Solveig Zander

Avslutning

I dag har vi haft den traditionella avslutningen i Riksdagen. Alla tror nu, utom den förståndige, att vi är lediga till den 13 september då det är upprop i riksdagen inför ett nytt verksamhetsår. Som sagt det var avtackning till dem som slutat riksdagen under vårterminen. Bl a centerpartiets Lena Ek, var son nu är ordförande för Centerns ungdomsförbund. Lena har gjort skillnad i politiken både som parlamentariker i EU och som riksdagsledamot och som Miljöminister. Talmannen som höll i avtackningscermonin sa bl a att hon gör allt för att få en bättre miljö. Inför klimatförhandlingarna i Durban fanns länder som inte ville skriva under. Lena ringde till deras chefsförhandlare (vilket tjänstemännen på Miljödepartementet sa att så kan man inte göra) för Lena hon känner alla i hela världen. På så sätt blev det ett enigt avtal och både Kanada och USA skrev under. Nu är Lena ordförande för Södra Skogsägarna.Junibacken sång

I går kväll hade riksdagsgruppen och centerpartiets medarbetare sommarfest. Vi var på Junibacken och alla fick åka det trevliga tåget runt i Astrid Lindgrens värld. Väldigt trevligt! Bordsvis skulle vi hitta på en sång och på bilden är det Annies bord som sjunger. De vann dock inte för det gjorde mitt lag. (Alltså inte beroende på min sång…)

Utlänningslagen debatterades i måndags och i går röstade vi. Centerpartiet sa nej till förslaget. Men sista ordet i denna fråga är inte slut ännu. Tror jag!

I morgon ska jag till Sala och diskutera frågan som rör den nya regionindelningen. Ingen publik valfråga men mycket viktig för oss alla när det handlar om myndighetsstrukturer och vilka som ska bestämma om stora viktiga framtidsprojekt som kostar massor av våra gemensamma skattepengar.

Så önskar jag er alla en riktigt bra Midsommar.

 

Tillsammans gör vi skillnad

I måndags var jag en heldag i Västerås. Besökte Försäkringskassan och diskuterade sjukfrånvaron. Om jag förstod det hela rätt vara de lite frågande om den så kallade hälsoväxling som regeringen vill införa. Den som ger företagen medfinansiering i sjukfallen hur länge som helst. Alltså en dyr historia för alla arbetsgivare. Inte bra! För övrigt var det prat med pensionärer och med föreningen Tillsammans gör vi skillnad.annie partiledardebatt Verksamheten började som ett Facebook meddelande, i november, om möjligheten att sända saker till de flyktingar som kom. Intresset och folks goda hjärta var överväldigande. De flyttade till större lokaler och har nu plats för allt, kläder, skor, idrotts/fritids saker, fotbollsskor, pianon, cyklar, gosedjur med mera. När ett upprop gick om behov av barnvagnar och barnsängar kom det många, många. Har ni något över som ni tror någon annan skulle bli överlycklig att få skänk det till Tillsammans gör vi skillnad.

Jag åker tåg till Bålsta nu för tiden och sedan buss för att komma till Stockholm. Går riktigt bra men det tar lite längre tid. Det har jag lärt mig nu.

I dag har jag lyssnat på nästan hela partiledardebatten. Riktigt bra. Jag tyckte dock att Jimmie Åkesson, SD, var svaret skyldig i nästan alla replikskiften. Annie Lööf var bra då hon tog fram sommarjobbsavdrag för ett riktigt jobb som man kan få under sommarlovet. Dessutom lanserades hon förslaget om ingångsföretag, d v s som bara behöver en APP för att sköta sitt företag. Alla sätt att öka människors möjlighet till jobb är viktiga och bra. Statsministern var bättre än tidigare och gav de besked han kunde. Jonas Sjöstedt är en mycket vass talare och debattör. Anna Kindberg Batra börjar bli riktigt statsmannamässig. Lovar gott inför 2018.

