Blogg
Magnus Bromark
Etikett. Tips

Nu ska det ske! Del 2

Jag hoppas att du nu sökt det där stipendiet till din klubb eller en bra ungdomsledare. Nu är det dags att ta tag i nästa fråga, nämligen dina lån. Kanske har du liksom många andra en rad smålån med villkor du inte vet så mycket om eller som du vet att de är dåliga men inte orkat göra något åt det. Det finns ofta ”hundralappar” att spara genom att se över sin lånebild.

Banklån är ofta billigare!

Steg 1: Analys. Vilka lån har du? Vad kostar dem? Hur länge är det tänkt att du ska betala på dem?

Steg 2: Ta kontakt med din bank. Här kan du välja mellan ett

 • Personligt besök på bankkontoret, dvs gå in och fråga en person.
  • Fördelar: Du får hjälp med att få svar på frågor, att analysera dina nuvarande lån, du får hjälp med att lösa de gamla skulderna, du får information om det nya lånet.
  • Nackdel: Du måste fysiskt ta dig till kontoret.
 • Att ringa till telefonbanken (det har de flesta banker).
  • Fördelar: Du får prata med en person och kan förklara dina tankar, få svar på frågor, hjälp med lösen av lån och information om det nya lånet.
  • Nackdelar: Det är inte säkert att tjänstemannen har befogenhet att betala ut lån. Du kan bli skickad till kontor eller till att göra ansökan själv. Kan alltså ta lite tid.

 

 • Att söka på bankens hemsida. I princip alla banker har möjlighet till lån via digitala medier. Har du ett mobilt bank-ID klarar du dig helt via datorkontakt. Följ instruktionerna och har du ”grön bock” på alla delar kan det nya bättre lånet vara klart på mycket kort tid.
  • Fördelar: Snabbt och förhållandevis enkelt (vid datavana).
  • Nackdelar: Du måste klara formulären (viss datavana), inneha giltigt mobilt bank-ID, du måste lösa upp de gamla lånen, ta till dig information om det nya lånet och hur kopplingar till ditt lönekonto ska ske, dvs administrera på egen hand. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar, då får du avslag direkt!

Kom ihåg att kolla vilken ränta du erbjuds!

Det gäller att välja och välja rätt. Det finns en lång rad låneformer på marknaden och det är inte alltid lätt att förstå villkoren. Det flesta ger räntesats utifrån din bedömda betalningsförmåga. Ju bättre förmåga du förväntas ha (ofta är det nivån på lönen som avgör mest) desto lägre ränta och tvärtom. För att se räntesatsen krävs oftast att du går igenom alla steg.

Vill du ha mer information, besök banken (din rådgivare) eller bankens hemsida.

Om en vecka//Magnus

Mer sommarfrågor; Har du koll på kortet?

Nyss hemkommen från Freiburg (Tyskland) där jag inte behövt använda någon av mina försäkringar men en hel del av mina kontanter. Visste ni att stora parkeringshus, vissa restauranger mm fortfarande bara hanterar kontanter? Så är det i alla fall, även om det blir ”bättre” för varje dag.

Vad kunde jag ha råkat ut för som gjort att jag behövt försäkringen?

 • Kortet försvinner: Via försäkring (oftast på kortet) kan du få ut nödkontanter så att resan kan fortsätta.
 • Hyrbilen skadas: Parkeringsgaragen i Europa är oftast ganska trånga. Det är lätt att slå i väggar, räcken, refuger, tak mm. Ofta finns det skydd via kortet om detta inträffar (självriskeliminering).
 • Bagaget kommer inte fram: Via kortet finns möjlighet till ersättning för försenat bagage så att du kan köpa in kläder och hygienartiklar. Med dagens regler kan man oftast inte ta med necessären i handbagaget…
 • Du tvingas ställa in resan: Om du eller någon i ditt sällskap blir sjuk kan du få ersättning.

