Solveig Zander

Nördar

Ja visst kan man själv inse att det lutar åt nördhållet. För jag är med i en klubb som Svenskt Näringsliv har skapat, Socialförsäkringsklubben. Det är vi som anser att det viktigaste i livet är socialförsäkring, tryggheten för människor. I går var det klubbmöte och det handlade om Framtidens socialförsäkring. Det var Eskil Wadensjö, professor som arbetar vid Institutet för socialforskning på Sthlms universitet, som presenterade en intressant forskarantalogi ”Vägar till välfärd”. Därefter debatt mellan S och M. Eskil ingår förövrigt tillsammans med mig och en handfull personer till i insynsrådet för Inspektionen för socialförsäkring. Vi hade ett intressant möte i fredags då vi fick träffa den nya Generaldirektören, Maria Hemström Hemmingsson. En mycket positiv och bra bekantskap. Maria kommer att göra gott för Inspektionen.

I går avtackade vi en uppskattad kommunikationschef här på riksdagen. Ingrid Hedenvind- Bratt slutade och börjar nu på Almega. De är bara att gratulera för Ingrid har varit kanonbra. Hon har verkligen hjälpt mig personligen många gånger då det gäller att komma ut i media. För det är ju det som gäller för oss Riksdagsledamöter. (Syns man inte, finns man inte.)

ingrid

Måste ju också nämna att det var ett väldigt bra 50-årskalas som familjen Örjes hade ordnat i lördag. Johan är nu en man i sina bästa år, 50. Allt fanns med tipspromenad, trevliga människor, många fina presenter (från C i Enköping ett staket), supergott hembakat fikabröd och tårtor, möte med gamla bekanta, hurrarrop och grattis sång. Fattades inget!

I kväll ska vi diskutera en av de viktigaste besluten som kommer att tas under denna mandatperiod, Regionaliseringen. Inget publik ämne som kommer dra massorna men viktigt för oss alla hur vi ska administrera vårt land. Tillsammans med centerns SKL-grupp, de som sitter i Kommuner och landsting, ska vi få lyssna till en av utredarna Kent Johansson. Lite spännande är det att få vara med om något som inte har ändrats på flera hundra år.

Ny pc

Så har jag fått en ny PC igen. Den andra var det något fel på. Det betyder att alla lösenord ska läggas in. Hur ska man komma ihåg dessa?????

Lovar att personerna på bilden fd riksdagsledamöter (veteranerna) som en dag varje år, i går, besöker Riksdagen har koll på läget. På bilden är det de som kommit till socialförsäkringsutskottet. Vi berättade vad vi jobbar med nu och de kände igen ärendena. Alltså inget nytt under solen.

På morgonen innan jag ägnade mig åt våra veteraner var jag på frukostmöte med scoutnätverket. Det planeras för full för det internationella möte som vi i riksdagen ska stå värdar för tillsammans med svenska scoutförbundets ledning. Mötet som är i dagarna 2 ska ske 31/8-2/9. Spännande.

Veckans höjdpunkt trots allt …… Interpellationsdebatten med socialförsäkringsministern om lika villkor för alla företagsformer  och införande av bättre trygghetssystem. Dessutom deltog jag också i nästa IP-debatt som berörde införandet av högre sjuklönekostnader för alla arbetsgivare, privata såväl som offentliga. Vi har inte samma åsikt som sagt var. S lovade i valrörelsen att avskaffa delar av sjuklönekostnaden för företagare. Nu höjer de!

Sommar

Gunilla klockanVisst är det härligt med sommar, men nog är det lite tidigt. I alla fall har jag njutit av den hela veckan. Var ledig från riksdagen, nästan, hela veckan. Då passade jag på att fixa i trädgården. Snacka om att det gäller på en gammal kropp. Ömmande muskler både här och där. Men fint blir det.

Började förra lördagen med att skjutsa man och dotter till Arlanda. De skulle spela golf, vilket inte är något för mig. Har inte tid. Härligt att vara ensam hemma själv några dagar. Det gillar jag, och tror att fler skulle leva i ”lugn och ro” några dagar då och då.

Var på kvällen sista april hos Landshövdingen på Uppsala slott. Jag var inte ensam på tillställningen och det var jättetrevligt. Jag valde att stå inne i den kyliga vinden, och som framgår tittade genom fönstret och öppnade lite så jag kunde höra, på Allmännasången och på det traditionella talet till våren och titta på alla nationsflaggor. Stämningsfullt.