Eftermiddagen har jag ägnat åt att göra klart alla ”surdegar” och lättat mitt samvete. Har några ytterligare kvar till i morgon. Men sedan kan jag vara lugn jag ska nog få semester vad det lider.

 

 

 

Theresa Östman

I dag har jag haft ett mycket bra och mer än välbesökt seminarium. Anordnade det på initiativ av Svenskt näringsliv och framför allt den socialpolitiskt ansvarige, Catharina Bäck. Sjuklönekostnaden som Regeringen föreslår för företag och arbetsgivare som inte får ner sjuktalen ska öka. Remissvaren som inkommit på förslaget är massivt emot. Alla vill naturligtvis att sjuktalen ska minska men inte med bestraffningar för företag och arbetsgivare. Det kommer dessutom att hota arbetstagare och ställa personer utanför arbetsmarknaden. Vilken företagare vågar och vill anställa någon som är i riskzonen, funktionshindrad, tidigare lång sjukfrånvaro, nyanlända som man inte känner till hur de fungerar? Risken för ökad arbetslöshet är överhängande. Theresa Östman, Fjärdhundra rör och Grillby rör gjorde ett mycket bra inlägg i debatten. Theresa vet vad hon talar om. Hon som företagare tillsammans med sin rörmokande man vet hur man får personalen att må bra, de satsar på sina anställda för de vill ha dem kvar i företaget. Ska de, om någon blir långvarigt sjuk, tvingas betala mer för det. Där går gränsen! Vad ska de dra in på då?????

Theresa ser sammanbiten ut på bilden. Jag vill säga koncentrerad och ett föredöme för företagare i Enköping. Tack för att du ville medverka!

T.Östman Måste också berätta att vi var sex personer från riksdagsgruppen som sprang, lunkade och gick  Blodomloppet i Stockholm, Djurgården i går kväll. Mycket trevligt evenemang och roligt att umgås med riksdagskompisarna. Innan dess var det möte med Ledamotsrådet som alltid handlar om Riksdagens resebyrå, IT-verksamheten och taxiverksamhet som inte fungerar. Vi fick en dragning om de omställningsstöd/avgångsvederlag som riksdagen har för ledamöter som slutar i riksdagen ofrivilligt och frivilligt.  40 procent av dem som nyttjat stöd hade kommit i jobb eller företagande sedan valet 2014. Bättre än inget!

Träffade också Pappa-Barn företräder inför att referensgruppen till utredning om hur göra det bästa för barn när föräldrar separerar. Allt är inte enkelt eller vitt och svart. Det är svårt att avgöra ”egen-vårdnad” eller ”gemensam vårdnad”. Människor är människor och tolka ett beteende är svårt. Men det bästa för ett barn är alltid att ha kontakt med båda sin biologiska föräldrar. Samhället måste medverka till att det fungerar.

Det var, som sagt, 2 mycket bra dagar – det gillar jag.

 

Ekonomisk makt

Det finns för många orättvisor mellan kvinnor och män i vårt samhälle. I Riksdagen i dag hade vi en föreläsning om hur olika allt, d v s allt, i vårt samhälle är. Frågan är vad kan vi beslutsfattare göra åt det? Vad kan vi göra i vår närmaste omgivning? Självklart var det inga lösryckta tyckanden utan allt var belagt.Ekonomisk makt  Av bilden framgår att andelen kvinnor i ledningsgrupper är 20%, andelen kvinnor i bolagsstyrelser är 30%, andelen kvinnor på vd-poster är 6% och andelen kvinnor på ordförandeposter är 6%. I Centerns riksdagsgrupp är det fler män än kvinnor så vi är inte bättre. Helt klart behöver något göras för att vårt samhälle ska bli bättre. Delar vi lika blir samhället automatiskt bättre, det är sant.

För övrigt har vi i dag i centerns riksdagsgrupp haft diskussioner om hur folkomröstningen i England kommer att bli när det gäller utträdet ur EU. Vad kommer att hända om det blir ett ja till utträde? Helt klart kommer EU att bli betydligt annorlunda än nu och jag är faktiskt lite orolig. Oavsett vad man tycker om EU så är allt bättre så länge man kan ha ett samarbete på diskussionsstadiet och man är beroende av att komma överens. När det inte är möjligt, ja, då finns det värre saker att ta till för att få sin vilja igenom. Det vill inte jag vara med om.

