Solveig Zander

En bra dag

En vecka som hittills varit väldigt bra. I måndags var jag på centerpartiets valberedning. Första personliga mötet med gruppen då vi tidigare haft ett möte per telefon. Det blir en grannlaga uppgift att komma fram till en Rikslista och få den accepterad av hela centerrörelsen. Den ska toppas av ingen mindre än …..Annie Lööf. Det är fortsättningen som blir svårt,att få till utan att någon känner sig åsidosatt ja så är detz Tur att Alltså en omöjlig uppgift.

Utskottet hade besök av: Pensionsmyndigheten. Fick information om Falcon funds som lurat pensionssparare att satsa i deras fond och nu har problem med att få ut sin pension. Pensionsmyndigheten jobbar kraftfull med ärendet. Känns tryggt!

På kvällen en ”tjej”- middag med en L och en M och jag C. Jättekul, bättre än jag vad jag vågat tro. Nu jobbar vi på maktövertagande 

Berättade för och lärde mina partikamrater vårt pensionssystem. Roligt när man hör och ser hur ledamöterna börjar hänga med och tycker det ör roligt. De ville ha mer och självklart ska det bli så. Det kommer gå lättare att få någon att prata med om pensioner när de nu vet hur det fungerar. Precis så ska det vara dvs ha någon att bolla tankar och idéer med.

Nedan min lilla svärmor som fyllde 86 år. Kalaset var hemma hos oss i söndags.

Det dåliga samvetet att inte ha tid med ”de gamla” känns lättare när man gör något extra. Det har bidragit till att denna vecka varit bra så hör långt.

Funktionsnedsatta

I går deltog jag i en mycket bra debatt som anordnats av Förbundet För delaktighet och jämlikhet. Det funktionsnedsatta menar att funktionspolitiken avvecklas i stället för förbättras. Speciellt var de negativa till den nuvarande regeringens agerande. De har tillsatt en utredning med direktivet att minska kostnaderna för LSS d v s assistansen. Det har blivit väldigt svårt för att inte säga omöjligt att få personlig assistans. Vi i C menar att lagens intensioner ska bevaras, självklart. Dessutom var det intressant då vi fyra Allianspartier var på plats och en timme senare kom S som också gick innan debatten var slut. Ingen från MP och V var där. Centern har en mycket bra och genomarbetad handikappolitiska som handlar om att alla ska kunna delta i samhället och vardagslivet. Jobb är viktigt och att även funktionsnedsatta ska ha ett jobb är självklart, en outnyttjad arbetskraft helt enkelt.

Jag skrev ett brev till medlemmarna i länet här om dagen och berättade att jag skrivit 27 motioner som lämnats i förra veckan. Godkänt tycker jag. Lyssnade också på Annie i partiledardebatten i onsdags.  Hon skötte sig riktigt bra precis som hon gjorde i Agenda i söndags kväll på TV. Satt på mitt rum större delen av tiden och lyssnade, som ni ser på bilden.pldebattmotioner

Nu handlar det väldigt mycket om pensioner för min del. I veckan som kommer träffas pensionsgruppen och då handlar det om viktiga ställningstaganden och vad vi ska fatta beslut om framöver.

I torsdagskväll träffade jag dottern och fick en helkväll med henne. Vi tjattrade och åt ”grönt” som vi gillar och som det gäller att passa på att äta när vi är själva. Det händer inte så ofta nu för tiden att jag träffar henne själv så då får jag med glädje njuta av stunderna.

Besök

I dag har jag haft besök i Riksdagen hela dagen av Freija Carlstén, Uppsala, och ombudsman för centern i länet. En vanlig tisdag. Veckomöte med min politiska sekreterare om veckans planer. Det handlar mycket om pensioner. Utskott och planering om seminarium om Finsam. Viktigt då det gäller jobbet med att stötta och hjälpa dem som står långt från  arbetsmarknaden till nytt jobb, studier eller återgång till tidigare verksamhet.

Efter rundturen i Riksdagen var det lunch med några kollegor. Jättetrevligt och lärorikt tyckte Freija. Nytt möte, om nätverket mot hedersvåld. Välfärdskommiten där jag berättade om utskottsresan till Etiopien och Rwanda. För övrigt handlade det om tobaksförbudet, sprutbyte för narkomaner bl a.

Där slutar Freijas dag på riksdagen och jag hade gruppmöte. Kvällen avslutades på bästa sätt. Christina Rogestam, ordf SPF Seniorerna. Hon berättade om sin tid i Riksdagen då Torbjörn Fälldin blev statsminister och styrde vårt land. Riktigt roligt att lyssna på hennes anekdoter.