Deltog för Eskil Erlandsson på EU-nämnden i onsdags. Lite tid för förberedelser fanns givetvis också. Mickael Damberg, näringsministern, var på nämnden och efter honom kom Isabella Lövin, MP, miljövinster, och föredrog sina kommande diskussioner i Bryssel. Undrar om hon blir språkrör efter Åsa Romson? Men före EU-nämnden debatterade jag pensions och äldre frågor i P1:s Plånboken. En bra dag som jag hoppas följer på fler lika dana.

Smycket

Tänk att man är så himla värdefull när man slutar ett uppdrag. AvtackningssmycketJag har ju varit med i Centerkvinnornas förbundsstyrelse i många år. På stämman i Umeå som var i helgen blev jag avtackad då jag menar att fler måste få förmånen att vara i förbundsstyrelsen. Jag fick jättefina blommor, ett långt och vackert tal och ett fint silversmycke. Jag är värd allt för jag har verkligen jobbat stenhårt för Centerkvinnorna och jag tänker inte sluta med de nu heller. I mitt riksdagsuppdrag kan jag verkligen driva på för jämställdheten. Högre pensioner för kvinnor, bättre trygghetssystem i både sjukförsäkring, föräldraförsäkring och a-kassa för dem som startar företag gynnar kvinnor. Engagemanget tar inte slut, tvärt om.

Men visst handlar vår vardag om många orättvisor som måste rättas till. I måndags var jag tillsammans med tre bönder och besökte Länsstyrelsens handläggare inom djurtillsynen. Vi hade ett mycket bra samtal där svårigheter för bönderna framkom då det gäller vissa delar i tillsynsagerandet. Som bonde kan man inte bli misstänkliggjord för det påverkar engagemanget i att driva jordbruk. Flera förbättringsåtgärder i tillsynen var på väg och det lovade gott för den agrara näringen.

Hyresgästföreningen ville också träffa mig för att informera om vilka hyresnivåer som finns i nybyggnation. Där måste jag göra något, menade de, för annars har man inte råd att bo. Det enkla svaret från mig är och var att det behöver byggas mer för då ökar konkurrensen och boendekostnaderna blir lägre. Men det gäller att öka byggande och där har ju inte bara riksdagsledamöter ett ansvar utan också de kommunalt förtroendevalda.

I morgon är det dags för pensionsgruppen igen. Det gillar jag fast vi går framåt med myggsteg.

 

Prinsbakelse

Det finns ju prinsesstårta och nu finns det också prinsbakelse. I alla fall i Sveriges Riksdag.prinsbakelse Det piggar upp i allt ståhej. Efter en bra stämma i går kväll med Enköpings Sparbank blev det sent och en tidig morgon. Packade resväskan för i dag är det Sthlm och sedan bär det i morgon av till Umeå och Centerkvinnornas stämma.

Var på förmiddagen i dag på ett intressant konvent med ISSA som Pensionsmyndigheten stod värd för. Det är en Europisk sammanslutning som hanterar trygghetsfrågor och i dag handlade det om pensioner. Det var säkert 250 personer som säkerligen representerade alla Europas länder. Då utgick man i samtalet om att arbetslivet som ligger till grund för pensionen förkortas av att man blir föräldraledig. Vi i de nordiska länderna har ju generösa föräldraförsäkringar som ger pensionsrätter. Det har inte länderna i södra Europa för där slutar kvinnorna att jobba och då behövs ingen föräldraförsäkring. Jätteintressanta diskussioner där två världar möttes kan man säga.

Lunchdebatten jag var på diskuterade hur vi kan korta studieåren för att arbetslivet kan börjar tidigare. För mig och centern gäller 3-terminssystem och ett livslångt lärande. En mycket kort sammanfattning av vad jag sa. Jag brukar ju säga mer och det gjorde jag även nu om lärlingsutbildning, prao, mm.

Avslutar nu kvällen efter voteringen med att gå på Företagarnas möte om integrationen och hur vi kan jobba ihop om den. Vad behövs för beslut i riksdagen för att arbetsmarknadens parter ska agera mer. Vad kan parterna göra på egen hand.

Seminarier och debatter

Den ena seminariet efter det andra och debatterna avlöser varandra. Så ser mitt liv ut just nu. Givetvis handlar det om social försäkring och pensioner. Var t ex på en debatt i fredag där även socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, SKL:s förhandlingschef Agneta Jönke, Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR förutom jag deltog. Akademikerna har föreslagit en partslösning på de skenande sjuktalen. Det är ett förslag som ska möta socialförsäkringsministerns Hälsoväxling. Den som kommer att öka medfinansieringen och sjuklönekostnaderna för arbetsgivarna. syftet är att minska sjukskrivningarna och istället blir det tvärt om anser alla, d v arbetsmarknadens parter och den politiska oppositionen.

