Blogg
Magnus Bromark
Etikett. Kontanter

Mer sommarfrågor; Har du koll på kortet?

Nyss hemkommen från Freiburg (Tyskland) där jag inte behövt använda någon av mina försäkringar men en hel del av mina kontanter. Visste ni att stora parkeringshus, vissa restauranger mm fortfarande bara hanterar kontanter? Så är det i alla fall, även om det blir ”bättre” för varje dag.

Vad kunde jag ha råkat ut för som gjort att jag behövt försäkringen?

  • Kortet försvinner: Via försäkring (oftast på kortet) kan du få ut nödkontanter så att resan kan fortsätta.
  • Hyrbilen skadas: Parkeringsgaragen i Europa är oftast ganska trånga. Det är lätt att slå i väggar, räcken, refuger, tak mm. Ofta finns det skydd via kortet om detta inträffar (självriskeliminering).
  • Bagaget kommer inte fram: Via kortet finns möjlighet till ersättning för försenat bagage så att du kan köpa in kläder och hygienartiklar. Med dagens regler kan man oftast inte ta med necessären i handbagaget…
  • Du tvingas ställa in resan: Om du eller någon i ditt sällskap blir sjuk kan du få ersättning.

I ovanstående fall krävs oftast att du betalar resan – helt eller delvis – med ditt kort. Normalt sett har kreditkortet de bästa försäkringarna så välj gärna att betala resan med detta kort. Bra också om du kollar vilken limit du har (dvs hur mycket du kan handla för). Många gånger förhandspärras pengar (reserveras) när du till exempel hyr bil. Har du för liten limit på kortet går det inte att använda. Passa också på att prata igenom skyddet på just ditt korteme med din rådgivare så kanske detta räddar just din semester!

Ps. Bodensee i södra Tyskland kan varmt rekommenderas. Ds

Magnus

 

Kontanter – Nja tack!

Håller vi på att överge våra kontanter som betalningsmedel? Det finns en del som tyder på det samtidigt som många fortfarande använder dem. Som exempel svarade kontantbetalning endast för 20 % av handeln i butik under 2014. Året före var det 39 %. Ska vi gissa att det kommer att vara under 10 % för 2015???

 

Hur speciella är vi i Sverige?

Ni som varit utomlands under 2015 kan nog – liksom jag – slås av att kontanter fortfarande regerar i många länder i till exempel Europa. Jag tänkte jag skulle visa hur det ser ut:

 

Untitled 

Näst efter Norge är vi det land som har flest kortköp per person. Vi är också det land som – efter Norge – har minst antal kontanter i omlopp i förhållande till BNP. Japan har dubbelt så hög andel och inom EU har man tre gånger så hög andel kontanter i omlopp. Så visst är vi speciella!

 

Vad händer just nu?

De digitala betalningssätten håller på att ta över. Betaltjänsten Swish, som ju funnits i snart tre år, ökade med motsvarande 200 % i årstakt mellan september och oktober. Explosion är bara förnamnet…

 

Funderar du på skaffa dig nya, moderna och populära betalningslösningar, ska du kontakta din bank för en rådgivning. Du kan tjäna många sköna timmar på detta inför 2016. 🙂

 

Återkommer om en vecka! /Magnus

Senaste inläggen.