensivt besök i Enköping av Catarina Deremar. Vi började planera valrörelsen där jag verkligen hoppas att hon även denna gång vill kandidera till Riksdagen. Hon skulle göra nytta där.

var på Rotary i fredags morse och lyssnade på Enköpings kommuns kommundirektör, Peter Lundh. Riktigt bra person.

Tidigt i lördagsmorse åkte kära maken och jag till Sälen för att kolla det kommande husbygget. Nu på Arlanda och nästa är London.

Tällberg

Jag har varit i Tällberg i 2 dagar tillsammans med Riksdagsgruppen och partiledningen. Vi har diskuterat och laddat upp för höstens aktiviteter i riksdagen. Vi har uppdaterat varandra inför de viktiga som kommer hända fram till jul. Vi står starkt rustade och våra politiska ställningstaganden är viktiga för Sverige. För min del menar jag att det mest angelägna är sjuktalen som stiger vilka måste ner. Pensionerna är verkligen på tapeten och jag menar att vi måste höja garantipensionen samtidigt som infrastruktur, landsbygd och småföretagande ska få plats inom budgetramen. Det är lätt att säga tulipanaros men det måste också leda till förändring. Vi ska förtydliga vad vi tycker och att kunna äta sig mätt och att ha tak överhuvudet går inte att pruta på.

TågetNu hem till kära mannen som får nöja sig med att se mig lite sporadiskt den kommande framtiden. I nästa vecka ska jag till London och bättra på min engelska. Det behövs för utskottet ska senare till 2 afrikanska länder på studiebesök. Men det är då och man ska leva i nuet. Sitter på tåget från Tällberg vilket många av mina riksdagskollegor finns med på. Centerpartister är miljömedvetna och åker tåg.

Min sommar har varit bra. Har sovit hemma i min säg alla nätter utom 1. Nu blir det som sagt ändring på det. Men det återkommer jag till.

 

 

 

Senaste inläggen.
Slottsbesök 28 Sep
Forsmark 27 Sep
Tuijor 18 Sep
Full rulle 15 Sep
Frösthult 01 Sep
London 29 Aug
Sälen 21 Aug
Tällberg 17 Aug
Bloggat på eposten.se.
Slottsbesök 28 Sep
Slottsbesök 28 Sep
Forsmark 27 Sep
Desktop