Men om man på morgonen möts av en söt rådjursfröken blir man glad. Förutom när de mumsar på alla tulpaner förstås. Men just nu gör det inget för vi är i färd med att förändra trädgården totalt. Gräver, gräver och flyttar jord, bygger murar och flyttar plattor och stenar. Jag behöver det mellan varven.

Nu sitter jag och förbereder mig inför kommande äventyr. I morgon är det Sparbanken som har stämma och jag hoppas att jag blir vald till ordförande som valberedningen föreslagit. Det går bra för banken och tur är det. Alecta och ungdomars förväntan på pensionsålder och ekonomin då den tiden kommer är onsdagens program. På torsdag inbjuder K-G Scherman till ett samtal med pensionärsförbunden. Jag får med andra ord möta dem som kanske inte vet att det finns pensionspengar och dem som anser att de får för lite.

RådjurTorsdagskväll bär det av upp till Umeå och Centerkvinnoförbundets stämman. Det blir en spännande stämma i dagarna 3 för vi kommer att få en ny förbundsordförande.  Flera känner sig manade så med andra ord får vi säkerligen slutna omröstningar. Jag håller på en helt ny grupp där, Sofia Jarl, blir vald till ordförande. Det skulle skapa en ny rörelse med dagens centerkvinnor. Själv avgår jag från förbundsstyrelsen. Det känns vemodigt men ärligt mot dem som står och stampar och vill in.

Passiva hus och aktiva ungdomar

HögbersskolanI dag var jag och två av mina riksdagskollegor på besök i Knivsta. Ulrika Carlsson från Skövde och Richard Nordin från Göteborg besökte den nya energisnåla Högbersskolan. Två urgulliga elever visade oss runt. Vi fick veta hur man bygger energisnålt och hur man dessutom bygger billigt och att skolan som verkligen är ett passivhus kan vara så otroligt fin. Den är så ny så den luktade nytt. Det var våra centervänner i Knivsta kommun som bjudit in oss. Alla kommuner borde göra ett besök där och jag lovar man får med sig många nya intressanta byggförlag.

I går hade jag besök av Monica Hallgren och hennes frivilligsamordnare och frivilliga från stora delar av Sverige. Det var 35 personer som hade sammanträde i riksdagen och som jag visade runt och berättade om mitt riksdagsarbete och hur livet som riksdagsledamot är. Alltid lika roligt av få visa min fina arbetsplats och få berätta om mitt liv som riksdagsledamot.

Annie Lööf är tillbaka mer än någonsin full av energi. Hon har rivstartat och kommit med förslag som ska skynda på integrationen av våra nyanlända. Vi behöver dem i jobb och vår skyldighet är att medverka till att det verkligen finns både morötter och möjligheter. I dag har Annie sagt ifrån när det gäller Regeringen Löfvéns förslag om att företagen ska få ännu mer kostnader för arbetstagare. Högre sjuklöneersättning är receptet. Småföretag och privata företag har de lägsta sjuktalen. Offentliga sektorn har de högsta. Kommuner och landsting ska få några extramiljoner vilket nu kommer ätas upp av höjda arbetsgivaravgifter för de stora sjuktalen. Vem betalar?…..givetvis vi alla med våra skatter. Löfvén lovade att sänka sjuklönekostnaderna, visst har vi alla hört det. Men lova det kan man och så får man ge med sig när den vänsterstyrda regeringen vill något annat. Skandal! Det kan inte finnas någon som tror att höjda kostnader för arbetsgivare och företagare ger fler arbetstillfällen. Alltså dubbelfel, färre  jobb och högre skatter.

Påsk

Nu när våren verkligen har kommit för det har den när det har varit påsk. Så tycker i alla fall jag. Varje år är det lika för när vi är i Sälen så finns det massor av snö och det är riktig vinter. Så åker vi ner för fjället och kommer till Enköping då blommar krokusen. Det är härligt att kontrasterna syns så skarpt. Kära maken har också åkt skidor inte bara jag.

toots kvillkojan Nu är det slut på ledigheten och i dag har jag varit i Sthlm igen. Träffade bl a Trygghetsrådet och fick mig en intressant information och diskussion. Det går bättre för Sverige det är märkbart att det går lättare att anställa sa de. Det måste vara lättare att byta jobb, menade de. Det är viktigt att man känner sig trygg, ekonomiskt inte minst, när man prövar annat jobb. Vi behöver en flexiblare arbetsmarknad. Det skulle underlätta för alla både de som blir uppsagda och de som är sjuka och behöver byta arbetsgivare.  Det ska vara inom en radie på 1 timmer. Då kan man behålla tryggheten med vänner och släkt och barnen kan vara kvar på dagis och skolor. Allt skulle bli bättre. Jag tror dem och jag håller faktiskt med.