Dessa ödesfrågor var en stor skillnad om det trevliga Nationaldagsfirandet och Enköpings kommuns mottagning i Westerlundska gården hemma i Enköping. Jag och kära maken hade Enköpingsdräkten på oss och jag känner mig så fin då. Dessutom är jag stolt över att ha sytt den själv. Träffade många trevliga personer där och det var kanske inte så konstigt. Enköpingsbor är ovanligt trevliga.

Nygammalt uppdrag

I går var jag på SVT. Alltså jag var bland publiken som lyssnade på partiledardebatten som sändes i Agenda. Riktigt spännande och intressant. Fick ju se hela människan, det vill säga hur fotrörelser och kroppsspråk var även när de inte var i ”rutan”. Jonas Sjöstedt t ex såg lite glatt småleende nu när han lyssnade till de andra. Annie Lööf visade med hela kroppen, bestämda hopställda fötter och lite lätt smålutande  mot ”pulpeten” att hon vill vara med även när hon inte hade ordet.Partiledardebatt Intressant när Stefan Löfvén svarade att det fanns en utredning och man skulle vänta på svaret (så vet jag att därefter ska man vänta på remissrundan, sedan ska man höra lagrådet, sedan ska man…..) Vill man inte fatta beslut är det rysligt enkelt att lagligen låta det ta tid och kanske falla i glömska. Jag kan räkna upp flera förslag som jag önskade föll i glömska t ex höjda sjuklönekostnader för företag/arbetsledare även i offentlig sektor, återinförande av lägre skatt och arbetsgivaravgifter för personer över 65 som arbetar, ROT och RUT som de var, inte höjd maxtaxa för äldres vårdkostnader… det får räcka så.

Lägg ner eller förändra AF (arbetsförmedlingen) blev så tydligt på mitt och Annika Qarlssons, C-RdL, seminarium i torsdags morse. Lernia, Academicum och Alphach alla tre mycket kompetenta och effektiva att medverka till att alla som står långt från arbetsmarknadens får ett jobb. Mycket lyckat seminarium och vi i Centerpartiet fick beröm. Inte alla dagar man får det!

I lördags var det cykelfest. Riktigt trevligt. Vi, kära maken och jag, fick nog den kortaste cykelsträckan. Till nedre Fanna/Korsängen, till Vulcanusvägen och sedan hem. Avslutningen vid Golfrestaurangen var lyckad. Ingen nämnd ingen glömd. En himla kul gren.

I dag ska jag till Länsstyrelsens insynsråd. Det sista förmodligen med Landshövding Peter Egardt. Han har varit mycket bra tycker jag. Har avverkat några under mina 10 år i riksdagen och tidigare i Kommunfullmäktiges presidium och de sista 8 åren som kfo. Ska bli spännande att se vem som blir efterträdare. Men det kanske inte blir någon med tanke på den förestående Regionaliseringen. Jag är i alla fall utnämnd som omval att få fortsätta  till 31 maj 2019, skriver Regeringskansliet.

Nördar

Ja visst kan man själv inse att det lutar åt nördhållet. För jag är med i en klubb som Svenskt Näringsliv har skapat, Socialförsäkringsklubben. Det är vi som anser att det viktigaste i livet är socialförsäkring, tryggheten för människor. I går var det klubbmöte och det handlade om Framtidens socialförsäkring. Det var Eskil Wadensjö, professor som arbetar vid Institutet för socialforskning på Sthlms universitet, som presenterade en intressant forskarantalogi ”Vägar till välfärd”. Därefter debatt mellan S och M. Eskil ingår förövrigt tillsammans med mig och en handfull personer till i insynsrådet för Inspektionen för socialförsäkring. Vi hade ett intressant möte i fredags då vi fick träffa den nya Generaldirektören, Maria Hemström Hemmingsson. En mycket positiv och bra bekantskap. Maria kommer att göra gott för Inspektionen.

