Blogg
Magnus Bromark

Håller vi på att bli kontantfria?

Jag tänkte idag ta upp frågan kring kontanter. En av orsakerna till det är att jag förra veckan besökte min dotter i Freiburg (Tyskland) och slogs av en helt annan kontantkultur än den svenska. Jag var bland annat på en stor restaurang där de inte accepterade kort som betalning utan endast tog kontanter. Jämför det med en rad restauranger i Stockholm som vägrar ta emot kontanter som betalning. Nedan ser du genomsnittligt värde på våra kontanter i samhället under 10 år.

Genomsnittligt värde på sedlar i cirkulation 2007 – 2016, miljarder kronor 

Källa Riksbanken

Källa: Riksbanken

Värdet på sedlar har minskat med 45 % på 10 år varav 15 % bara det senaste året. Utvecklingen verkar gå snabbare och snabbare. Den drivs dels av företagsägare som vägrar ta emot, dels av att många väljer bort kontanter som betalsätt. Samtidigt har antalet som kopplat på Swish ökat med nära 30 % under samma period. Vi ser alltså en ökning av Swish med 30 % samtidigt som kontanter minskar med 15 % på ett år, och sannolikt under accelererande fart.

Håller vi på att helt rationalisera kontanterna?

Svaret är nog nja. Det finns fortfarande mycket kontanter i omlopp. Det är dock färre och färre som använder. Utifrån vår syn minskar kontantuttagen med mellan 10-15 % per år just nu men med ökande takt. Man kan ju fundera på när de är helt borta. Mitt svar är att det dröjer nog, kanske försvinner de aldrig helt. Ska vi tro på en minskning med 20 % under 2017 och därmed krypa under 50 miljarder i värde?

Mitt råd då: Det kommer att bli problem att betala för sig med enbart sedlar på vissa ställen. Antingen undviker du dessa ställen eller så tar du kontakt med din rådgivare för att gardera dig. Kanske tecknar du dig för ett bra betalkort eller succén Swish som redan har nästan 6 miljoner användare idag. Då kan du shoppa vart du vill!

Hörs om en vecka//Magnus

Senaste inläggen.