Blogg
Pyry Niemi

Nu blickar vi framåt

Hej hej
Dags att skriva några rader igen. I fall inget oförutsett händer får den feministiska samarbetsregeringen igenom budgeten för 2016, vilket kommer att innebära rätt stora och positiva förändringar i det svenska samhället. http://www.regeringen.se/contentassets/dd95ef69eafa4f6dadcac0c2b7855652/regeringsforklaringen-2015.pdf
Det är dock ett tufft klimat i riksdagen. Allianspartierna brottas med svåra identitetskriser och flera ledande borgerliga politiker har haft svårt med omställningen till att vara i opposition igen. Det finns dock frön till mycket goda samarbetsmöjligheter över blockgränserna. Försvarsuppgörelsen är en sådan, där dock Fp, som i många meningar varit mest pådrivande i alliansen kring försvaret, valde att avstå samverkan. Mycket märkligt, då ordföranden i försvarsutskottet är just folkpartist. Nåväl. Vi har många utmaningar, sjunkande skolresultat, ta tag i massarbetslösheten, integrera alla de som söker skydd och en fristad i Sverige, minska klyftorna mellan pensionärer och de som arbetar, energifrågorna osv. Det är roligt och ett stort förtroende att vara riksdagsledamot, men det här året har verkligen visat att det är hårt arbete också. Vi hörs o ses.

Arbetet har börjat, dags att påbörja förändringen

Hej Hej

Då är jag i gång igen med riksdagsarbetet. Jag kommer att arbeta i Utriketsutskottet och nordiska rådet, samt troligen EU nämnden så småningom. Känner mig glad och förväntansfull inför de olika uppdragen.

Riksdagen är lite annorlunda just nu. Vi har fått en talman från SD. Så ser det parlamentariska underlaget ut. 13% av väljarna valde att rösta på SD. Jag är inte särskilt glad över att en talman, vars parti, så tydligt tagit ställning för stängda gränser mellan länder och som delar in människor utifrån etnicitet, religion, hudfärg, geografisk härkomst och sexuell läggning får förtroendet att bli talman i den högst beslutande och lagstiftande församlingen i Sverige. Det är bara att förhålla sig till läget och jobba vidare.

Det politiska landskapet är omritat och det rätt rejält. Efter veckor av egen analys konstaterar jag följande. Det som var nytt 2006 med alliansen, blev helt dött inför valet 2014 och det märkte minst 13% av väljarna. Varje försök att få in någon slags politisk nydaning på den borgerliga sidan, kvävdes och täcktes av den våtvarma alliansfilten. Inga öppningar för transparens visavi  de, främst, borgerliga väljarna avseende integration, arbetsskapande åtgärder och trygghet i samhället. Alla budskap bakades in i någon slags alliansmanifest och alla obekväma frågor petades ut via en otydlig Exit som de oroliga väljarna egentligen ville få svar på.

Det var bra att Stefan Löfven vände sig direkt till de väljare som röstade på SD vid gårdagens partiledardebatt. Han visade med kraft att deras röster räknas och att den nya regeringen och riksdagen tar deras oro och förväntningar på allvar.

Vi har en ny regering som söker samarbete så länge det inte är med ett parti som värderar och bedömer människor olika. Det är ett mycket brett underlag i riksdagen och jag tycker att det känns intressant att söka nya kontakter bland de övriga sex  partierna som tydligt tagit avstånd från intolerans och främlingsfientlighet.

Hösten har börjat, riksdagsarbetet likaså. Jag ser verkligen framemot att hugga tag i frågorna och samtalen. Det är ett stort privilegium att få vara riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Valrörelsen är över, dags att inleda en ny mandatperiod

Hej Hej

Japp, då är jag ute ur valtunneln. Det känns bra. Skoj att vi socialdemokrater med Stefan Löfvén erbjudits möjligheten att bilda regering. Egentligen är inte valresultatet så konstigt. Det som möjligen är förvånade att opionionsinstituten, förutom United Minds, missade SDs uppgång så rejält. Tror att det är lättare att svara anonymt på en Webbfråga, än att svara på telefon kring vilket parti man vill rösta på.

