Blogg
Pyry Niemi

Vad händer i den politiska sfären

Vår och kanske inställt vasalopp. Jag köpte ett par nya längdskidor för en månad sen, fick prova två gånger sen kom värmen. Nåja, det får väl bli en lång väntan till nästa vintersäsong. Förra veckan blev verkligen märklig. Regeringen, via finansministern aviserade nya skattehöjningar under galgen. 9 miljarder kr, det mest märkliga är att studenterna ska få sänkta studiebidrag med närmare 800 mijoner kr i en tid då vi verkligen behöver få fler personer, med olika kompetenser in i det svenska näringslivet och välfärdssektorn. Det kanske ännu märkligare med Borgs utspel var att  bara för ett par månader sen  kämpade regeringen och de borgerliga politikerna i riksdagens kammare med näbbar och klor för att höja brytpunkten för betalning av statlig skatt, dvs en skattesänkning med 3 miljarder som vi lyckades stoppa. I samma veva fick regeringen med sig i SD på ett ytterligare jobbskatteavdrag på 12 miljarder kr. Ja, måste ändå säga att Borgs och Reinfeldts siffertrixande når nya höjder, och jag är inte säker på att det kommer att ge den förväntade ökningen i opinionmätningarna. Jag kollade på Reinfeldt i Agendaintervjun, och han hade betydande svårigheter att förklara de återkommande politikomsväningarna, eller om ni vill -trianguleringen gentemot oppositionen. Dvs, att vid varje tillfälle försöka säga samma sak som oppositionen för att slippa konflikter som blottlägger bristerna i regeringens hantering av massarbetslösheten och det ökande utanförskapet. Den mest intressanta snackisen förra veckan var finansminister Borgs utspel i tidningen Land om att det svenska jordbruket kommer att dö ut. Undrar om han förankrat detta utspel med landsbygdsministern och hans parti. Den här veckans snackis är  moderaternas brev till Jonas Sjöstedt om att V är Moderaternas huvudmotståndare i skolpolitiken. Helt ok att Tobé och Sjöstedt drar land och rike runt på en debatturné. Vi inom S ägnar vår tid åt att lära oss ännu mer kring vad som behöver göras för att ändra färdriktningen och resultaten i skolan.

Senaste inläggen.