Blogg
Solveig Zander

Tierpsbesök

Började dagen med att dela ut valmaterial i brevlådor. ”Lappa brevlådor” säger vi i rörelsen. Därefter ner på stan och besökte välbehövligt hårfrissan. Nu kan jag visa mig igen och se presentabel ut. Tack Lena Karlsmyr, Salong Hårskulptören, du är en räddare i nöden. Kan verkligen rekommenderas. Därefter till valstugan på torget och välkomnade Catarina Deremar, från Tierp, 2:a på vår riksdagslista. Vi pratade med många ungdomar som skulle göra sina skoluppgifter. De är verkligen duktiga och vissa ställer motfrågor och ifrågasätter våra svar. Men givetvis kom det också äldre personer som undrade över vår miljöpolitik och vill veta skillnaden mellan oss och Mp. Vi svarade att vi vill hitta lösningar inte förhindra folk att leva. Det går inte att fördyra bilåkande för dem som bor på landsbygden. De måste ju ha bilen för det går inga bussar, T-banor eller tåg. Vi vill satsa på alternativ och jag utsläpp inte bilar.

Vid lunchen kom Cissi Lööf, kommunens näringslivschef, och informerade oss om vad Enköping gör för  näringslivet och företagandet. Det är intressant och många förenklingsförslag på gång. Cissi gör ett bra jobb. Uppskattar att hon tog sig tid att komma och träffa oss. Catarina fick på det sättet lära sig en del om Enköping. Vi lämnade våra herrar, Jan Fredriksson och Sven-Olof Johansson, som fick ta hand om valstugan själva. Catarina och jag åkte till Uppsala och valstugan där för att fortsätta att prata med intresserade och de är många som vill veta mer om centerpartiet. Roligt!

Jag avslutade kvällen tillsammans med Enköpingsbygdens centerkvinnor och deras möte på Kvinnojouren. Jag var med och startade den och skrev dess stadgar och den hette Kvinnojouren Gertrud. Det var på Gertruddagen vi startade och jag hade en släkting ”Faster Gertrud” och hon var en bra förebild på kvinnor som hade” skinn på näsan”. Nu är det nya stadgar och Gertrud finns inte med i namnet. Men det gör fortfarande väldigt, väldigt bra jobb helt ideellt. Tack för att ni finns och ger stöd och hjälp till många kvinnor och barn.

12 dagar kvar till valdagen

Valrörelsen går fort det är omöjligt att skilja på dagarna. Jag försöker vara på så många olika ställen som möjligt för att träffa folk och berätta om vad centerpartiet vill genomföra för att föra Sverige framåt. Jag har träffat intressanta personer som har velat diskutera i detalj, personer som vill veta allt med 3 meningar, och några som bara vill veta var man kan hitta mer information. Variationerna har med andra ord varit väldigt olika. Det är medelålders, personer som är studenter i t ex Uppsala och kommer från USA, det är föräldrar som kommer med sina barn som ska rösta för första gången, turister på genomresa, ja olika på många sätt. Vården har varit ett ofta återkommande ämne. Jag förklarar att vi vill ta bort köerna, införa en primärvårdsreform som innebär att det blir lättare att öppna små mindre läkarmottagningar. Skatter frågar man också om. Vi vill ju minska skattetrycket för alla och göra lika skatt för pensionärer och löntagare. Minska arbetssgivaravgifter/skatter för företag så de har råd att anställa fler.

I dag har jag varit med CUF på Westerlundska gymnasiet i Enköping. 44 år sedan jag slutade där.  En bra skola. En trygg start på livet som jag verkligen har haft nytta av. Hoppas det är lika för de som går där nu. På eftermiddagen var Annie Lööf på besök i Enköping. Hon pratade med jättemånga på torget och de stod i kö för att få ta kort med henne och diskutera. Hennes tålamod är änglalikt. Stolt att ha henne till partiledare. Hon är helt enkelt bäst.

Under kvällen har jag tillsammans med Ulrika Ornbrant ( personen till vänster på bilden) och lade valmaterial i brevlådor. Förutom mig själv på bilden så finns Johan Örjes, regionråd och första namn på vår landstingslista och Annie förstås. Alla fyra står överst på våra respektive listor. Glöm inte att kryssa för våra namn om ni vill att vi ska komma in, i kommunen, landstinget och riksdagen. Det är viktigt!