Vad är då skälet till SDs uppgång. Ja, det får nog historikerna och statsvetarna formulera framöver, men jag provar mig på en av alla teorier. SD lyckades fånga alla de missnöjesröster hos väljarna som inte fått ge uttryck för deras oro när det funnits en mur runt alliansbygget och den blockpolitik som präglat Sverige de senaste åtta åren. När en borgerlig väljare röstat på ett parti, har hon samtidigt tvingats att acceptera att det partiet hårdkompromissat med tre andra borgerliga partier och skapat en agenda som blivit urvattnad och vardagsfrånvänd. Det första året satte alliansen en politisk agenda och linje och sen dess har det i praktiken varit helt omöjligt för väljarna att få gehör för sina borgerliga synpunkter. Det har öppnat upp för det femte borgerliga partiet, SD. De har med populism, enkla budskap och en sällan skådad stigmatisering lyckats vinna ut varenda storm, om det så vore järnrör, bärande av hakkors, momsfiffel eller kränkningar av krogvakter. Skälet är enkelt, ett rasisitisk missnöjesparti som spelar på människors rädslor och oro inför framtiden, fångar dessvärre väljare. Väljarna är inte rasister det är dock SD som väljer att föra fram budskap som ensidigt ger enklare/ytligare lösningar på komplicerade problem. Väljarna är oroade och vill ha svar, kan de etablerade partierna, framförallt de borgerliga inte leverera detta, så hamnar missnöjesrösterna hos SD.

Detta hade skett i betydligt mindre utsträckning ifall blockpolitiken inte existerat. Stefan Löfvén har med kraft påpekat att blockpolitiken är död. Det måste till större lösningar mellan olika partier för att skapa en mycket bättre och vardagsnära politisk agenda. Jag hoppas nu att det här början på något nytt och fräscht. Nya spännande, kreativa, långsiktiga lösningar på de komplicerade problemen kring t.ex. bostadsbyggande, integration, jobbskapande åtgärder, skolan osv. Jag är säker på att ett nyval är den absolut sista aktiviteten som något parti vill medverka till. Fyra borgerliga partier behöver verkligen fundera över såväl alliansen som politikens innehåll och även vi inom S får gripa an människors oro på ett ännu tydligare sätt, så att framtiden möts med politiska aktiviteter som gör ett bättre Sverige för alla.

Kommer ni ihåg programmet Tårtan…

Hej hej

Då var det dags igen att knäppa på datorn efter lite sommarvila.Har fått en dos av sol och värme, det känns gott och energin börjar så sakteliga komma i rätt nivå för en tuff och sannolikt spännande valrörelse.

Valrörelen har delvis smygit igång. Har bl.a. med visst intresse sett de borgerligas gemensamma reklamfilm om Tårtan. Innan jag drar några paralleler till den vill jag skriva följande: Alliansen håller inte vad de lovar. Vid valet 2006 skulle massarbetslösheten tas bort och utanförskapet brytas. Regeringen lovade också att ha ordning och reda på statens finanser efter de bedrövliga åren under Bildts och Vibbles fögderi 1991-94. Nåja, det här är fakta. När regeringens politik började verka i januari 2007 var arbetslösheten 6,4%, dvs sk massarbetslöshet enligt Reinfeldt och Borgs definition. I dag ligger arbetslösheten på ca 8%. Är det MassMassarbetslöshet, eller kanske Massarbetslöshet med extra allt. Långtidsarbetslösheten för dem som varit i arbetslöshet längre än två har tredubblats. Ungdomarbetslösheten har ökat från 19 till drygt 23%. Tre regioner i Sverige får numera krisstöd från EU för att motverka denna arbetslöshet. Där har vi samma behov som Grekland, Spanien och Italien. Antalet sysselsatta har förvisso ökat med 230 000 personer, men samtidigt har den arbetsföra befolkningen ökat med 415 000 personer under samma period. Ingen direkt lysande och progressiv arbetsmarknadspolitik. Utanförskapet har ökat med 19 000 personer sen 2006. Det är färre förtidspensionärer, men fler arbetslösa i dagens siffror. 9 av 10 kommuner har ökat sina försörjningsstödsutbetalningar som en följd av detta. Det har trängt undan pengar från vård, skola och omsorg. När det gäller hanteringen av statens finanser, som många inom EU berömt sverige för, har det skett något märkligt. Till en början såg det hyggligt ut, men sen har det spårat ur (ursäkta ingen liknelse med SJ).

När regeringen Reinfeldt tog över makten efter valet 2006, var överskottet i statens finanser 69 miljarder kr. I dag är det ett underskott på 89 miljarder kr. Inga kaffepengar direkt. En bidragande orsak är skattesänkningarna på 134 miljarder kr. Någonstans måste pengarna tas. Att regeringen inte aviserar några skattesänkningar inför 2015, har precis med detta att göra. Man vågar inte riskera överskottmålet över en konjunkturperiod. Sen har ju Borg sagt  tidigare att de inte ska ske några skattesänkningar och dessa löften har brutits flera gånger. Så tillbaka till Tårtan från 1972- Tååårrtan, med något nasalt tonläge. Ett helt härligt humorprogram som provocerade och skapade delade uppfattningar av samma slag som Staffan Westerbergs – Vilse i pannkakan. Det intressanta med Tårtan var att just dess parodiska innehåll, ett sätt att roa människor, få människor och le och skratta. Tittarna förstod direkt att var på skoj. En stunds verklighetsflykt innan man drog sig tillbaka till vardagen och det verkliga livet. På samma sätt ska den borgerliga reklamen Tårtan sättas in i sitt sammanhang. En stunds verklighetsflykt för att blikda borgerliga valarbetare att utföra sina sysslor med obrottslig lojalitet till en politik som havererat. Den borgerliga tårtan kommer knappast att bli någon humorklassiker, möjligen kan den bli en ytterligare pusselbit för framtida historieforskare som ska beskriva åtta år då Sverige förlorade det mesta, inte bara chansen att komma till fotbolls-VM, och många hundratusentals personer berövades sina livchanser pga av en passiv politisk vilja och en idé om ett samhälle som fortsatt ska skapa krondiken mellan rika och fattiga.

Centern, Visita, matlandet och spelet om 22 miljarder, en ohelig allians = Sant.

Hej Hej

Tillbaka efter ett antal intensiva Almedalsdagar. Trevliga möten och jag medverkade i ett antal debatter, det mesta var riktigt intressant. Sen kan jag väl tycka att snuttifieringen av frågorna blir aningen tröttsam – Svara Ja eller Nej nu, eller förklara hur du ser på den svenska djurvälfärden på 10 sek. Nåja, typ 3300 aktiviteter talar sitt tydliga språk, Almedalen betyder något.

I almedalen hade Visita en stor kampanj om den sk dubbelstöten, dvs om vi socialdemokrater får makten kommer vi att återställa krogmomsen och ta bort sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgiften. Dessa två beslut som fattats av den borgerliga regeringen i samverkan med SD, är sannolikt, i nutid som dåtid, den mest ineffektiva vägen för att få ungdomar i arbete. Varje ev nytt jobb som skapats som en följd av krogmomssänkningen kostar 1,35 milj kr. Det finns inga tydliga tecken på att det tillkommit nya jobb, det som är säkert är att lönekostnaderna ökat med 4% för arbetsgivarna och konjunkturinstitutet hävdar att det skulle motsvara 4 000 arbetstillfällen, men kan inte med säkerhet säga om det är nuvarande personal som jobbar mer, eller att de fått högre löner, eller att svart arbetskraft blivit vit osv. Det är en ytterst trubbig skattefinansiserad branschsubvention som i huvudsak går till aktieägarnas redan välfyllda fickor. Hamburgerkedjan Max har t ex. under 2012 visat ett resultat på över 100 milj kr, de har aldrig varit i närheten av dessa siffror tidigare. Det är lätt att tro huvudelen av vinsten är skattemedel. För inte har väl Svenskarna ökat sitt hamburgerintag så dramatiskt som siffrorna indikerar.

Sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgiften är nästa pilsner, ca 17 miljarder kr. När t.o.m Reinfeldt säger att det är bidrag och inte aktiva sysselsättningsåtgärder förstår vi att det är en jättetrubbig modell. Nåja, det som är märklig är att restaurangbranschen har väldigt många ungdomar som jobbar med redan usla villkor, samtidigt som t.ex. hamburgerkedjorna bara anställer ungdomar under 25 år, oavsett skattesubventionerat branschstöd eller inte. Det innebär att staten pytsar ut 22 miljarder kr i trubbiga, för icke fungerande metoder till framförallt besöksnäringen och restaurangerna. De tackar och tar emot pengarna trots att kronorna inte behövs för att anställa fler. Är det inte märkligt. Nej… inte i den borgerliga världen.

Maud Olofsson påbörjade arbetet med krogmomssänkningen och drev igenom  sänkningen av ungdomsarbetsgivaravgifterna för att stödja främst Visita. Visita ägs dessutom delvis av staten. Annie Lööf är näringsminister i dag och hon kämpar med näbbar och klor för att försvara dessa ineffektiva åtgärder. Eskil Erlandsson har jobbat intimt med matlandet sverige, som i allra högsta grad gynnas av åtgärderna. Eva Östling som är VD för Visita är en mycket närvarande Vd hos regeringen. Carl- Jan Granqvist är mycket involverad i matlandet, en av hans adepter från grythyttan är miljöstrateg i Visita och arbetar aktivt med kämpa för dessa åtgärder. I Visitas styrelse sitter bl.a. Rickard Bergfors från Max osv osv. Det är så många kockar i detta nätverk av krögare, hotellägare, matdebattörer och regeringföreträdare att det nästan blir parodiskt och uppblåst. Alla vill åt skattepengarna för att öka främst sina vinster som delas ut till ägarna. Det är nästan slöseri samma division som Nuonskandalen. Samtidigt är det givetvis starka lobbyister som gör att allt, då menar jag allt för att inte bli av med dessa 22 miljarder kr i skattemedel som skulle kunna användas så mycket mer effektivt.

När Maud Olofsson avgick som minister var det helt självklart att hon skulle bli ordförande i Visita som därmed belönade deras beskyddare och kopplingen till regeringen kunde inte varit tydligare. Den kampanj som kostat 1o milj kr, delvis finansierad av skattemedel, är en av fulaste knepen av regeringen och centern att bedriva politisk kampanj utan att själva vara avsändare. Visita ställer så gärna upp så länge de får gräva guld via skattesubventionerat branschstöd, utan några som helst krav på motprestationer. Det finns så många lik i den här garderoben att någon trovärdig journalist borde gripa tag i ärendet på samma sätt som presentationen av välfärdsoligarkerna och kopplingen till Moderaterna. Jag fick frågan på Twitter, hur ställer du dig till dubbelstöten Pyry. Då svarar jag så här. När Maud Olofsson talar ut om vad som egentligen hände vid Nuon affären, är jag redo att berätta vad jag tycker…eller har jag inte gjort det redan.

Rädslan är större än solidariteten

Hej Hej

Efter lite bloggvila är det dags igen att plita ner ett antal rader. Sommaren är i full blom och även vi riksdagledamöter börjar snart skönja lite ledigare dagar. Först en intentsiv riksdagvecka, sen Almedalen och därefter något lugnare. Jag har ju förmånen att få arbeta i riksdagens EU nämnd, den sammanträder varje fredag hela juli. Det är dock långt ifrån det tempot vi brukar ha under riksdagsåret.

