Blogg
Magnus Bromark

Flörta försiktigt…

Jag har varit på konferens. Där fick jag lära mig om de nyheter vi kanske kommer att få se inom vår lilla bransch de närmaste åren.

”Mobilen är snart död” var en kommentar. Den ersätts snart av något smartare och bättre. Fortfarande lite osäkert vad detta nya var. Många pratar om VR-ögon där verkligheten inte kanske alltid är verklighet men det känns så. Du kan på något vis styra verkligheten (för dig själv) med hjälp av glasögonen. Problemet just nu är att många blir åksjuka när glasögonen är på…

Här kommer ett axplock av det jag fick till mig:

  • Betalning via andra prylar än kort och kontanter. Här nämndes ringar, klockor, bälten och naturligtvis mobilen. Du kan passera en kortspärr och sätta din ring hyggligt nära så sker din betalning.
  • Betalning på andra sätt. När du kliver på bussen rapporteras detta till ditt konto och priset börjar ticka. När du kliver av stannar tickandet och du betalar således alltid för rätt resa. Att tjuvåka kanske inte blir så lätt.
  • