Blogg
Magnus Bromark

Nu ska det ske! Del 3

Då var vi framme till det tredje löftet för 2018. Många av oss tänker tanken men det stannar ofta tyvärr vid enbart en tanke, så när ”olyckan” är framme står vi utan bra försvar. Jag tänker på att spara till en buffert för det oförutsägbara. Det oförutsägbara kan i detta sammanhang vara allt ifrån nästa års semester, att äntligen bygga den där uteplatsen till att du verkligen måste byta sommardäck eller luftvärmepump.

Hur kommer man igång och hur gör man?

Siffran 2 och siffran 10 är bra att börja med.

  • Siffran 10 beskriver hur stor del av lönen som kan vara lämplig att sätta av. Med sätta av menar jag att placera i någon slags sparande och siffran 10 är då en procentsats. Har jag en lön på 30.000 kronor per månad blir då 10% av denna lika med 3.000. Dessa 3.000 kronor kan sedan fördelas på lång och kort sikt. En buffert räknas till kort sikt. Säg att du sätter av halva den summan, alltså 1.500 kronor per månad till buffertsparande.
  • Siffran 2 beskriver hur stor bufferten som lägst bör vara för att klara lite påfrestning. Då menas 2 månadslöner. Jag tycker det räcker med att tänka efter skatt, alltså så mycket pengar du får ut efter att skatten har dragits. Har du en lön på 30.000 får du ut cirka 20.000 efter att skatten dragits. Din buffertgräns blir då 40.000 kronor. Har du satt av 1.500 kronor per månad tar det 27 månader att få ihop bufferten. Är det en rimlig tid? Bara du kan avgöra detta men en höjning med 500 kronor per månad gör att du istället skrapar ihop bufferten på 20 månader.

Vad ska man spara i?

Allt beror på tid (d.v.s. när tror du att du tar ut ditt sparande), din vilja att ta risker, din ekonomis förmåga att ta risk och marknadernas läge. Usch vilken hemsk mening, och det är svårt att beskriva alltsammans i denna blogg. Sammantaget kommer detta att klarna om du tar dig lite tid och träffar din rådgivare. Sätt av en timme hos hen så ska du se att löfte nummer tre kan infrias. Kanske du då också har löst löfte nummer fyra som jag ska skriva mer om nästa vecka!

Magnus

Senaste inläggen.