I ovanstående fall krävs oftast att du betalar resan – helt eller delvis – med ditt kort. Normalt sett har kreditkortet de bästa försäkringarna så välj gärna att betala resan med detta kort. Bra också om du kollar vilken limit du har (dvs hur mycket du kan handla för). Många gånger förhandspärras pengar (reserveras) när du till exempel hyr bil. Har du för liten limit på kortet går det inte att använda. Passa också på att prata igenom skyddet på just ditt korteme med din rådgivare så kanske detta räddar just din semester!

Ps. Bodensee i södra Tyskland kan varmt rekommenderas. Ds

Magnus

 

Pengar, en sommarplåga?

Sommaren är ju en underbar tid. Lediga dagar, resor, sol, bad, grillkvällar, utetennis, inlinesturer 🙂 och så vidare.
– Det kan också vara en plåga i fråga om pengar.

Det finns ”outtalade krav” på att göra resor, vilket ofta kostar mycket. Att köpa resan på avbetalning kan vara alltför kostsamt, men många gör det tyvärr ändå. Om man ändå absolut vill resa är det alltid dyrast ifrån mitten av juni till mitten av augusti, med en ”peak” i mitten av juli. Kan du spara dagarna till att åka i slutet av augusti har du sparat in rätt mycket pengar jämfört med att åka i mitten av juli.

Strandlivet kan också bli onödigt dyrt. Att köpa lunch och glass på stranden är många gånger dyrare än att ta med sin egen matsäck. En kyltermos kan vara en bra investering.

Baklucke- eller garageloppis har ju blivit ett modernt och populärt inslag i Sverige. Kanske du kan få in lite pengar genom att sälja saker du inte längre behöver? Det kan ju vara ett fynd för någon annan. Dessutom kan du själv hitta saker som du verkligen behöver till ett överkomligt pris.

Sista tipset är bostadsbyte. Om man vill åka på semester till annan ort kan ett tillfälligt byte av bostad vara både roligt och ekonomiskt bra. Du kan hyra ut din bostad samtidigt som du hyr hyggligt billigt av en annan familj. Det finns flera hemsidor som behandlar detta. Titta gärna på bostadsbyte.com, som är en av dem.

Om du ändå vill åka på charter, kom ihåg att betala så mycket du kan via bankernas betal- & kreditkort. De har det bästa försäkringsskyddet och du kan oftast få räkningen via mobil- eller internetbank så att det blir smidigt att betala.

Trevlig sommar!

/Magnus

Säsong för deklaration

Deklarationssäsongen är igång. Den startar lite tidigare än allsvenskan i fotboll och slutar betydligt tidigare, vilket känns bra. Det är dock ingen direkt brådis att deklarera. Du har fram till och med den 4:e maj på dig. Du kan faktiskt också göra om deklarationen, ifall du upptäcker fel på den första, till samma datum. Första rådet är att inte ha för bråttom. Samla ihop dina kontrolluppgifter och kolla igenom ifall det finns några avdrag att göra i din situation.

 

Jag ska inte vika ut allt för mycket text om olika tips i denna blogg. Det finns ju heller inte så mycket att göra för ”vanliga” privatpersoner. Ni som reser till jobbet, har dubbel bostad, hyr ut bostäder, har sålt värdepapper eller fastigheter, får lite jobb. Annars är det mesta förifyllt i deklarationen.

 

Jag ska ändå nämna några saker som kan vara viktiga:

 

 • Om du beräknar att få kvarskatt på upp till 30 000 kr kan det vara klokt att betala in före 4:e maj. Därefter utgår ränta på 1,25%.

 

 • Deklarerar du via digitala medier (sms, mobil eller internet) kan du få din återbäring så tidigt som 8:e juni.

 

 • Återbäring på mindre än 2 000 kr betalas INTE ut via utbetalningskort utan sitter kvar på skattekontot. Anmäl ditt bankkonto till skatteverket så kommer återbäringen direkt till kontot oavsett storlek!

 

Jag kommer tillbaka med fler skattetips längre fram, även om de inte är så många kan de vara nog så viktiga.

/Magnus

Senaste inläggen.