Blogg
Magnus Bromark

Kunskapsglappet är inte bra!

Det landade en analys som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Den visar stora glapp i kunskap om sin egen ekonomi som inte alls känns bra. Frågorna som ställts har handlat om ekonomi i stort, om pension och ekonomiska begrepp. Själva analysen hittar du på vår hemsida www.sparbankenenkoping.se.

På samtliga områden är kunskapen långt ifrån tillfredsställande. Sämst ställt är det i området pension där endast 1 av 3 är medveten om hur pensionen kan se ut eller hur man själv kan påverka. Genom att vi lever längre och längre och därmed kan ha 25 – 30 år i pensionärsliv är det lite skrämmande. Dessutom förstärks bilden av de med lägre inkomst har lägre kunskap. Även ålder tycks påverka; De yngre har lägre kunskap än äldre.

Visst, ekonomi och ekonomiska samband är inte det roligaste ämnet att sätta sig in i, men det är viktigt (på riktigt!!!).

Vad kan vi göra åt det?

Vi från Sparbanken genomför föreläsningar på skolor och på andra ställen. Det kan vara olika nätverk, föreningar eller sammanslutningar men framförallt har vi totalt sett 45-50 personer på våra bankkontor som gärna går igenom din ekonomi med er. Vi arbetar mycket med Ung Företagsamhet som jobbar med att sprida intresset för företagande och därmed också förståelse för ekonomiska samband.

Rekommendationen

Du kan göra en del själv, eller så kan du kontakta din rådgivare och gå igenom ekonomin. Det kanske tar ett par-tre timmar men det är tid som i slutändan ändå troligen är lönsam.

Det du kan göra själv är till exempel:

  • Spara räkningar, kvitton och gå igenom kontoutdrag för att få koll på ditt eget flöde av pengar. Gör sedan en budget som du följer och följer upp.
  • Gå in på min pension.se och kolla av, alternativt läs igenom det ”orangea kuvertet” som kommer snart. Stäm av hur det känns, ta beslut om du kan påverka.
  • Sätt mål hur mycket du kan spara på lång och kort sikt. Följ målet och BÖRJA.
  • Avsätt tid att jämföra priser på nästa inköp. Här kan du spara pengar.

Återupptar ”Nu ska det ske-bloggen” nästa vecka!
Magnus

Senaste inläggen.