Blogg
Pyry Niemi

Kommer ni ihåg programmet Tårtan…

Hej hej

Då var det dags igen att knäppa på datorn efter lite sommarvila.Har fått en dos av sol och värme, det känns gott och energin börjar så sakteliga komma i rätt nivå för en tuff och sannolikt spännande valrörelse.

Valrörelen har delvis smygit igång. Har bl.a. med visst intresse sett de borgerligas gemensamma reklamfilm om Tårtan. Innan jag drar några paralleler till den vill jag skriva följande: Alliansen håller inte vad de lovar. Vid valet 2006 skulle massarbetslösheten tas bort och utanförskapet brytas. Regeringen lovade också att ha ordning och reda på statens finanser efter de bedrövliga åren under Bildts och Vibbles fögderi 1991-94. Nåja, det här är fakta. När regeringens politik började verka i januari 2007 var arbetslösheten 6,4%, dvs sk massarbetslöshet enligt Reinfeldt och Borgs definition. I dag ligger arbetslösheten på ca 8%. Är det MassMassarbetslöshet, eller kanske Massarbetslöshet med extra allt. Långtidsarbetslösheten för dem som varit i arbetslöshet längre än två har tredubblats. Ungdomarbetslösheten har ökat från 19 till drygt 23%. Tre regioner i Sverige får numera krisstöd från EU för att motverka denna arbetslöshet. Där har vi samma behov som Grekland, Spanien och Italien. Antalet sysselsatta har förvisso ökat med 230 000 personer, men samtidigt har den arbetsföra befolkningen ökat med 415 000 personer under samma period. Ingen direkt lysande och progressiv arbetsmarknadspolitik. Utanförskapet har ökat med 19 000 personer sen 2006. Det är färre förtidspensionärer, men fler arbetslösa i dagens siffror. 9 av 10 kommuner har ökat sina försörjningsstödsutbetalningar som en följd av detta. Det har trängt undan pengar från vård, skola och omsorg. När det gäller hanteringen av statens finanser, som många inom EU berömt sverige för, har det skett något märkligt. Till en början såg det hyggligt ut, men sen har det spårat ur (ursäkta ingen liknelse med SJ).

När regeringen Reinfeldt tog över makten efter valet 2006, var överskottet i statens finanser 69 miljarder kr. I dag är det ett underskott på 89 miljarder kr. Inga kaffepengar direkt. En bidragande orsak är skattesänkningarna på 134 miljarder kr. Någonstans måste pengarna tas. Att regeringen inte aviserar några skattesänkningar inför 2015, har precis med detta att göra. Man vågar inte riskera överskottmålet över en konjunkturperiod. Sen har ju Borg sagt  tidigare att de inte ska ske några skattesänkningar och dessa löften har brutits flera gånger. Så tillbaka till Tårtan från 1972- Tååårrtan, med något nasalt tonläge. Ett helt härligt humorprogram som provocerade och skapade delade uppfattningar av samma slag som Staffan Westerbergs – Vilse i pannkakan. Det intressanta med Tårtan var att just dess parodiska innehåll, ett sätt att roa människor, få människor och le och skratta. Tittarna förstod direkt att var på skoj. En stunds verklighetsflykt innan man drog sig tillbaka till vardagen och det verkliga livet. På samma sätt ska den borgerliga reklamen Tårtan sättas in i sitt sammanhang. En stunds verklighetsflykt för att blikda borgerliga valarbetare att utföra sina sysslor med obrottslig lojalitet till en politik som havererat. Den borgerliga tårtan kommer knappast att bli någon humorklassiker, möjligen kan den bli en ytterligare pusselbit för framtida historieforskare som ska beskriva åtta år då Sverige förlorade det mesta, inte bara chansen att komma till fotbolls-VM, och många hundratusentals personer berövades sina livchanser pga av en passiv politisk vilja och en idé om ett samhälle som fortsatt ska skapa krondiken mellan rika och fattiga.

Senaste inläggen.