Blogg
Pyry Niemi

Valrörelsen är över, dags att inleda en ny mandatperiod

Hej Hej

Japp, då är jag ute ur valtunneln. Det känns bra. Skoj att vi socialdemokrater med Stefan Löfvén erbjudits möjligheten att bilda regering. Egentligen är inte valresultatet så konstigt. Det som möjligen är förvånade att opionionsinstituten, förutom United Minds, missade SDs uppgång så rejält. Tror att det är lättare att svara anonymt på en Webbfråga, än att svara på telefon kring vilket parti man vill rösta på.

Vad är då skälet till SDs uppgång. Ja, det får nog historikerna och statsvetarna formulera framöver, men jag provar mig på en av alla teorier. SD lyckades fånga alla de missnöjesröster hos väljarna som inte fått ge uttryck för deras oro när det funnits en mur runt alliansbygget och den blockpolitik som präglat Sverige de senaste åtta åren. När en borgerlig väljare röstat på ett parti, har hon samtidigt tvingats att acceptera att det partiet hårdkompromissat med tre andra borgerliga partier och skapat en agenda som blivit urvattnad och vardagsfrånvänd. Det första året satte alliansen en politisk agenda och linje och sen dess har det i praktiken varit helt omöjligt för väljarna att få gehör för sina borgerliga synpunkter. Det har öppnat upp för det femte borgerliga partiet, SD. De har med populism, enkla budskap och en sällan skådad stigmatisering lyckats vinna ut varenda storm, om det så vore järnrör, bärande av hakkors, momsfiffel eller kränkningar av krogvakter. Skälet är enkelt, ett rasisitisk missnöjesparti som spelar på människors rädslor och oro inför framtiden, fångar dessvärre väljare. Väljarna är inte rasister det är dock SD som väljer att föra fram budskap som ensidigt ger enklare/ytligare lösningar på komplicerade problem. Väljarna är oroade och vill ha svar, kan de etablerade partierna, framförallt de borgerliga inte leverera detta, så hamnar missnöjesrösterna hos SD.

Detta hade skett i betydligt mindre utsträckning ifall blockpolitiken inte existerat. Stefan Löfvén har med kraft påpekat att blockpolitiken är död. Det måste till större lösningar mellan olika partier för att skapa en mycket bättre och vardagsnära politisk agenda. Jag hoppas nu att det här början på något nytt och fräscht. Nya spännande, kreativa, långsiktiga lösningar på de komplicerade problemen kring t.ex. bostadsbyggande, integration, jobbskapande åtgärder, skolan osv. Jag är säker på att ett nyval är den absolut sista aktiviteten som något parti vill medverka till. Fyra borgerliga partier behöver verkligen fundera över såväl alliansen som politikens innehåll och även vi inom S får gripa an människors oro på ett ännu tydligare sätt, så att framtiden möts med politiska aktiviteter som gör ett bättre Sverige för alla.

Senaste inläggen.