Blogg
Magnus Bromark

Nu ska det ske! Del 4

Då var vi framme vid den verkliga ”kioskvältaren”, nämligen pensionssparande. Jag hörde en kund som sa ”att prata pensionssparande är lika tråkigt som att se färg torka”. Det är det inte!

Samtidigt finns mycket forskning som visar att vi människor helt enkelt har svårt att lägga energi på något som ska inträffa så mycket längre fram i livet. ”Det ordnar sig”-tänket är nog vanligt. Men kommer det att ordna sig av sig självt då? Är man född på 1950-talet (helst tidigt) är uttalande nära nog sant men det finns ganska många undantag. Är man född senare, ja då stämmer det inte alls för de flesta.

Pensionsutbetalningen kommer att – om man inte rör den – vara betydligt lägre än den slutlön man kommer att få. Det är nog oomtvistligt. Hur mycket lägre, tja det beror på vilken lön man har haft under åren, hur mycket man har jobbat (eller hur länge man varit hemma med barn t.ex.) och vilket avtal man har. Vilken levnadsstandard får just du? Det är frågan de flesta borde vilja veta, men gör de det?

VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Först: Gör din analys. Kontakta din bankman eller gå själv in på minpension.se och kolla av. Därefter vet du lite mer. Om du känner dig tillfreds efter den analysen behöver du inte läsa längre ned!

Sedan: Påverka. Du kan påverka på några sätt:

  • Jobba längre. Ju längre du jobbar desto mer får du ut. Det kan vara ganska stora skillnader på bara ett par års förlängning.
  • Kolla PPM. Det är en mindre del av pensionen men den kan påverka en del.
  • Spara. Sätt av en summa varje månad som du ”låser in” på lämplig sparform. Ju längre du har till pensionen desto mer risk kan du (i normalfallet) ta. Summan behöver dessutom ses över med jämna mellanrum då det mesta ändå stiger i pris.
    Kanske är en kombination av ovanstående möjlig och det som ger bäst utfall eller så räcker någon enskild punkt. Vi har alla olika förutsättningar.

Rekommendation: Sätt igång – Agera, ring din bankkontakt och boka ett möte. ”Jag vill kolla min pensionssituation” och gör dig beredd på bästa möjliga sätt. Har man väl kommit igång så brukar det rulla på bra 🙂

Om en vecka!
Magnus

Senaste inläggen.