+18

Åt frukost tillsammans med de två på bilden, Marianne Carlbom och Ulf Appelgren, som driver föreningen för fadderhem för ensamkommande asylsökande unga. Föreningens namn är +18. De har hem för 18 unga pojkar från Afganistan. De flesta bor en och en men vissa familjer har 2 pojkar boende hos sig. Det är de som nu ges möjlighet att söka om enligt gymnasielagen. 2 av dem hade fått avslag en 3:dje gång. Vilket trauma, vilka kriser, vilken sorg och förtvivlan för både pojkarna och för de familjer som lärt känna och älskar dessa barn. Går nog inte att beskriva.

De ville att deras ärende skulle hanteras och bedömas efter den ålder pojkarna var när de kom. Alla dessa pojkar går i skolan, är skötsamma, har läst på sommarskolan, är artiga och hjälpsamma och vill inget hellre än att få stanna. De flesta har ingen stans att återvända till. Någon vet att pappan mördades och mamman med när hon skickat bort sonen för han skulle också mördas på tur efter pappan. Medmänsklighet! det ordet användes ofta i samtalet. Humanitet och tack centerpartiet för att ni sa ja till lagstiftningen. Fortsätt så!

Omtumlande samtal!

Besökte ett äldreboende som drivis av Förenade Care. Det boendet är nominerade till White Guide som bästa chef, bästa äldre mat, bästa kock. Träffade Vincent, kocken, som kom till Sverige för 9 år sedan. Flyktingförläggning, Sfi, grundskola, kockutbildning och nu arbetar på äldreboende och har 2 ytterligare kollegor.  Råvarorna är i första hand lokalproducerad och lagas på plats. Intressant! Dessutom fanns en Sinnenas trädgård i anslutning till boendet. Hur bra kan det bli? Tydligen som nivån på  Wilhems gård med 42 lägenheter och biståndsbedömt boende. Ett föredöme som alla äldre skulle kunna ha tillgång till.

Ja, punka på cykel och då tar jag pendeltåg till Uppsala. Fick vänta på 4 bussar innan någon kunde ta min cykel till Enköpng. Tog min cykel till Cykelhörnan och de lagade punkan och bytte däck på ett ögonblick eller det kanske var 2 ögonblick. Hoppade upp på cykel och årets tur var avslutad.

Alla de personer jag träffat. Tack! Jag kommer att ta med era synpunkter, nya kunskaper och insikter och göra ett ännu bättre uppdrag i Riksdagen. X SOLVEIG ZANDER står det på mintröja. tänk på det.

I morgon ska jag till Galoppen i Upplands Bro!!!!

 

 

Punktering

Glad i hågen drog jag iväg från Vulcanusvägen genom skogarna till Grillby,, Ekolsund och Bålsta. I Grillby fick jag en pratstund med Elsie Schenning, en riktig järnlaydy. Alltid lika glad och pratsam. Alltid roligt att prata med henne. Tog mig över cykelbron och gamla järnvägsbron till andra sidan, till Håbo kommun. Vilken fin cykelled det blivit där. En pärla på Mälardalsleden. Nu återstår en soffa på bron och det har jag lovat fixa…..Väl i Bålsta köpte jag korv i gamla Sibylla kiosken. Den drivs av en man som fått företagarpriset i Håbo kommun och som nu gått in i fastighetsbranschen. En man med utländsk härkomst, för att vara formell. Pratade med hans otroligt trevliga personal. Återkommer när ägaren själv är hemma… Fortsatte sedan mot Knivsta. Slutmålet för dagen och där första programpunkten började kl 17. Pang! så lät det när jag fick punka mitt i Bålsta samtidigt som åskan dundrade på och det spöregnade, himlen öppnade sig. Synd om mig?

Satt mig i centrum och tog en fika och kollade bussar till Knivsta. Två byten. Visst fick jag ta cykeln på bussen, inne där vagnar och rullstolar brukar stå, knöts min cykel fast. Gratis dessutom. Lika dant när jag bytte buss och tog mig till Knivsta där Boo Östberg mötte mig. Snacka om att busschaufförer är trevliga och hjälpsamma.

