Blogg
Pyry Niemi

Arbetet har börjat, dags att påbörja förändringen

Hej Hej

Då är jag i gång igen med riksdagsarbetet. Jag kommer att arbeta i Utriketsutskottet och nordiska rådet, samt troligen EU nämnden så småningom. Känner mig glad och förväntansfull inför de olika uppdragen.

Riksdagen är lite annorlunda just nu. Vi har fått en talman från SD. Så ser det parlamentariska underlaget ut. 13% av väljarna valde att rösta på SD. Jag är inte särskilt glad över att en talman, vars parti, så tydligt tagit ställning för stängda gränser mellan länder och som delar in människor utifrån etnicitet, religion, hudfärg, geografisk härkomst och sexuell läggning får förtroendet att bli talman i den högst beslutande och lagstiftande församlingen i Sverige. Det är bara att förhålla sig till läget och jobba vidare.

Det politiska landskapet är omritat och det rätt rejält. Efter veckor av egen analys konstaterar jag följande. Det som var nytt 2006 med alliansen, blev helt dött inför valet 2014 och det märkte minst 13% av väljarna. Varje försök att få in någon slags politisk nydaning på den borgerliga sidan, kvävdes och täcktes av den våtvarma alliansfilten. Inga öppningar för transparens visavi  de, främst, borgerliga väljarna avseende integration, arbetsskapande åtgärder och trygghet i samhället. Alla budskap bakades in i någon slags alliansmanifest och alla obekväma frågor petades ut via en otydlig Exit som de oroliga väljarna egentligen ville få svar på.

Det var bra att Stefan Löfven vände sig direkt till de väljare som röstade på SD vid gårdagens partiledardebatt. Han visade med kraft att deras röster räknas och att den nya regeringen och riksdagen tar deras oro och förväntningar på allvar.

Vi har en ny regering som söker samarbete så länge det inte är med ett parti som värderar och bedömer människor olika. Det är ett mycket brett underlag i riksdagen och jag tycker att det känns intressant att söka nya kontakter bland de övriga sex  partierna som tydligt tagit avstånd från intolerans och främlingsfientlighet.

Hösten har börjat, riksdagsarbetet likaså. Jag ser verkligen framemot att hugga tag i frågorna och samtalen. Det är ett stort privilegium att få vara riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Senaste inläggen.