Kor och bröllop

Knivsta korDagarna är verkligen olika. I fredags var jag i Knivsta hela dagen. Började med ett besök hos en mjölkbonden. Berättade givetvis om Centerns satsningar på just mjölkbönder i vår budget som lämnades till riksdagen i förra veckan. Centern satsar 1, 7 miljarder till den mest utsatta näringen inom lantbruket. Det handlar om att slippa betala arbetsgivaravgift, att få högre kompensation för dieselskatten och ersättning för att ställa om jordbruksmaskiner till miljövänliga drivmedel. Kalvarna på bilden föds upp för att ersätta några av de 22 mjölkkor som bonden har. Ett mycket bra och intressant besök.

Träffade därefter två killar som var entusiaster och ”uppfinnare” till en totalt miljövänlig avfallshantering och att ta fram rent vatten. Två produkter som vi kommer att få höra talas om. Deras produkter visade de mig och förklarade och ja, allt kemiskt förstod jag inte riktigt men slutresultatet förstod jag för det såg jag med egna ögon. Otroligt”

Efter den dagen var det bara att tvätta av sig kolukten och sova en god natts sömn. För sedan vankades det fest vill jag lova. Men innan dess hann jag vara med en kort stund på lördags förmiddagenRonnie gift då Centerpartiet i Enköping hade en upptaktsdag. De samtalades för att börja lägga upp planerna inför valrörelsen 2018. Med några nya duktiga människor kommer det att bli riktigt bra. Roligt att se hur entusiasmen brann hos dem. Det är så det ska vara. Jag måste erkänna att jag blir taggad av deras kämpaglöd. De ska satsa på miljöfrågor, småföretagarfrågor och att hela kommunen ska leva av få del av byggnationer, service, fritidsaktiviteter mm och självklart att man har en god ekonomi i balans.

Bröllop var sedan lördagens stora begivenhet. Min lillebror gifte sig. De lyckliga tu, för man kan inte säga de unga tu, har ju varit tillsammans i ganska många år. Trodde aldrig att jag skulle få se min bror bli en stadgad och gift man, men rätt vad det är ……. Givetvis höll storasyrran tal och berättade om hur denna välartade medelålders man var när han var liten och yngre. Han sågade sönder karmen på den nyinköpta vardagsrumssoffan men en såg han fått i 3-4 års present. Gav tillbaka sågen, behöver inte gömma den längre.

Trevligt var det! Som tur var regnade det i går så vi fick en lugn och skön söndag inför partiledardebatten. Min favorit???? självklart Annie Lööf.

Budgetläsning

Agneta och CarinaHar försökt ägna dagen till budgetläsningen. Centerns budget för 2017. Men det har gått trögt. Var med kära maken på IKEA i går och fick hjälp med att rita kök till vårt hus i Sälen. Vill ju bara drömma om när det blir färdigt. Men det går ju inte an. Måste ju göra rätt för mig. Alltså budgetläsning och förberedelser inför i morgon då jag ska till Knivsta och besöka en mjölkbonde och en intressant ny idéverksamhet om hur man förbränner sopor till energi. Det sista kan jag inte förbereda men det första är något som centern i sin budget har lagt mycket pengar på. Vi vill verkligen stödja våra svenska mjölkbönder och har föreslagit att man slopar arbetsgivaravgiften, betalar högre återbetalning av dieselskatten och avsätter pengar till bönder som ställer om och fasar ut det fossila drivmedlen i lantbruket.

I tisdagsmorse var jag i Bålsta på frukostmöte. Lyssnade på utfrågningen av Agneta Hägglund och Carina Lundh. Två damer som styr majoriteten respektive oppositionen. De gjorde det hela riktigt bra. Det är kul att vara i Bålsta man träffar många bekanta som man inte träffar så ofta. Bålsta har verkligen framtiden för sig den orten skulle verkligen kunna växa hur mycket som helst. Ska bli spännande att se om 10 år hur det är i Bålsta centrum då.

Måste ju också berätta att jag i måndags ordnat ett nytt möte med Trafikverket och Frösthultborna om byggandet av Riksväg 70. Riktigt bra möte. Men fortsättning följer. Senare på kvällen hade jag och några ickemedlemmar en himla bra samhällsdiskussion. Visst är det roligt att diskutera politik förutsättningslös, det gillar jag.

Privat ser jag fram emot lördagen och bröllopet jag ska på. Min bror ska gifta sig! Äntligen vid 53 år ålder är det dags. Har börjat fundera på talet, för det måste man ju hålla och berätta om hur han var när han var liten, under tonåren och ja när inte hans blivande fru kände honom.