Vi besökte Näsets Gröna och ägaren Sven Secher, en oas och ett besöksmål. Där odlas grönsaker och blommor som säljs till sista bladet. Odlingarna är enligt alla miljö och energiönskemål som kan uppbringas. En intressant person som visste vad hushållning, miljömedvetenhet och klimatomställning är. Dessa timmar som vi var där är något som fick och får mig att fundera och tror jag driva miljöfrågorna ännu hårdare nu. Det händer ibland! kan man säga…….

Sov sedan gott på Stmariakyrkans vandrarhem i Alsike.

(Det finns ingen cykelreparatör i Knivsta.)

Centerkvinnodistriktets valupptakt

Länets Centerkvinnor ordnade en valupptakt hos familjen Söderqvist i Sydingeösby, Alunda. Där har man i den gamla  ladugården fixat iordning en boulehall och trevliga sittmöjligheter, mm. Vi bjöds på soppa, det fanns ett loppisbord, försäljning av mattor, drack kaffe med tårta och pratade givetvis om valet.

Vi spelade boule och mitt lag vann. Det var Monica Hallgren och Stig Hallgren och jag. Hurra! Vann den fina tröjan på bilden. Berättade om Centerpartiets kommande valkonveten som hålls kommande helg i Stockholm. Ledande centerpartister från hela landet kommer då dit och ska behandla vårt valmanifest. Våra mest centrala budskap inför valet. Det är ”Ett nytt ledarskap för Sverige Framåt”. Ett värderingsval som innebär att vi ska försvara vår demokrati mot främlingsfientlighet, islamistisk fundamentalism, vänsterextremism och nazism. I korthet är punkterna  hantera migrationen och integrationen, minska klyvningen på arbetsmarknaden så att alla som kan har ett jobb och kan försörja sig själva. Öka företagande, korta vårdköer, utveckla landsbygden, öka tryggheten och minska brottsligheten radikalt, stärka civilsamhället och militära försvaret och ställa om till ett gröna, fosilfritt Sverige.

Det ställdes många frågor och jag hoppas jag kunde svara ordentligt på alla. En trevlig eftermiddag men även den tar slut. Vi var nöjda inte minst för att de under dessa timmar kommit drygt 40 mm regn!!!!!!!

I dag måndag fortsätter jag min cykeltur. Nu närmast till Bålsta och slutligen till Knivsta. Vi ses på vägen….

Enköpings kommun en läger- och tävlings kommun

I lördags åkte jag som vanligt ner till staden och torget i Enköping. Men det var inte många där. Inget centerlotteri! Värmen gjorde nog också så att det var få som handlade.  Men Ulrika Ornbrandt var där och Birgit Johansson som sålde lotter för dragspelsklubben.  Jag Kenneth Löthegårdh, centerns nuvarande gruppledare i Enköping,  och Ulrika Ornbrandt begav oss då till Bouletävligen som SPF och PRO hade på Hökens IP. Enorm aktivitet och över 100 deltagare. Roligt att träffade många trevliga seniorer.

Vi i Enköpingscentern driver en fråga som ska göra Enköpings kommun till en besöksstad. Vi vill att Enköping kommun ska bli en ”lägerstad”. Det betyder att vi menar att det ska finnas platser för fotbollsplaner, ishockey, ja aktivitetsytor helt enkelt. En boulebana tillhör ju den kategorin. Då måste det också finnas övernattningsmöjligheter och det saknas i Enköping och dess omnejd. Enklare hotell/övernattninsrum, högklassiga hotell, ja helt enkelt flera former av boende behövs så att alla oavsett ålder eller inkomstatus ska kunna stanna till. Det behövdes sa boulearrangörerna. Dessutom behövs en permanenta, bättre, boule”arena”. Det skulle betyda mycket för kommunen. Bra att aktiver seniorer.

Åkte sedan hem till mamma som fixade kaffe och smörgåsar. Kul att prata med henne utan att alltid ha en tid att passa. Nu pratade jag till punkt innan jag cyklade hem och njöt av värmen och poolen med kära maken.

På bilden två välkända ”boulekillar” , Tommy Knutsson och Jan Edbom.

