Solveig Zander

Skellefteå

Har gjort ett intressant besök i Skellefteå. Vid gårdagens tur där besökte jag bl a ett äldreboende för de som är behovsbedömda. Självklart var det i kommunal regi för något annat har man inte i detta röda område. Köerna till platser är mycket stor, mycket stor och de som finns kvar på Sjukhuset och är färdigbedömda är många. Men att tillåta någon annan starta och driva verksamheter än kommunen det är blankt nej. Det är av ideologiska skäl man säger nej och kostnadsskäl. I stället har man 7-8 besök under dagen och flera besök under natten och det är som alla förstår inte mitt i staden befolkningen bor utan även på landet och några mil utanför stan. Hur billigt är det? Hur tryggt är det för vårdtagaren? Hur tryggt är det för anhöriga? Intressant att i verkligheten och på nära håll se hur ideologi sätter käppar i hjulen för en samhällsutveckling och satsning på kvinnligt företagande och fler arbetstillfällen.Solveig m fl i skellefteå På kortet Kjell Bergmark och Carina Sundbom, Kretsordförande respektive oppositionsråd. På kortet hade vi stannat till vid Kyrkbyn, helt unik och olik alla andra jag sett t ex i Vilhelmina, Luleå o s v.solveig i skellefteå

På kvällen givetvis en diskussion och samtal och förklaring om och med vårt pensionssystem. Det gillar jag. Intressanta frågor och synpunkter.

Måste berätta att det var en tidig morgon i går. Flygbussen gick 5.55 från Enköping. Jag var inte ensam på bussen. I morse kom taxin till hotellet 5.15 var inte ensam då heller i taxin eller på flyget denna tidiga morgonstund.

 

Middag på ”hög nivå”

Villa bonnierDet var en välbehövlig helg efter veckan i USA och den efterföljande besvikelsen. Först hade jag den stora äran att vara ordförande på Enköpings golfklubbs årsmöte. Jätteintressant säger jag som inte spelar golf. Lärde mig en del om den verksamheten. Därefter var det 100-års jubileum med Centerpartiet i Uppsala län. Otroligt trevligt  med god mat och bra underhållning. Dessutom träffade jag många gamla bekanta som jag inte sett på många år. Nu har jag varit med i centerpartiet i drygt 35 år. Otroligt!

Söndagen ägnade jag bl a till att förbereda mig inför debatten som jag skulle delta i på måndagen. Det var förstås pensioner som stod på agendan. Intressant då jag bl a diskuterade utifrån en forskningsrapport om Nudge = knuff eller ett sätt att påverka oss så vi tar bättre pensionsbeslut.

Så var det tisdag och som vanligt utskott och möten, möten, möten. Kvällen avslutades med ett celebert besök. Jag var bjuden på middag av Talmannen Urban Ahlin att delta vid en middag i Villa Bonnier (talmannens representations hus) med anledning av att Madam Talman från Rwanda var här på statsbesök. Otroligt god mat och trevliga gäster från Rwanda och från deras ambassad i Sverige. Dessutom är det väldigt vackert i Villa Bonnier. Kände mig mycket hedrad.Flen

I dag har jag varit i Flen hela dagen tillsammans med mina allianskollegor från socialförsäkringsutskottet. En bra dag med information från socialförvaltningen om bistånd och deras arbete med arbetslösa och nyanlända och att sänka ekonomin. Arbetsförmedlingen besöktes och vi fick en intressant diskussion med företrädare som delgav oss hur de arbetar med att få introduktionsplatser för nyanlända, få personer att pendla som aldrig gjort det, få företag att öppna upp sin arbetsplats o s v. Vi diskuterade också samverkan med försäkringskassan och givetvis fanns det mer att önska i det hänseendet. Avslutade dagen med lunch på Lida gård. Kan rekommenderas ligger i närheten av Stenhammars slott.

Voteringen är gjord för denna vecka och nu ska jag till Uppsala tillsammans med min kollega Anders Åkesson. Anders är talesperson för centern i trafikfrågor och jag i socialförsäkringsfrågor och vi ska berätta om våra ansvarsområden.

Morgondagen ska jag försöka ägna mig åt administration och få koll på alla mail. Innan vi har öppen utfrågning om Finsam. Men det är då och nu är nu. Uppsala nästa!

 

 

Snöpligt slut

Så var den stora dagen kommen och alla gick i väntans tider. Allt tydde på att Hillary skulle vinna, om än med liten marginal. Med facit i handen kan man undrar om självaste MR President själv trodde något annat. Började valkvällen med att besöka ambassadens valvaka i Washington. Där var det en panel som diskuterade, den utlovade Karl Bildt hade snöat in i Stockholm så han var inte där.) Man resonerade om hur Hillary skulle ta hem detta. Så började valresultaten strömma in och Florida som är en av de första viktiga staterna att vinna gav Trump fler och fler röster. Phu! Stämningen sjönk, men ingen trodde….

