Blogg
Pyry Niemi

Vårvarma funderingar

Hej Hej

Ja, det är milt uttryckt vår i luften. Skoj att Margot Wallström vill göra comeback i politiken. Margot är klok och mycket erfaren. En stor tillgång för partiet. Trist som tusan att allsvenskan i fotboll fick en så negativ start med dödsfallet i Helsingborg. Förfärligt att en fyrbarnsfar måste sätta livet till för att det ska bli ordentligt fokus i frågan. De allsvenska klubbarna har reagerat konstruktivt och infört olika åtgärder för att minska våld och hot i samband med fotbollsmatcherna. Det är bra, och det behöver göras mycket mer, men det går förhoppningsvis åt rätt håll.

SDU ska börja samarbeta med Front national och andra främlingfientliga partier inom EU. Inte förvånade och det är ett tecken på att de mörka, bruna högerkrafterna marscherar gemensamt för att skapa ytterligare nationalistiska spänningar i ett EU som redan drabbats av massarbetslöshet pga av konservativt-borgerligt styre i femton år.  Det är lätt att dra liknelser till tiden efter första världskriget, då det blev en global ekonomisk depression med massarbetslöshet med sin kulmen en bit in på 30-talet. När det råder massarbetslöshet, i Sverige och stora delar av EU, blir jordmånen större för nationalism och fascism. Inre och yttre fiender med annan härkomst än den ”sk” urspungliga härkomsten i respektive land blir utpekade och uthängda som tjuvar, bidragstagare och lycksökare. Den sortens retorik växer fram ur rädsla, intolerans och okunskap. Många av de som sympatiserar opinionsmässigt med t.ex. SD är rädda för att förlora sina inkomster eller hem pga av arbetslöshet. De flesta är inte Hardcore rasister som den hårda kärnan i de främlingsfienltiga partierna. Botet mot intolernas och främlingsfientlighet stavas – Fixa jobb åt de arbetslösa. Skapa förutsättningar för att människor får inkomster utifrån riktiga jobb i stället för att tvingas söka bidrag för att klara sin vardag. Med 27 miljoner arbetslösa inom EU och 400 000 arbetslösa i Sverige får intoleransen, rädslan och okunskapen fäste och kan exploateras av mediakåta hardcorerasister vars enda syften är att finna inkomster och karriärer inom politiken via förfärliga förslag och näthat.

Senaste inläggen.