Snart börjar den allmänna valrörelsen. Det ska verkligen bli roligt att kämpa hela vägen in i kaklet den 14 september och jag ser framemot alla samtal med väljare, journalister och allmänna tyckare. Det är tur att det val vart fjärde år, då har åtminstone jag något att längta till.

EU valet blev inte så märkligt och oväntat trots allt förutom på en punkt – Moderaternas totala fiasko. Det förvånar mig lite att detta populistiska parti, med en känd statsminister och finansminister inte lyckas bättre trots ett intensivt kampanjarbete. Nåja, jag såg med visst nöje SVT dokumentären – Vi gjorde vad vi lovade som handlade om just M taktik och strategi och sammanfattningen av Reinfeldt var slående – Reportern frågar – Bekymras du inte över att ni har förlorat er ideologiska kompass (typ så) och Reinfeldt svarar – Ett modernt parti är alltid i rörelse.  Just det, en vindflöjel vänder sig efter vinden. Så är det.

Att Fi gick framåt,var inte ett dugg förvånande. Ett parti som saknar ekonomiska visioner för EU och Sverige, men har akademiska illussioner om ett modernt feminsitiskt samhälle blir just detta en bra verklighetsflykt för de som längtar till feminism, utan att egentligen inse att feminismens förverkligande kräver ett helt nytt samhällssystem. Jag tror att det är möjligt, men det behövs så oerhört många politiska, ekonomiska och arbetsmässiga förändringar att studentklubbarnas diskussioner måste omvandlas till realpolitiska beslut. Fi är ett intressant akademiskt koncept, men det krävs mycket mer än att skriva feminism och prata om det. Det krävs en helhetspolitik, det har inte Fi ännu och jag hoppas att det i någon framtid skapar en sådan.

När det gäller SD, så är jag definitivt inte förvånad. De som röstar på SD är rädda. De är rädda för att hamna i utanförskap, de är rädda för att tvingas umgås med människor som har en annan kulturell bakgrund, de är rädda för att förlora sina jobb och de tror att allt var bättre förr. Sverige är ett mångkulturellt land, har så varit och kommer så att förbli. Utan invandring, ingen hållbar tillväxt. Sverige är med i EU och kommer så att vara i framtiden. SDs billiga retorik, tilltalar de rädda väljarna. Rädslan har tagit över för deras väljare och solidariten har förskjutits långt bort, bortom vårt lands gränser. SD är och förblir ett parti på yttersta högerkanten, ett extremistiskt parti med rasismen som värdegrund. Detta parti stödjer Reinfeldts regering, och en röst på Åkesson är en röst på Reinfeldt som statsminister en mandatperiod till.

Sista veckan i valrörelsen-feminismen i fokus

Hej Hej

Tiden rinner i väg och EU valrörelsen når sin kulmen i helgen. Dörrknackningar, debatter, möten och utdelningar löser av varandra. Jag tror att vi får ett ökat valdeltagande, delvis för att medierna blivit bättre på att rappotera om EU valet, delvis för att det är ett tufft läge inom EU, med massarbetslöshet, oschyssta villkor och klimatutmaningar. Hoppas verkligen att vi når upp till 50% röstdeltagande. Jag tror också att piratpartiet och kristdemokraterna tappar sina mandat och kommer att ersättas av FI och SD. Junilistan är inte aktuell för återinträde.

Det finns dock en del utmaningar rent valtaktiskt. Många av SDs väljare är demobilisterade eftersom de inte är intresseade av EU och FI har förvisso en stark mediatrend, men det är en sak att i opionionsmätningar uttrycka sympati för ett parti, en annan sak att ta sig till röstlokalen och rösta på detta parti i EU valet. I det allmänna valet är det en annan disciplin och tradition helt enkelt.

