Blogg
Magnus Bromark

Nu ska det ske! Del 2

Jag hoppas att du nu sökt det där stipendiet till din klubb eller en bra ungdomsledare. Nu är det dags att ta tag i nästa fråga, nämligen dina lån. Kanske har du liksom många andra en rad smålån med villkor du inte vet så mycket om eller som du vet att de är dåliga men inte orkat göra något åt det. Det finns ofta ”hundralappar” att spara genom att se över sin lånebild.

Banklån är ofta billigare!

Steg 1: Analys. Vilka lån har du? Vad kostar dem? Hur länge är det tänkt att du ska betala på dem?

Steg 2: Ta kontakt med din bank. Här kan du välja mellan ett

 • Personligt besök på bankkontoret, dvs gå in och fråga en person.
  • Fördelar: Du får hjälp med att få svar på frågor, att analysera dina nuvarande lån, du får hjälp med att lösa de gamla skulderna, du får information om det nya lånet.
  • Nackdel: Du måste fysiskt ta dig till kontoret.
 • Att ringa till telefonbanken (det har de flesta banker).
  • Fördelar: Du får prata med en person och kan förklara dina tankar, få svar på frågor, hjälp med lösen av lån och information om det nya lånet.
  • Nackdelar: Det är inte säkert att tjänstemannen har befogenhet att betala ut lån. Du kan bli skickad till kontor eller till att göra ansökan själv. Kan alltså ta lite tid.

 

 • Att söka på bankens hemsida. I princip alla banker har möjlighet till lån via digitala medier. Har du ett mobilt bank-ID klarar du dig helt via datorkontakt. Följ instruktionerna och har du ”grön bock” på alla delar kan det nya bättre lånet vara klart på mycket kort tid.
  • Fördelar: Snabbt och förhållandevis enkelt (vid datavana).
  • Nackdelar: Du måste klara formulären (viss datavana), inneha giltigt mobilt bank-ID, du måste lösa upp de gamla lånen, ta till dig information om det nya lånet och hur kopplingar till ditt lönekonto ska ske, dvs administrera på egen hand. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar, då får du avslag direkt!

Kom ihåg att kolla vilken ränta du erbjuds!

Det gäller att välja och välja rätt. Det finns en lång rad låneformer på marknaden och det är inte alltid lätt att förstå villkoren. Det flesta ger räntesats utifrån din bedömda betalningsförmåga. Ju bättre förmåga du förväntas ha (ofta är det nivån på lönen som avgör mest) desto lägre ränta och tvärtom. För att se räntesatsen krävs oftast att du går igenom alla steg.

Vill du ha mer information, besök banken (din rådgivare) eller bankens hemsida.

Om en vecka//Magnus

Senaste inläggen.