Slottsbesök

SlottetI bland kör det ihop sig och dagarna blir lite kaosartade. Men det gäller att hålla sig lugn och ta en sak i taget. I går var tåget något sent och då blev det att komma lite sent till första mötet. Då skulle jag samtidigt titta igenom och förklara vissa skrivningar i motionsskrivandet. Vi säger nej till Regeringens förslag till att göra en halvmesyr av ett bra förslag som fanns i Socialförsäkringsutredningen. Mitt uppe i allt är det utskottsmöte och det var riktigt bra med information från departementet. De enskilda motionerna ska skrivas. Det hänger över och man tänker hela tiden på att det ska göras och vet att det tar tiden. Tiden går och snart är timmen slagen och det är försent.

En massa möten om budgeten, kommittémöten, gruppmöte och så skriva motioner. Kvällen blev sen innan hemgång.

I dag var det Ledamotsrådet och där får man diskutera vad som ska säkerhetsförbättras i våra datorer, telefoner, entréer och om hur ersättningen till ledamöter ska ändras och så vidare. Bra att ledamotsrådet finns. Men så var det flera timmar då jag kunde skriva motioner. Givetvis vissa avbrott för diverse överläggningar och att svara i telefon och på angelägna mail. Dessutom var jag med Riksdagens Rojalistiska förening till Slottet för information om vad som händer och sker där och med den verksamhet som de ansvarar för. Det gäller alla historiska byggnader/slott, förvaltningen av Djurgården, handhavandet med alla föremål som staten äger men som kungahuset förvaltar, personalen som vaktar här och där och stödet till kungafamiljen i ur och skur. I nästa vecka ska de på statsbesök till Tyskland och det fixar sig inte självt. Det var alltså inte någon Konselj. Där får ju inte jag vara med i alla fall det gäller ju bara Regeringen. Men titta på lokalen och sammanträdesbordet det fick jag göra.

Men nu är motionerna färdigskrivna bara en enda återstår och då är det 27 stycken. Tillåter mig att vara nöjd!

 

Forsmark

I går var jag i Forsmark och gjorde ett besök med min riksdagskompis Rickard Nordin, c. Himla intressant. Vi fick oss en genomgång av Svenskt Kärnkraftsbränsle om hur avfallet i Forsmark tas om hand i en deponi som tar omhand avfall som är radioaktivt. Man jobbar för att det i Forsmark också ska bli ett slutförvar av använt kärnbränsle. Det innebär att här ska man slutförvara det avfall som blir när man monterar ner kärnkreaftsreaktorerna. 500 meter under jorden finns i dag utrymmen som används för avfallet och där fick vi titta. På bilden syns Richard, Jacob Spangenberg, C kommunalråd i Östhammars kommun  och Bertil Alm, C, och politiskt aktiv i kommunen.

ForsmarkSjälva kärnkraftverkets producerar elenergi och man beräknar att det ska kunna vara i drift i till 2040 -45. Så länge ska verket hålla. Det har varit i drift sedan 1980. Huvudägare är som bekant Vattenfall men även Mellansvenska kraftgruppen och EON är delägare.

Det var spännande och en nyttig dag för mig och Rickard. Det är ju vi i riksdagen som ska fatta beslut om slutförvaret och när verken ska stängas.

För övrigt har jag varit och är himla förkyld. Snorar och fräser och hostar. Inte kul. Men jag skriver motioner för glatta livet har nog gjort ca 12-15 nu. Fortsätter! finns förslag hör av er. Det är ett par dagar kvar ännu på motionstiden.

Ett jättetrevligt avbrott var det i söndags när lilla Mamsen bjöd på middag. Jättegott och himla trevligt.

Tuijor

I går var det hårt kroppsarbete som gällde för Zanders. Vi planterade tuijor för glatta livet för att avgränsa vår tomt nu är det ska bygga på ”våran åker”. Undrar vad min mormor och morfar skulle säga när jag nu planterat tuijor på åkern? Jag tror i alla fall att det blir jättefint och ingen kommer att kunna se vad vi har för oss. Men jobbigt var det. Himla fina plantor från Thunaträdgård. Det gäller att handla på hemmaplan.Tuijor

Träffade som sagt Statsministern Löfvén i fredags på EU-nämnden. Han förmedlade vad han hade för avsikt att säga på det informella toppmötet det första när inte GB är med. Jag framhöll att EU nu måste se till att genomföra det som är bestämt och inte börja jobba med andra områden. Ingen likriktning på A-kassor och pensioner och sociala förmåner. Det ska vi bestämma själva över. Miljö och klimat och trygghets- och säkerhetsfrågor är viktiga att genomföra. Se till så medborgarna får se att det händer något. Den inre marknaden måste fungera så att våra företag lätt kan handla med EU-länder ta bort allt som är regelkrångligt. Flyktingfrågan måste alla länder ta ansvar för se till att de gör det vi bestämt i EU. Statsministern höll med om det mesta och det var bra.