Vi gick vidare till Washington och Hillarys tackValvakan med organisationen vi åkte med och där var det något mer tillknäppt. Efter en dryg timme och  vid midnatt då insåg nog alla, men hoppet överger ingen, att det var kört. Vi gick hem ledsna och förundrade. Hur skulle det bli nu. Vad händer med freden, med FN, handelsavtal, export, ekonomin, kontakten med Ryssland (Putin gratulerade Trump ganska snabbt), med murar mot México, med förbud för abort, med det sociala välfärdssystemet……

Många obesvarade frågor. Trots att republikanerna och Trump fick majoritet i både senaten och representanthuset så vet man aldrig vad som händer. Många trodde i går i alla eftervalsanalyser att vice presidenten för ovanlighetens skulle nu kommer att få göra rätt för sig. Det ger ändå en viss förhoppning…..Hemma efter UAS Hillarys tal till folket som vid lunchtid. Hon vann folkets röst men missade presidentposten. Hon höll ett mycket bra tal. Hon uttryckte sin personliga besvikelse. Tackade alla som jobbat hårt. Framförde sin lyckönskning till Trump och sa att han nu är vår president och ska ha den vördnaden. Men politiken behöver man inte hålla med om. Men vi demokrater har framtiden för oss och kampen går vidare.

Mycket besviken och lite rädd inför framtiden är jag. Men direkt till Riksdagen i snömodden i Stockholm och pensionsgruppen. Livet går vidare och det gäller för oss alla att medverka till att vi påverkar vår kommun, vårt land och därmed världen till en bättre värld för framtiden. Jag tror på morgondagen.

Konferens och information

Hela dagen i går från morgonen till kvällen var det valinformation. På längden och tvären. Det diskuterade hur kampanjer går till och varför man väljer att fokusera på det ena och det andra. Varför man använder ett visst språk, ett visst reklammedia, hur man får fram statistik över vilka som ska kontaktas, var kandidaterna ska vara personligen, vilka de ska omge sig med, vilken framtoning de ska ha, vilka som är deras målgrupper o s v, o s v. Intressant men jobbigt att sitta och lyssna en heldag.

washington basketNär kvällen kom gick jag tillsammans med några andra och kollade basket, Washington Wizards, som förlorade, mot Houston Rockets. Det var spännande för det var väldigt lika men så jag Rockets vann till slut. Den stora hallen låg nära vårt hotell och nära konferenshallen.

I morse bar det av igen på vallokalbesök. washington valvägvisareFolk röstar och samtidigt sitter andra och ringer för att få folk att rösta. Nu börjar snart valnatten här och vi ska till Svenska Ambassaden där det ska vara en paneldiskussion och spekulationer med bl a Karl Bildt. Därefter den stora valvakan. Bara så spännande.

Trump och kampanj

Washington trumpDagen D börjar närma sig. Vi tar oss till ett kampanj ställe. Det betyder där frivilliga sitter och ringer till dem som registrerat sig som demokrater. (För att få rösta gör man så i USA men INTE i Sverige). Det var ett jättestort rum där många gamla och unga frivilligt satt sig ner och via nätet ringde upp personer i tur och ordning. De frågade hövligt om man var demokrat, om man hade röstat/eller tänkte rösta och beroende på så berättade man om Hillarys fördelar. Den enda av oss som fick resta var Martin Ådahl, vår ekonom. De upptäckte därefter att vi var en stor grupp svenskar och då hade de som policy att inte låta oss ringa.

Så var det dags att åka till Virginia och Trumps valmöte där. I en lite ort med hela området på ca 40.000 innevånare var vi i en jättestor 4H-gård och i deras stora maskinhall. Några tusen trängdes där för att lyssna till mannen som kom flera timmar för sent. Åhörarna var betagna och helt uppslukade av denne man. Han ville riva upp Obamas socialförsäkringssystem för var och en ska själva ta ansvar för det. Han ska sätta upp murar, sluta ha trupper i andra länder som Syrien, Irak o s v. Han skulle ”Make America great again” vilket betyder ungefär ”göra Amerika till en stormakt igen.”. Vi köade i 3 timmar för säkerhetskontroll och för att komma in i maskinhallen. Vid 00.30 kom mannen alla väntat på. Han sa många ofördelaktiga saker om Hillary, folk jublade, och han upprepade det flera gånger och sa precis det som folk ville höra d v s bygga murar, återställa försäkringar, satsa på företag och jobb, sluta kriga och göra Amerika till en stormakt igen.