 

Fredagen cyklade jag från Öregrund till Östhammar. Då besökte jag givetvis hamnområdet. En av många fina platser i vårt län. Där har man små sjöbodar som under sommaren inhyser butiker och restauranger, caféer o liknande. Kollade runt och fick med mig en snygg blus och en jumper. Trevlig personal som glatt berättade om sina verksamheter. Trotsa att det just nu är väldigt varmt och soligt så vet man ju att det snart bli andra temperaturer och väderlekar.  Njöt där en stund och tog sedan bussen till Uppsala.

Tack vare att jag träffa en bekant, en av Maud Olofssons ambassadörer för kvinnligt företagande, när jag undrade hur jag skulle ta mig hem, hittade jag en fin cykelväg till Enköping. Visst minns ni att Maud Olofsson gjorde väldigt mycket för att öka företag drivna av kvinnor. Hon hade 800 damer spridda runt om i landet som berätta för skolungdomar, kvinnoorganisationer, företagsföreningar och andra som var inpressade av hur man startar företag, var man kan få stöd och hjälp och hur man utvidgar, o s v. Det gav ju resultat. Men under de senaste åren har det minskat och det beror den dåliga regeringen som ät negativ till företagande. Det gäller framför allt snack om att inte tillåta vinster i välfärden. Det innebär att de kvinnor som tänkt sig driva företag inom offentlig vårdverksamhet nu inte vågar starta.Skandal och det vill jag verkligen ändra på.

Cykelturen mellan Uppsala och Enköping gick nästan hela vägen till Örsundsbro på den gamla rälsbussjärnvägen. Härliga minnen från när mormor och jag åkte till Upsala och hälsade på morfar som låg på UAS. stannade givetvis vid Salnecke slotts café. Mums vilken god sallad och gott kaffe. Kan verkligen rekommenderas.

Slutförde cykelturen till Enköping och hem på småvägar över Härkeberga bl a,  tog mig ett dopp när jag kom hem. Var nöjd med min tur i NordUppland.

Ingen vanlig torsdag

Blev bjuden på frukost hos Rolf Edlund, tidigare vårt Landstingsråd och busschaufför. Frukosten var utsökt fick t o m havregrynsgröt. Vad kan man mer begära. Cyklade i motvind till Tierp där Catarina Deremar och Sara Sjödahl tog mig med till Anneli och Håkan Andersson som är kravodlare av bl a potatis. Hade en intressant diskussion om de kontrollanter som kommer och kollar böndernas hantering av verksamheten. De som varit hos dem såg inte skillnad på om potatisen var upptagen eller fanns kvar i jorden, mm. En brist kan man säga! Antalet kontrollanter i förhållande till bönder och hur vi i länet jobbar med vårt beslut om att öka produktionsvärdet inom jordbruket till 2030. Det var några av de viktiga frågor som var uppe på agendan. Intressant och jag ska kolla det.

Efter den sena lunchen besökte vi Danielsgården, ett korttidsboende, som innebär växelvård och vid tidig hemgång, rehabilitering och nattpatrullen har sitt säte där. Det var ett 10-tal personer som satt ner och pratade med oss om deras yrken, behandlingar, för och nackdelar med arbetet. Otroligt! Inte ofta man får göra det och de avsatta drygt ett par timmar med oss. De satt t o m kvar när det formellt slutat. Uppskattar de verkligen. Helene Carlsson, förvaltningschef och just nu till förordnad kommunchef berätta också om det samverkansarbete som kommunen har. Inom den egna kommunen och tillsammans med Länsstyrelsen och övriga kommuner i länet. Tierp är väldigt framåt och har god krisberedskap. Just nu märks det i att se till vattenförsörjningen till bönder och allmänhet och att vara beredda på annat som följer av den hetta som råder.

Därefter tog jag med mig cykel på bussen. Det är tillåtet under sommaren. 23 kr kostar det – helt fantastiskt. En bra sak för turismen. Så nu har jag prövat det också. Sov över hos vänner utanför Öregrund och badade i havet. Har inte gjort det på många år och just i hettan var det underbart. Tusen tack!