 

Skidtävling

Helt fantastiska dagar och kvällar i Östersund. Jättetrevligt att träffa ledamöter och tjänstemän från våra grannländer och tävla tillsammans under inte allt för allvarliga former. Även om jag, det ska jag erkänna, står jag på startlinjen då ska jag vinna. Nu gör man ju inte alltid det men jag försöker i alla fall. Fick som tur var guld på det individuella tävlingarna då jag var bäst i min grupp bland damerna.Skidskytte

När det kom till skidskytte var det sämre. På inskjutningen prickade jag alla men när skidorna kom på träffade jag bara en i stå och liggande. Så jag bröt tävlingen och körde inte sista varvet. Men jag har tävlat i WC-banan och vet precis hur kuperad och slingrig den är. Östersund bjöd oss på snö, isiga spår och riktig blötsnö. Om det var lätt att valla för minus så är det ju omöjligt att valla för tö. Tänk att man inte har löst det problemet ännu. Måste gå att hitta någon universal”smörja” som norrmännen säger.

Våra norska och finska vänner är trevliga. Finländarna pratar ju inte svenska så himla bra utan man får konversera på engelska. Bra att träna även det. Vi blev bjudna till landshövdingen och hans residens i Östersund. Extra roligt tycker jag då det är centerns f d partisekreterare och Statssekreterare till Maud Olofsson som är landshövding. Göran Hägglund är ju dessutom jämte och oerhört stolt, fattas bara, att ha fått denna befattning. Han berättade om sitt län, om historien som mycket sammanfaller med Norge, om nutiden och givetvis om framtiden och hur det ska bli med Regionaliseringen. Dessutom, och inte minst, han bjöd på god mat och dryck. Norrmännen var imponerade och ville aldrig gå ifrån residenset.

Göran HägglundEn (något mörk mitt fel) bild på Göran. Jag frågade om han saknade regeringskansliet. Både och sa han. Men han var glad för den erfarenhet han fick där inte minst med tanke på att det var han som hade ansvar för hela SAAB-affären. Han har skrivit en bok om alla turer och jag kan varmt rekommendera den för hågade intressenter. Den beskriver en av vår sentida svåraste ”affär” vi haft i vårt land. Utan Göran Hägglunds klokskap hade det kunnat sluta hur som helst.

Banketten på lördagskvällen var fantastisk. Kul att alla kan genomgå en otrolig förvandling. Från svettiga, rödblommig, snoriga och trötta skidåkare till välputsade, välkammade och i bästa stassen till oemotståndliga festprissar på bara någon timme. Ja, ju äldre man blir ju längre tid tar det men det bjuder man (jag) på. För kul är det.

 

Ställer fråga

I går ställde jag en fråga till sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Varje torsdag kl 14 är det några ministrar som kommer till Riksdagen och svarar på frågor från oss ledamöter. Jag frågade varför man inte förenklar reglerna för asylsökande att använda privata tandläkare för akuttandvård.

I förordningen framgår att asylsökande har rätt till akuttandvård och Migrationsverket betalar. Man skickar en schablonsumna till landstingen och då vänder man sig till Folktandvården. De asylsökande får gå till privata tandläkare men fpr då ligga ute med pengar och sedan fakturera Migrationsverket. Alltså inge gör det och följden blir enorma köer på Folktandvården. Resultatet blir bl a att man förlänger besöksintervallen för barn och ungdomar som nu på vissa platser är upp till 2 år. De ska ju gå ofta och intervallet ska vara mellan 1-1,5 år.

Ministern har flera gånger lovat göra något. Inget har hänt. Det tar tid sa han i går. Förstår inte varför man lovar och inte gör något. En handlingsförlamad regering!

Vaknar i dag i Östersund och laddar nu för skidåkning med mina riksdagskompisar mot övriga nordiska länder.

Senaste inläggen.
Nördar 18 Maj
Ny pc 12 Maj
Sommar 09 Maj
Smycket 27 Apr
Prinsbakelse 20 Apr
Påsk 30 Mar
Skidtävling 21 Mar
Bloggat på eposten.se.
Vilken vecka! 22 May
Desktop