Jag tycker det är bra att FI får uppmärksamhet. Det borde alltid vara självklart att diskutera och debattera kring feminismen. Det finns så många dolda maktstrukturer som blockerar och förhindrar feminismen i dagens Sverige och dessa måste alltid synliggöras för att samhället ska bli jämställt. Det är än mer naturligt att feminismen får  utrymme i dag. Vi lever i ett land med massarbetslöshet, 400 000 människor står utanför arbetsmarknaden. 680 000 människor, de flesta kvinnor, har otrygga visstidsanställningar som i många fall staplas på varandra i strid mot EUs bestämmelser. Utanförskapet har ökat i Sverige, trots regeringens tydliga löften i valet 2006. Det är kvinnorna som ff drar de tyngsta lassen kring hushållsarbetet och omsorgen av äldre föräldrar. Männen tjänar i snitt 2,6 miljoner kr mer än kvinnorna genom livet. Jag skulle kunna skriva många fler exempel. Samtidigt är det fler kvinnor som utbildas på högre utbildningar, det är fler tjejer som får godkända betyg från grundskolan osv. Vi socialdemokrater anser att rätten till heltid är självklar, inte ett undantag. Vi behöver göra en gemensam jämställdhetssynvända. Det kommer att ta år att komma i balans, men tempot måste öka. Alla kommer att tjäna på detta.

Jobben är viktiga inom EU

Hej Hej

Solsken men lite bakslag för värmen. Det lackar också mot Europaparlamentsval. Vi socialdemokrater har presenterat vårt valmanifest och våra tre viktigaste frågor  är: Jobben, schyssta villkor på arbetsplatserna och klimatet.

Skulle vi ställa alla arbetslösa inom EU på en rad, skulle den sträcka sig från Stockholm till Jakarta. 10 800 km. Nästan 27 miljoner människor befinner sig i arbetslöshet varav 400 000 i Sverige. Det är många tappade sugar i den kön. Tänk att vakna upp morgon efter morgon, utan möjligheter att styra sin vardag, med mössan i hand för att få ut sitt bidrag eller kanske inte ens få någon ersättning överhuvudtaget. Så ser det ut för rekordmånga unga, inom EU 6 miljoner och i Sverige 167 000. Föreställ dig att gång efter gång bli nobbad möjligheten till ditt första arbete. Sverige är ju knappast ett föregångsland i det här sammanhanget. För första gången erbjuds Sverige stöd från EU för att motverka ungdomsarbetslösheten. Något har gått snett inom EU, framtidsdrömmarna har förvandlats till askgrå vardagsfiaskon för så många unga människor. Hopp, vilja och amibitioner har dränkts i passivitet, frustration och desperation. Efter femton år av konservativt styre inom EU och 8 år med borgerlig regering i Sverige, behövs det en ny färdriktning för EU och Sverige. Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera den här utvecklingen.  Efter 15 år, av oengagerat konservativt styre, finns en möjlighet att socialdemokraterna kan bli det största partiet inom EU.Det är dags att välja en ny väg från hopplöshet och passivitet till engagemang och egenmakt. Glöm inte att rösta. Förtidsröstningen börjar redan 7 maj och det går bra att rösta fram till 25 maj.

 

 

 

1,2,3 Hoppa sa Reinfeldt

Hej hej

Våren kommer smygande. Tar en paus och går tillbaka, gömmer sig en stund, men likväl vet vi en sak. Det blir en ordentlig vår och en sommar likaså.