I går avtackade vi en uppskattad kommunikationschef här på riksdagen. Ingrid Hedenvind- Bratt slutade och börjar nu på Almega. De är bara att gratulera för Ingrid har varit kanonbra. Hon har verkligen hjälpt mig personligen många gånger då det gäller att komma ut i media. För det är ju det som gäller för oss Riksdagsledamöter. (Syns man inte, finns man inte.)

ingrid

Måste ju också nämna att det var ett väldigt bra 50-årskalas som familjen Örjes hade ordnat i lördag. Johan är nu en man i sina bästa år, 50. Allt fanns med tipspromenad, trevliga människor, många fina presenter (från C i Enköping ett staket), supergott hembakat fikabröd och tårtor, möte med gamla bekanta, hurrarrop och grattis sång. Fattades inget!

I kväll ska vi diskutera en av de viktigaste besluten som kommer att tas under denna mandatperiod, Regionaliseringen. Inget publik ämne som kommer dra massorna men viktigt för oss alla hur vi ska administrera vårt land. Tillsammans med centerns SKL-grupp, de som sitter i Kommuner och landsting, ska vi få lyssna till en av utredarna Kent Johansson. Lite spännande är det att få vara med om något som inte har ändrats på flera hundra år.

Ny pc

Så har jag fått en ny PC igen. Den andra var det något fel på. Det betyder att alla lösenord ska läggas in. Hur ska man komma ihåg dessa?????

Lovar att personerna på bilden fd riksdagsledamöter (veteranerna) som en dag varje år, i går, besöker Riksdagen har koll på läget. På bilden är det de som kommit till socialförsäkringsutskottet. Vi berättade vad vi jobbar med nu och de kände igen ärendena. Alltså inget nytt under solen.

På morgonen innan jag ägnade mig åt våra veteraner var jag på frukostmöte med scoutnätverket. Det planeras för full för det internationella möte som vi i riksdagen ska stå värdar för tillsammans med svenska scoutförbundets ledning. Mötet som är i dagarna 2 ska ske 31/8-2/9. Spännande.

Veckans höjdpunkt trots allt …… Interpellationsdebatten med socialförsäkringsministern om lika villkor för alla företagsformer  och införande av bättre trygghetssystem. Dessutom deltog jag också i nästa IP-debatt som berörde införandet av högre sjuklönekostnader för alla arbetsgivare, privata såväl som offentliga. Vi har inte samma åsikt som sagt var. S lovade i valrörelsen att avskaffa delar av sjuklönekostnaden för företagare. Nu höjer de!

Sommar

Gunilla klockanVisst är det härligt med sommar, men nog är det lite tidigt. I alla fall har jag njutit av den hela veckan. Var ledig från riksdagen, nästan, hela veckan. Då passade jag på att fixa i trädgården. Snacka om att det gäller på en gammal kropp. Ömmande muskler både här och där. Men fint blir det.

Började förra lördagen med att skjutsa man och dotter till Arlanda. De skulle spela golf, vilket inte är något för mig. Har inte tid. Härligt att vara ensam hemma själv några dagar. Det gillar jag, och tror att fler skulle leva i ”lugn och ro” några dagar då och då.

Var på kvällen sista april hos Landshövdingen på Uppsala slott. Jag var inte ensam på tillställningen och det var jättetrevligt. Jag valde att stå inne i den kyliga vinden, och som framgår tittade genom fönstret och öppnade lite så jag kunde höra, på Allmännasången och på det traditionella talet till våren och titta på alla nationsflaggor. Stämningsfullt.

Deltog för Eskil Erlandsson på EU-nämnden i onsdags. Lite tid för förberedelser fanns givetvis också. Mickael Damberg, näringsministern, var på nämnden och efter honom kom Isabella Lövin, MP, miljövinster, och föredrog sina kommande diskussioner i Bryssel. Undrar om hon blir språkrör efter Åsa Romson? Men före EU-nämnden debatterade jag pensions och äldre frågor i P1:s Plånboken. En bra dag som jag hoppas följer på fler lika dana.

