Blogg
Pyry Niemi

Centern, Visita, matlandet och spelet om 22 miljarder, en ohelig allians = Sant.

Hej Hej

Tillbaka efter ett antal intensiva Almedalsdagar. Trevliga möten och jag medverkade i ett antal debatter, det mesta var riktigt intressant. Sen kan jag väl tycka att snuttifieringen av frågorna blir aningen tröttsam – Svara Ja eller Nej nu, eller förklara hur du ser på den svenska djurvälfärden på 10 sek. Nåja, typ 3300 aktiviteter talar sitt tydliga språk, Almedalen betyder något.

I almedalen hade Visita en stor kampanj om den sk dubbelstöten, dvs om vi socialdemokrater får makten kommer vi att återställa krogmomsen och ta bort sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgiften. Dessa två beslut som fattats av den borgerliga regeringen i samverkan med SD, är sannolikt, i nutid som dåtid, den mest ineffektiva vägen för att få ungdomar i arbete. Varje ev nytt jobb som skapats som en följd av krogmomssänkningen kostar 1,35 milj kr. Det finns inga tydliga tecken på att det tillkommit nya jobb, det som är säkert är att lönekostnaderna ökat med 4% för arbetsgivarna och konjunkturinstitutet hävdar att det skulle motsvara 4 000 arbetstillfällen, men kan inte med säkerhet säga om det är nuvarande personal som jobbar mer, eller att de fått högre löner, eller att svart arbetskraft blivit vit osv. Det är en ytterst trubbig skattefinansiserad branschsubvention som i huvudsak går till aktieägarnas redan välfyllda fickor. Hamburgerkedjan Max har t ex. under 2012 visat ett resultat på över 100 milj kr, de har aldrig varit i närheten av dessa siffror tidigare. Det är lätt att tro huvudelen av vinsten är skattemedel. För inte har väl Svenskarna ökat sitt hamburgerintag så dramatiskt som siffrorna indikerar.

Sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgiften är nästa pilsner, ca 17 miljarder kr. När t.o.m Reinfeldt säger att det är bidrag och inte aktiva sysselsättningsåtgärder förstår vi att det är en jättetrubbig modell. Nåja, det som är märklig är att restaurangbranschen har väldigt många ungdomar som jobbar med redan usla villkor, samtidigt som t.ex. hamburgerkedjorna bara anställer ungdomar under 25 år, oavsett skattesubventionerat branschstöd eller inte. Det innebär att staten pytsar ut 22 miljarder kr i trubbiga, för icke fungerande metoder till framförallt besöksnäringen och restaurangerna. De tackar och tar emot pengarna trots att kronorna inte behövs för att anställa fler. Är det inte märkligt. Nej… inte i den borgerliga världen.

Maud Olofsson påbörjade arbetet med krogmomssänkningen och drev igenom  sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgifterna för att stödja främst Visita. Visita ägs dessutom delvis av staten. Annie Lööf är näringsminister i dag och hon kämpar med näbbar och klor för att försvara dessa ineffektiva åtgärder. Eskil Erlandsson har jobbat intimt med matlandet sverige, som i allra högsta grad gynnas av åtgärderna. Eva Östling som är VD för Visita är en mycket närvarande Vd hos regeringen. Carl- Jan Granqvist är mycket involverad i matlandet, en av hans adepter från grythyttan är miljöstrateg i Visita och arbetar aktivt med kämpa för dessa åtgärder. I Visitas styrelse sitter bl.a. Rickard Bergfors från Max osv osv. Det är så många kockar i detta nätverk av krögare, hotellägare, matdebattörer och regeringföreträdare att det nästan blir parodiskt och uppblåst. Alla vill åt skattepengarna för att öka främst sina vinster som delas ut till ägarna. Det är nästan slöseri samma division som Nuonskandalen. Samtidigt är det givetvis starka lobbyister som gör att allt, då menar jag allt för att inte bli av med dessa 22 miljarder kr i skattemedel som skulle kunna användas så mycket mer effektivt.

När Maud Olofsson avgick som minister var det helt självklart att hon skulle bli ordförande i Visita som därmed belönade deras beskyddare och kopplingen till regeringen kunde inte varit tydligare. Den kampanj som kostat 1o milj kr, delvis finansierad av skattemedel, är en av fulaste knepen av regeringen och centern att bedriva politisk kampanj utan att själva vara avsändare. Visita ställer så gärna upp så länge de får gräva guld via skattesubventionerat branschstöd, utan några som helst krav på motprestationer. Det finns så många lik i den här garderoben att någon trovärdig journalist borde gripa tag i ärendet på samma sätt som presentationen av välfärdsoligarkerna och kopplingen till Moderaterna. Jag fick frågan på Twitter, hur ställer du dig till dubbelstöten Pyry. Då svarar jag så här. När Maud Olofsson talar ut om vad som egentligen hände vid Nuon affären, är jag redo att berätta vad jag tycker…eller har jag inte gjort det redan.

Senaste inläggen.