Trianguleringstricksandet fortsätter – Borgarna kopierar våra idéer för att få väljarna att tro det inte finns några konflikter.Nåja, måste bara påminna om en till. I går gick det att läsa i EP att moderaterna vill ha mindre klasser och fler lågstadielärare. Ja, det har vi sagt länge och grattis M att ni tycker som vi. Det som dock är mest intressant hur dessa satsningar ska finansieras. Höjda alkohol – och tobaksskatter bl.a., men det glöms ofta bort att vi socialdemokrater tillsammans med övriga oppositionspartier räddade 3 miljarder till statskassan, genom att rösta nej till förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt. Det har borgarna och M glömt bort. Hade vi inte gjort detta, skulle det funnits betydligt färre kr att satsa på skolan,Valrörelsen handlar om detta. Moderaternas tricksande och fixande börjar bli så vanligt att genomsnittsväljaren funderar säkert , hur ligger det till egentligen, och vad är det som gäller. M´s senaste tricks är att lägga ut en nationell M-lista toppad med Fredrik Reinfeldt i varje valkrets, samtidigt som de också erbjuder en M-länslista inför riksdagsvalet. Nu är det bara ett utkast än så länge, möjligen dras några av dessa listor tillbaka, men sannolikt är det ett sista desperat försök att locka väljare ute i länen, samtidigt som länskandidaterna får färre röster. Ja, ja.Så här kommer det att se ut. Hela valrörelsen kommer att tricksas fram via de moderata kampanjstrategerna. Reinfeldt säger att det är tungt att regera, i ett försök att väcka sympatier, Borg hoppas att sysselsättningen inte ökar för snabbt, Borg värnar överskottemålet, samtidigt som regeringen vänt ett överskott i statsfinanserna på 67 miljarder kr till ett underskott på 87 miljarder kr. varje uns av misstag kommer att mörkas med helt nya och annorlunda utspel. Det är säkert en strategi, men hur mycket förvirring går det att skapa innan väljarna börjar ana oråd. Slutligen vill jag bara nämna något om Ms stämma för en tid sedan. Partisekreteraren i M väljer att göra en parodisk ”strippscen” och partiordföranden tillika statsministern vädjar till delegaterna att hoppa på kommando. Det är kanske  detta som M längtar efter, att få vara lite mer lättsinniga – crazy och slippa och ta ansvar eftersom statsministern anser att det är tungt att regera. Säg det då, och låt de som vill göra skillnad för svenska folket regera. Vi inom S är redo. Ett bättre Sverige. För alla.

Vårvarma funderingar

Hej Hej

Ja, det är milt uttryckt vår i luften. Skoj att Margot Wallström vill göra comeback i politiken. Margot är klok och mycket erfaren. En stor tillgång för partiet. Trist som tusan att allsvenskan i fotboll fick en så negativ start med dödsfallet i Helsingborg. Förfärligt att en fyrbarnsfar måste sätta livet till för att det ska bli ordentligt fokus i frågan. De allsvenska klubbarna har reagerat konstruktivt och infört olika åtgärder för att minska våld och hot i samband med fotbollsmatcherna. Det är bra, och det behöver göras mycket mer, men det går förhoppningsvis åt rätt håll.

SDU ska börja samarbeta med Front national och andra främlingfientliga partier inom EU. Inte förvånade och det är ett tecken på att de mörka, bruna högerkrafterna marscherar gemensamt för att skapa ytterligare nationalistiska spänningar i ett EU som redan drabbats av massarbetslöshet pga av konservativt-borgerligt styre i femton år.  Det är lätt att dra liknelser till tiden efter första världskriget, då det blev en global ekonomisk depression med massarbetslöshet med sin kulmen en bit in på 30-talet. När det råder massarbetslöshet, i Sverige och stora delar av EU, blir jordmånen större för nationalism och fascism. Inre och yttre fiender med annan härkomst än den ”sk” urspungliga härkomsten i respektive land blir utpekade och uthängda som tjuvar, bidragstagare och lycksökare. Den sortens retorik växer fram ur rädsla, intolerans och okunskap. Många av de som sympatiserar opinionsmässigt med t.ex. SD är rädda för att förlora sina inkomster eller hem pga av arbetslöshet. De flesta är inte Hardcore rasister som den hårda kärnan i de främlingsfienltiga partierna. Botet mot intolernas och främlingsfientlighet stavas – Fixa jobb åt de arbetslösa. Skapa förutsättningar för att människor får inkomster utifrån riktiga jobb i stället för att tvingas söka bidrag för att klara sin vardag. Med 27 miljoner arbetslösa inom EU och 400 000 arbetslösa i Sverige får intoleransen, rädslan och okunskapen fäste och kan exploateras av mediakåta hardcorerasister vars enda syften är att finna inkomster och karriärer inom politiken via förfärliga förslag och näthat.

Senaste inläggen.