Blogg
Pyry Niemi

Sista veckan i valrörelsen-feminismen i fokus

Hej Hej

Tiden rinner i väg och EU valrörelsen når sin kulmen i helgen. Dörrknackningar, debatter, möten och utdelningar löser av varandra. Jag tror att vi får ett ökat valdeltagande, delvis för att medierna blivit bättre på att rappotera om EU valet, delvis för att det är ett tufft läge inom EU, med massarbetslöshet, oschyssta villkor och klimatutmaningar. Hoppas verkligen att vi når upp till 50% röstdeltagande. Jag tror också att piratpartiet och kristdemokraterna tappar sina mandat och kommer att ersättas av FI och SD. Junilistan är inte aktuell för återinträde.

Det finns dock en del utmaningar rent valtaktiskt. Många av SDs väljare är demobilisterade eftersom de inte är intresseade av EU och FI har förvisso en stark mediatrend, men det är en sak att i opionionsmätningar uttrycka sympati för ett parti, en annan sak att ta sig till röstlokalen och rösta på detta parti i EU valet. I det allmänna valet är det en annan disciplin och tradition helt enkelt.

Jag tycker det är bra att FI får uppmärksamhet. Det borde alltid vara självklart att diskutera och debattera kring feminismen. Det finns så många dolda maktstrukturer som blockerar och förhindrar feminismen i dagens Sverige och dessa måste alltid synliggöras för att samhället ska bli jämställt. Det är än mer naturligt att feminismen får  utrymme i dag. Vi lever i ett land med massarbetslöshet, 400 000 människor står utanför arbetsmarknaden. 680 000 människor, de flesta kvinnor, har otrygga visstidsanställningar som i många fall staplas på varandra i strid mot EUs bestämmelser. Utanförskapet har ökat i Sverige, trots regeringens tydliga löften i valet 2006. Det är kvinnorna som ff drar de tyngsta lassen kring hushållsarbetet och omsorgen av äldre föräldrar. Männen tjänar i snitt 2,6 miljoner kr mer än kvinnorna genom livet. Jag skulle kunna skriva många fler exempel. Samtidigt är det fler kvinnor som utbildas på högre utbildningar, det är fler tjejer som får godkända betyg från grundskolan osv. Vi socialdemokrater anser att rätten till heltid är självklar, inte ett undantag. Vi behöver göra en gemensam jämställdhetssynvända. Det kommer att ta år att komma i balans, men tempot måste öka. Alla kommer att tjäna på detta.

Senaste inläggen.