Blogg
Magnus Bromark

Nästa år, då ska det bli ”lyxsemester”!

Semesterperioden är slut för de flesta. Nu är det jobb (eller studier) som gäller till juni – juli 2018. Kanske med avbrott för ledighet under novemberlovet o/e i juletid.

Det som de flesta av oss har gemensamt just nu är: Många härliga minnen samtidigt som det är ganska tomt i plånboken. En del av oss har också satt sig i skuld för att hantera alla önskningar för semestern. Gäller det sistnämnda dig, gör snabbt en avbetalningsplan.

Gräv där du står!

Vi kan inte göra så mycket åt det som hänt men det är hyggligt lätt att påverka det som ska komma om cirka 11 månader, alltså nästa års semester. Så här kan du tänka:

  1. Kolla hur dyr årets semester blev. Du kanske betalade det mesta med kreditkort. Då har du en bra sammanställning över kostnaderna på fakturan. Annars funkar ju kontoutdraget bra.
  2. Den kostnad du får fram delar du på 11 delar. Har årets semester kostat 10-12.000 kronor bör du sätta av ungefär 1.000 kronor per månad för att inte hamna i en knepig sits om 12 månader.
  3. Ordna en överföring till ett nytt konto som du döper till ”semester 2018”. Sätt överföringen att går dagen efter du får din lön. Då märker du inte så mycket.
  4. Försök att inte ”nalla” på kontot under året.
  5. Juni 2018: Semestern är till största del betald. Det är lyxigt!

Gör det – och gör det nu!!!

Som fotnot kan jag tillägga. Ett konto har i dagsläget ingen eller en mycket låg räntesats. Det är dock i princip ett helt riskfritt sparande. Du kan naturligtvis starta ett fondkonto men detta innebär alltid att du tar en viss risk. På 11 månaders sikt (det vill säga kort tid) och med tydligt slutmål (semester 2018) är rekommendationen att ta mycket låg risk.

Känner du dig osäker på hur du ska göra rekommenderar jag att du pratar med din rådgivare.

Om en vecka tar vi nya tag!

Magnus

Senaste inläggen.