Blogg
Magnus Bromark
Etikett. kreditkort

Mer sommarfrågor; Har du koll på kortet?

Nyss hemkommen från Freiburg (Tyskland) där jag inte behövt använda någon av mina försäkringar men en hel del av mina kontanter. Visste ni att stora parkeringshus, vissa restauranger mm fortfarande bara hanterar kontanter? Så är det i alla fall, även om det blir ”bättre” för varje dag.

Vad kunde jag ha råkat ut för som gjort att jag behövt försäkringen?

  • Kortet försvinner: Via försäkring (oftast på kortet) kan du få ut nödkontanter så att resan kan fortsätta.
  • Hyrbilen skadas: Parkeringsgaragen i Europa är oftast ganska trånga. Det är lätt att slå i väggar, räcken, refuger, tak mm. Ofta finns det skydd via kortet om detta inträffar (självriskeliminering).
  • Bagaget kommer inte fram: Via kortet finns möjlighet till ersättning för försenat bagage så att du kan köpa in kläder och hygienartiklar. Med dagens regler kan man oftast inte ta med necessären i handbagaget…
  • Du tvingas ställa in resan: Om du eller någon i ditt sällskap blir sjuk kan du få ersättning.

I ovanstående fall krävs oftast att du betalar resan – helt eller delvis – med ditt kort. Normalt sett har kreditkortet de bästa försäkringarna så välj gärna att betala resan med detta kort. Bra också om du kollar vilken limit du har (dvs hur mycket du kan handla för). Många gånger förhandspärras pengar (reserveras) när du till exempel hyr bil. Har du för liten limit på kortet går det inte att använda. Passa också på att prata igenom skyddet på just ditt korteme med din rådgivare så kanske detta räddar just din semester!

Ps. Bodensee i södra Tyskland kan varmt rekommenderas. Ds

Magnus

 

Kreditkort, nej inte jag!

Kreditkort har en lite dålig klang hos många. ”Det blir raka vägen till lyxfällan” säger en del.

 

Rätt använt kan kreditkort tvärtom vara en perfekt produkt för många. Jag ska rada upp några fördelar med kortet under de närmaste bloggarna. Troligvis med avbrott för hur britterna till slut röstade.

 

För det första: Det kan vara bra att ha en kredit. Ibland hittar man något man vill ha/behöver samtidigt som man har dålig likviditet. Använd kreditkortet! Där finns likviditeten du behöver. Det behöver inte heller bli så dyrt. Dels har du maximalt drygt 50 dagar på dig att betala. Kanske är din likviditet bättre då?

 

Väljer du att avvakta med betalningen behöver det inte heller bli så farligt. Ett köp på 10 tusen kronor kostar cirka 100 kronor per månad i ränta. Säg att du betalar efter 3 månader så har din kostnad för 10 tusen kronor endast blivit cirka 200 kronor (en räntefri månad har de flesta korten). Jag har räknat på årsräntesats på 11%, vilket är en hygglig riktpunkt.

 

Svag likviditet, det brukar man ju drabbas av ett par gånger per år. Den första brukar vara efter semestern och den andra i juletid. Vi konsumerar tillfälligt lite mer än vad vi har i likviditet. De flesta av oss har arbeten som ger månadsvisa löner vilket gör att vi ganska snabbt kommer i kapp.

 

Vad vill jag säga? Var inte rädd för kreditkortet. Har du en planering på återbetalningen (kontroll på din ekonomi i stort) är det oftast inga problem.

 

Jag återkommer med fler fakta kring kreditkort.

 

Trevlig midsommar!
/Magnus

Senaste inläggen.