Smycket

Tänk att man är så himla värdefull när man slutar ett uppdrag. AvtackningssmycketJag har ju varit med i Centerkvinnornas förbundsstyrelse i många år. På stämman i Umeå som var i helgen blev jag avtackad då jag menar att fler måste få förmånen att vara i förbundsstyrelsen. Jag fick jättefina blommor, ett långt och vackert tal och ett fint silversmycke. Jag är värd allt för jag har verkligen jobbat stenhårt för Centerkvinnorna och jag tänker inte sluta med de nu heller. I mitt riksdagsuppdrag kan jag verkligen driva på för jämställdheten. Högre pensioner för kvinnor, bättre trygghetssystem i både sjukförsäkring, föräldraförsäkring och a-kassa för dem som startar företag gynnar kvinnor. Engagemanget tar inte slut, tvärt om.

Men visst handlar vår vardag om många orättvisor som måste rättas till. I måndags var jag tillsammans med tre bönder och besökte Länsstyrelsens handläggare inom djurtillsynen. Vi hade ett mycket bra samtal där svårigheter för bönderna framkom då det gäller vissa delar i tillsynsagerandet. Som bonde kan man inte bli misstänkliggjord för det påverkar engagemanget i att driva jordbruk. Flera förbättringsåtgärder i tillsynen var på väg och det lovade gott för den agrara näringen.

Hyresgästföreningen ville också träffa mig för att informera om vilka hyresnivåer som finns i nybyggnation. Där måste jag göra något, menade de, för annars har man inte råd att bo. Det enkla svaret från mig är och var att det behöver byggas mer för då ökar konkurrensen och boendekostnaderna blir lägre. Men det gäller att öka byggande och där har ju inte bara riksdagsledamöter ett ansvar utan också de kommunalt förtroendevalda.

I morgon är det dags för pensionsgruppen igen. Det gillar jag fast vi går framåt med myggsteg.

 

Prinsbakelse

Det finns ju prinsesstårta och nu finns det också prinsbakelse. I alla fall i Sveriges Riksdag.prinsbakelse Det piggar upp i allt ståhej. Efter en bra stämma i går kväll med Enköpings Sparbank blev det sent och en tidig morgon. Packade resväskan för i dag är det Sthlm och sedan bär det i morgon av till Umeå och Centerkvinnornas stämma.

Var på förmiddagen i dag på ett intressant konvent med ISSA som Pensionsmyndigheten stod värd för. Det är en Europisk sammanslutning som hanterar trygghetsfrågor och i dag handlade det om pensioner. Det var säkert 250 personer som säkerligen representerade alla Europas länder. Då utgick man i samtalet om att arbetslivet som ligger till grund för pensionen förkortas av att man blir föräldraledig. Vi i de nordiska länderna har ju generösa föräldraförsäkringar som ger pensionsrätter. Det har inte länderna i södra Europa för där slutar kvinnorna att jobba och då behövs ingen föräldraförsäkring. Jätteintressanta diskussioner där två världar möttes kan man säga.

Lunchdebatten jag var på diskuterade hur vi kan korta studieåren för att arbetslivet kan börjar tidigare. För mig och centern gäller 3-terminssystem och ett livslångt lärande. En mycket kort sammanfattning av vad jag sa. Jag brukar ju säga mer och det gjorde jag även nu om lärlingsutbildning, prao, mm.

Avslutar nu kvällen efter voteringen med att gå på Företagarnas möte om integrationen och hur vi kan jobba ihop om den. Vad behövs för beslut i riksdagen för att arbetsmarknadens parter ska agera mer. Vad kan parterna göra på egen hand.

Senaste inläggen.
Avslutning 22 Jun
Nördar 18 Maj
Ny pc 12 Maj
Sommar 09 Maj
Smycket 27 Apr
Prinsbakelse 20 Apr
Bloggat på eposten.se.
Avslutning 22 Jun
Desktop