Blogg
Pyry Niemi

Rädslan är större än solidariteten

Hej Hej

Efter lite bloggvila är det dags igen att plita ner ett antal rader. Sommaren är i full blom och även vi riksdagledamöter börjar snart skönja lite ledigare dagar. Först en intentsiv riksdagvecka, sen Almedalen och därefter något lugnare. Jag har ju förmånen att få arbeta i riksdagens EU nämnd, den sammanträder varje fredag hela juli. Det är dock långt ifrån det tempot vi brukar ha under riksdagsåret.

Snart börjar den allmänna valrörelsen. Det ska verkligen bli roligt att kämpa hela vägen in i kaklet den 14 september och jag ser framemot alla samtal med väljare, journalister och allmänna tyckare. Det är tur att det val vart fjärde år, då har åtminstone jag något att längta till.

EU valet blev inte så märkligt och oväntat trots allt förutom på en punkt – Moderaternas totala fiasko. Det förvånar mig lite att detta populistiska parti, med en känd statsminister och finansminister inte lyckas bättre trots ett intensivt kampanjarbete. Nåja, jag såg med visst nöje SVT dokumentären – Vi gjorde vad vi lovade som handlade om just M taktik och strategi och sammanfattningen av Reinfeldt var slående – Reportern frågar – Bekymras du inte över att ni har förlorat er ideologiska kompass (typ så) och Reinfeldt svarar – Ett modernt parti är alltid i rörelse.  Just det, en vindflöjel vänder sig efter vinden. Så är det.

Att Fi gick framåt,var inte ett dugg förvånande. Ett parti som saknar ekonomiska visioner för EU och Sverige, men har akademiska illussioner om ett modernt feminsitiskt samhälle blir just detta en bra verklighetsflykt för de som längtar till feminism, utan att egentligen inse att feminismens förverkligande kräver ett helt nytt samhällssystem. Jag tror att det är möjligt, men det behövs så oerhört många politiska, ekonomiska och arbetsmässiga förändringar att studentklubbarnas diskussioner måste omvandlas till realpolitiska beslut. Fi är ett intressant akademiskt koncept, men det krävs mycket mer än att skriva feminism och prata om det. Det krävs en helhetspolitik, det har inte Fi ännu och jag hoppas att det i någon framtid skapar en sådan.

När det gäller SD, så är jag definitivt inte förvånad. De som röstar på SD är rädda. De är rädda för att hamna i utanförskap, de är rädda för att tvingas umgås med människor som har en annan kulturell bakgrund, de är rädda för att förlora sina jobb och de tror att allt var bättre förr. Sverige är ett mångkulturellt land, har så varit och kommer så att förbli. Utan invandring, ingen hållbar tillväxt. Sverige är med i EU och kommer så att vara i framtiden. SDs billiga retorik, tilltalar de rädda väljarna. Rädslan har tagit över för deras väljare och solidariten har förskjutits långt bort, bortom vårt lands gränser. SD är och förblir ett parti på yttersta högerkanten, ett extremistiskt parti med rasismen som värdegrund. Detta parti stödjer Reinfeldts regering, och en röst på Åkesson är en röst på Reinfeldt som statsminister en mandatperiod till.

Senaste inläggen.