Washington valkampanjKom till hotellet vid 3 på morgonen/natten och efter några timmars söm är vi nu på en kongress hela dagen där de berätta om hur opinionsmätningar slår, hur man räknar, vad man tror om utgången och hur man lägger upp valrörelser o s v. Intressant att bland annat höra hur kampanjledaren för Bernie Sanders jobbade. Från 0 till 100 för han var hennes motståndare och till att han stöttade Hillary och har blivit en av hennes bästa valarbetare. Enkelt ja,? handlar om att visa hennes respekt, jobba stenhårt runt i landet och träffa folk.

Spänningen stiger och alla här tror på Hillary, måtte det bli så.

Rally (valmöte)

Så var dagen kommen när vi skulle få vara med om ett riktigt ”rally” ett valmöte som inte liknar de vi har i Sverige. Men förmiddagen var ledig. då gick vi upp i tidigt och begav oss till Arlingtonkyrkogården och kände av historiens vingslag. Wasington Vita husetTittade förstås på Kennedys grav och de andra presidenternas. På vägen tillbaka till hotellet passerade vi Vita huset och ovanför cirkulerade helikoptrar.

Vid 12 gick bussarna till Philadelphia där Hillarys Rally med Katy Perry var ett av dragplåstren. Efter några timmar i bussen var vi framme vid själva arenan och fick köa i drygt 3 timmar. Som tur är har vi Kerstin Lundgren med oss. Hon är förmodligen den mest beresta riksdagsledamoten då hon varit vår representant i utrikesutskottet i många, många år. Vi hade alltså tagit med oss matsäck dock icke varma kläder. Var riktigt kallt att sitta i drygt en timme i en arena utan väggar och inte riktigt med tak över hela arenan. Så började det hela, vilken grej.

Washington HillaryDet började med att 7 personer med Madeline Albright i sptsen höll korta apeller varför man ska rösta på Hillary. Hon kommer att ena USA och varje människa är lika värd oavsett om du är kvinna, man, äldre, företagare, arbetare alla som behöver stöd och hjälp. Ingen ska lämnas utanför alla ska få hjälp stöd och känna trygghet. Olika varianter på det temat. Så kom HILLARY!!!! Jättehäftigt tänk att jag får vara med om detta. Hon höll ett kort tal som gick ut på att alla skulle se till att rösta och alla valarbetare skulle ringa, knacka dörr och jobba, jobba, jobba……Love trumps hate var kvällens slogan. Det betyder Kärleken övervinner (trumfar) hatet.

Så var det Katy P:s tur. Hon hyllade Hillary och sa att hon som mamma inser att det finns en enda en som kan göra detta land till ett land för framtiden och för hennes barn och hon ska bli Madame President. Snacka om att Katy var publikens favorit. Alla jublade, vrålade, dansade och hon var nog ett plus för Hillary. Kunde inte låta bli att fundera över hur vi skulle kunna få till något liknande i Sverige. Vem skulle ställa upp och säga hur ”fantastisk” jag är som politiker och riksdagsledamot?

Bussturen tillbaka var lika lång som på ditvägen.

I dag ska vi nog kolla ett rally med Trump. spännande!

Early voting (förtidsröstning)

img_3998.jpgI fredags registrerade vi oss och såg till att vi var anmälda till alla evenemang och aktiviteter. Därefter tog vi oss till en vallokal.  Där träffade vi en tjej som samlade in namnunderskrifter för att restauranganställda skulle få lagstadgade minimilöner. De var den enda bransch som inte hade det. Där pratade vi också med en man som kampanjade för att han själv skulle få en plats i det lokala, typ stadsdelsnämnden, styret. Han var väldigt pratsam precis som tjejen med namninsamlingen. De berättade att det är olika regler i valet som gäller i de olika delstaterna. Valsystemet med om det är förval, registrering etc är inte federalt bestämt. Konstigt tycker vi!!! Kön till valurnan var på ca 2 timmar och här hade man ledigt från jobbet i 2 timmar för att kunna gå och rösta. Det var sista dagen för förvalsröstningen i Washington DC. I andra stater pågår det t o med söndag.

På kvällen var det ett välkomstevent i republikanska klubben,helt nära Capital Hill (kongresshallen d v s vår riksdagen). Stabschefen för republikanska partiet hälsade oss välkomna och berättade om vad som nu väntar. Spänningen är olidlig och vilken deras kandidat är förstår vi. Bilden på oss är under kvällen och det är Helena Lindahl, Richard Nordin, Kerstin Lundgren, Peter Helander, Ola Johansson.Washington fina bilden

 

Landat i Washington

Washinton 1 kvällDå har vi landat och sovit den första natten. Det är långt till USA. En dag som började kl redan kl 04.55 med en busstur till Arlanda.  Det blev mellanlandning i Köpenhamn där mina kamrater anslöt (Helena Lindahl, Kerstin Lundgren, Ola Johansson och Peter Helander.) Landade i Washington DC. Vi var alla spända på vad som skulle hända och kollade att alla papper var med.