Så hade vi möte med SKL-gruppen. Det vill säga våra ledamöter i kommun och landsting. Vi nyttjare varandra för lite helt enkelt. Det gäller att stötta och hjälpa varandra allt går så mycket bättre då. Vi ska ta på oss ett gemensamts ansvar så att vi möts.

Löfvén EUStatministern är inte ensam som synes. Intressant. Men han svara så gott som hela tiden helt själv på våra frågor och kommenterade våra yrkanden och påståenden. På bilden är det ”hövdingen” som sitter i mitten.

Riktigt bra fredag där jag jobbade mesta delen av tiden hemma. Rensade en del mail och började strukturera motioner och förberedde mötet med pensionsgruppen som vi ska ha i morgon. Då kommer Göran Johansson och Göran Hägglund och överlämnar sin slutredovisning av mötet med arbetsmarknadens parter angående höjning av pensionsåldern. Spännande!

Full rulle

öppnandet 2016Nu är det full rulle igen. Det var ett trevligt avbrott med högtidligt öppnande av riksdagen. Som vanligt börjar det med en samling i Storkyrkan efter uppropet. Hela kungafamiljen är med och Talmannen leder entrén tillsammans med Kungen. Därefter är det Riksdagshuset och öppnandet och Regeringsförklaringen och i år underhållning av Jan Schaffer. Bingo! Därefter tid för lite mat och vila och avslutningen var i år i Konserthuset. Sören Silén, Enköping och Lapset var med i år tillsammans med sin fru Lena. Det var tack vare att Sören är med i Handelskammaren. Men det var då nu är det historia.

I går var det full rulle. En brainstorming inför skrivandet av jämställdhetsmotioner. Som sagt det finns en hel del att förbättra på det området. Vi var8-10 personer som diskuterade och delade upp uppgifterna. Jag fick tre på min lott. Därefter möte om motionsskrivandet för att förbättra tryggheten för företagare och så lunch med centerkvinnor från Tavelsjö. De fick sig sedan en trevligt pratstund med mina kollegor Helena Lindahl och Annika Qarlsson om hur det är att vara riksdagsledamot. Vi satt på mitt rum och berättade.

TavelsjöEftermiddagsfika och en kort rundvandring i riksdagshuset avslutade besöket. Därefter var det ett besök av en medlem från Uppsala som ville förändra och förbättra vissa saker i vårt samhälle. Otroligt intressant samtal och jag ska göra vad jag kan för att bistå honom.

Kvällen hade hunnit bli ganska sen innan jag efter att ha läst på inför EU-mötet i dag lämnade huset. Det är statsministern som kommer inför det informella statsminister/regeringschefsmötet i morgon. Det gäller att tala om vad vi anser att han ska säga och driva på från svenskt håll.

Som alltid blir det full rulle för fort. Men jag gillar det.

HM och Ericson

Addis parlemt 2.I dag öppnar riksdagen och jag är med för 11 gången. Lika spännande och pirrigt varje gång. Man ropar upp mitt namn och jag säger JA!. För en vecka sedan var jag i Addis Adeba och besökte deras parlament. Något större än vårat. Något annorlunda politiskt läge och oroligare än vad vi har det.

Den dagen träffade vi också företrädare för HM och Ericson som har etablerat sig där. Etiopien behöver investerare och företag och inte bara bistånd. Men det är inte lätt för företag för arbetsmoralen och administrationskrångel är betydligt svårare än i Sverige. Men skam den som ger sig sa deras företrädare. HM har byggt upp en tillverkning av kläder och har nu funnits där i 2 år. Ericson har fått en stororder och bygger elektronik. Vi träffade också andra företagsföreträdare som jobbat i landet i ett par år och betydligt längre för andra. De som varit där i många år trivs och har svårt att tänka sig att flytta tillbaka till Sverige. Det om något säger väl att landet trots allt är bra.

I går hade vi gruppmöte och en mycket trevlig middag tillsammans i centergruppen. De av våra anhöriga som ville fick också vara med. Så kära maken kom till Stockholm och träffade mina ”jobbarkompisar”. Kul tycker jag och även mannen i mitt liv, tror jag.

Senaste inläggen.
En bra dag 19 Okt
Besök 11 Okt
Slottsbesök 28 Sep
Forsmark 27 Sep
Tuijor 18 Sep
Full rulle 15 Sep
Bloggat på eposten.se.
En bra dag 19 Oct
Desktop