Blogg
Per Markus Risman

Fem personer som skulle göra ett bättre jobb än kungen

Jag är republikan. Det betyder att jag tror att vem som skall vara svenska folkets främsta och högsta representant i landet likväl som omvärlden är något som skall avgöras av folket. Inte av en familj. Därför ägnar jag stor tid åt att tänka hur ett sådant system skulle kunna funka. Kanske talmannen, som idag kan bli riksföreståndare, ska bli statschef eller kanske en president? Låt oss leka med tanken att vi får välja en president dock. Då finns det många spännande, kompetenta och roliga människor vi kan välja för att representera oss! Därför tänkte jag lista dem fem jag helst vill se efterträda kungen i ett demokratiskt valsystem.

  1. Maria Montazami. Realitystjärnan som charmat hela landet med hennes genuina, lite lätt borttappade och spontana sätt att vara. Enligt henne själv skickar hon redan julkort till halva Sverige. Bara det är ett plus i kanten! Och vem vill inte se henne sitta och charma Putin, Angela Merkel eller Drottning Elizabeth II? Med henne skulle vi få en riktig folklig ledare som hela svenska folket kan mysa med. Dessutom skulle hon bli ett bevis på att inte alla realitystjärnor som gått och blivit presidenter är rasister och dåliga!
  2. Pia Sundhage. En svensk sporthjälte som inte bara fotbollsfantasterna har koll på. Hon har tidigare gett Sverige bragder och skulle säkert med sina ledaregenskaper samt vana att coacha och vinna ge fler bragder till Sverige som president! Dessutom har hon tydliga ideal som rimmar väl med omvärldens bild av Sverige. Att hon är öppet homosexuell är också bra – det visar på svensk mångfald!
  3. Agnes Wold. När Hans Rosling gick hädan fyllde Agnes Wold snabbt det tomrummet han lämnade efter med bravur! Hon har snabbt blivit en frank sanningssägare som slaviskt följer fakta och rön. Och i tider av fake news, sannings relativism och desinformation skulle det vara skönt att ha en president som reder ut fakta. Och tänk vilken sensation om hon kunde reda ut frågetecknen för ledare som Trump! Agnes Wold är en stridbar professor som säkerligen skulle bli en stridbar president för Sveriges intressen.
  4. Gina Dirawi. Hon skulle vara de ungas kandidat! Ung, fräsch, karismatisk och rolig skulle hon bli en frisk fläkt i det annars så tråkiga och tjafsiga politiska Sverige samtidigt som hon skulle kunna visa att unga kan viss lyckas i politiken. Det är en viktig signal till alla de unga som idag inte litar på det politiska systemet. Och efter hennes insatser i SVT och Melodifestivalen vet vi att hon klarar att prestera under press och kan med säker hand leda Sverige genom viktiga processer – som att välja vår representant till Eurovision!
  5. Hans Rosling. Men vänta nu, ”är inte han död?” kanske du tänker. Ja det är han. Men kan Nordkorea välja en död president och vara en nekrokrati kan Sverige också! Hans Rosling representerar framtidsoptimism, ett humanitärt samhälle och ett bättre Sverige. Även från andra sidan gör hans budskap om ett samhälle som utvecklas positivt sig påmint. Han kanske inte har de bästa oddsen här, han är ju ändå död, men om vi ändå ska byta system så kan vi vara lite nytänkande! Är ändå inte döden bara en teknikalitet hos skatteverket?

Med så många spännande människor vi kan välja känner jag att vi i alla fall borde köra hårt. Med ett demokratiskt system att välja statschef kan vi själva välja vem vi vill ska representera oss och vad den personen ska stå för. Det är en uppfriskande jämfört med dagens etikettbundna, åsiktslösa och lite lätt gråa kungahus vi har. Och inget säger att en vald statschef måste vara en av våra mellanmjölks politiker. Det kan lika gärna vara diplomater, författare, forskare eller andra människors med rätt uppsättning kompetenser att vara en enande figur som representerar oss i omvärlden. Därför säger jag: republik nu!

Senaste inläggen.