Kom till hotell vid 19-tiden (lokal tid och Sverigetid 24.00). Då kunde vi ju inte lägga oss så det blev en tur runt några kvarter bl a såg vi Trumptower hans senaste tillskott mellan Vitahuset och Capitol Hill. Fint ska det vara!

Sitter nu och väntar på att registreras till konventet. Det är sista dagen för förtidsröstning i dag så vi ska ta oss till någon vallokal och kolla läget sedan blir det en stor välkomst och informationsevent. Vi har ju fått program men det ändras hela tiden och blir mer och mer spännande. Får med andra ord veta mer om vad som ska hända de kommande dagarna. Bl a har vi fått veta att vi ska få se och lyssna på Hillary Clintons tal i morgon, hurra!,  och hur många tusen och åter tusen som är med då det kan jag bara gissa till.

Götene

I förra veckan var jag bl a på Rwandas ambassad i Sverige. Ambassadören hade bjudit in oss som var där för att få en återrapport och för att be oss om en sak. Hon ville att vi startade ett nätverk för Rwanda. Roligt att vi kan göra något konkret för att stötta landet. Jag vet ju att det finns  nätverk av och tillsammans med riksdagsledamöter för att stötta flera andra länder/stater. Det finns ju nätverk för allt man kan tänka sig. De brukar ordna aktiviteter i form av seminarier eller studiebesök. Känns som ett stort förtroende att få vara med att starta något till Rwanda. Ett sätt att visa vår uppskattning för att vi blev så väl omhändertagna när vi var där.Ambassad Rwanda Vi var ju nio ledamöter som var där tillsammans med 2 personal. Här är det ambassadören som står i mitten och hennes handläggare som står längst till höger på bilden.

I fredags var jag i Götene vilket inkluderade 4 byten mellan tåg och buss mellan Enköping och Götene. Gick riktigt bra och tågen funkade. Bara det var spännande. Det var ett trevligt besök och jag pratade om vårt pensionssystem och vad vi kan förvänta oss i framtiden. GöteneMånga hade synpunkter och förslagen och åtgärder förändring. Jag uppskattar dessa samtal med de som nu har pension för det vet ju hur allt hänger i hop.

I dag har jag kollat igenom alla handlingar inför USA resan och deltagande i Hillary Clintons valrörelse och race till presidentposten. Tänk att jag har de så här bra. Det kommer bli ett äventyr. Men än är lite annat som ska göras inte minst ett jobb i riksdagen på onsdag vilket har inneburit att jag kan gå till hårfrissan för att kunna ser mer representabel ut när jag ska vara i Washington DC.

En bra dag

En vecka som hittills varit väldigt bra. I måndags var jag på centerpartiets valberedning. Första personliga mötet med gruppen då vi tidigare haft ett möte per telefon. Det blir en grannlaga uppgift att komma fram till en Rikslista och få den accepterad av hela centerrörelsen. Den ska toppas av ingen mindre än …..Annie Lööf. Det är fortsättningen som blir svårt,att få till utan att någon känner sig åsidosatt ja så är detz Tur att Alltså en omöjlig uppgift.

Utskottet hade besök av: Pensionsmyndigheten. Fick information om Falcon funds som lurat pensionssparare att satsa i deras fond och nu har problem med att få ut sin pension. Pensionsmyndigheten jobbar kraftfull med ärendet. Känns tryggt!

På kvällen en ”tjej”- middag med en L och en M och jag C. Jättekul, bättre än jag vad jag vågat tro. Nu jobbar vi på maktövertagande 

Berättade för och lärde mina partikamrater vårt pensionssystem. Roligt när man hör och ser hur ledamöterna börjar hänga med och tycker det ör roligt. De ville ha mer och självklart ska det bli så. Det kommer gå lättare att få någon att prata med om pensioner när de nu vet hur det fungerar. Precis så ska det vara dvs ha någon att bolla tankar och idéer med.

Nedan min lilla svärmor som fyllde 86 år. Kalaset var hemma hos oss i söndags.

Det dåliga samvetet att inte ha tid med ”de gamla” känns lättare när man gör något extra. Det har bidragit till att denna vecka varit bra så hör långt.

Senaste inläggen.
Skellefteå 30 Nov
Götene 31 Okt
En bra dag 19 Okt
Bloggat på eposten.se.
Skellefteå 30 Nov
Spontanspar 22 Nov
Desktop