Måste också nämna att när jag klev av bussen åkte den i väg med min cykel där bak. Panik! Men ett telesamtal till UL så på tillbakavägen 30 min senare kom den till mig. Vilken lycka trodde aldrig jag skulle få se den igen. bilden är innan jag lyfter ner min ”kära” ägodel.

 

 

Drygt 70 km första dagen

 

Första Cyckeldagen gick riktigt bra. Stannade till hos Sören Silén, Källinge, och fick förmiddagskaffe och en redig pratstund. Vi avhandlade förbättrade villkor för företagare, speciellt de mindre, det är ju de som skapar jobb och pengar till vår välfärd. Pensionerna var uppe på tapeten och bättre service i Enköpings kommun. Vi har lite att jobba med både i riksdag och kommun. Sören cyklade med mig till Morgongåva där Annika Krispinsson mötte oss.  Hon är Centerns ytterst kompetenta ordförande i Heby kommun. Dessutom gör hon ett otroligt bra jobb i regionen när det gäller sjukvårdsfrågor. Heby centern har bra kandidater på sin kommunlista. Läs om listan på min Facebook.

Vi cyklade till Vansjön och Hillevi och Jan-Erik Bohlin där också Bengt Gårdenborg deltog. Samtliga goda centeranhängare där Bengt är en av kommunkandidaterna. Vi fick Vendelgröt en gammal rätt från Tierps kommun. Mycket god, mer liknade mousse än gröt, tycker jag. Där stannade vi länge för vi hade en hel del att prata om. Torkan förstås, eftersom de alla tre var engagerade i lantbruket. Det ledde oss in på vikten av att vi tänker på vattnet, vattenreserver, Vansjöns potential att bli djupare, större vattenyta och inte igenväxt som stora delar har blivit. Dessutom kom vi in på djurens betydelse när det gäller att hålla ett öppet landskap också på strandängar. Byggandets utveckling har problem när det finns ”prickad mark” som inte tillåter bebyggelse p g a nya lagar som krockar med gamla lagar. Jag fick alltså med mig en hel del att jobba vidare med i riksdagen.

Därefter tog jag min cykel och stretade på till Östervåla och gästgiveriet. Härligt med en dusch och att dricka kallt vatten i mängd. Sommarens varmaste dag är nu ett minne blott.

Så roligt det är att träffa nya och välbekanta personer på ett enkelt sätt. I morgon bär det av till Tierps kommun, där jag träffar Catarina Deremar, och förhoppningsvis besök på ett äldreboende och om möjligt att få träffa några brandmän i räddningstjänsten.

Semestern slut nu cykelturen

Under de 2 lediga veckorna i Sälen har vi haft flera trevliga besök. Kul att träffas lite längre tid och inte bara över en middag. Vi har jobbat också luvat ved, fixat hyllor, lagt trall vid entrén, satt upp de sista listerna och fixat i ordning det vi kan. Opera på skäret besökte vi och bodde en natt på Loka brunn. Operaföreställningen var i Lokalerna som sakande Metropolitan klassen. Stycket hette Kärleksdryck. Vi fick introduktion i operans ädla konst och det gjorde att man lyssnade på ett helt annat sätt. Vi har också vandrat olika turer. Östfjällsstugan 3 ggr, Kvillkojan, på fjällkammen mot Storfjällsgraven, mm. Helt otroligt vackert. Men rökpelarna och lågorna i Trängslät, Älvdalen, syns långt borta när man står på fjället och ser åt det hållet. Förskräckligt!

Nu börjar allvaret pocka på. Startar min ”länet runt på cykel” i morgon. Tar en sväng förbi Sören Sillen och diskuterar företagens, bl a säkert behov av andra regelverk mm. Ska bli intressant. Fortsätter sedan norrut och ska besöka en köttbonde, att de behöver både det ena och det andra får jag säkerligen höra. Ska bli riktigt intressant/roligt. Torsdagen är avsatt för Tierps och Älvkarlseby kommun. Undrar vad resten av resan har att erbjuda.

Nu är cykeln stajlad och nypumpad, hjälmen är framme och ryggsäcken packad. Tror inte jag behöver regnkläder. Men de finns med i packningen.

 

Senaste inläggen.
Tierpsbesök 29 Aug
+18 31 Jul
Punktering 31 Jul
29 Jul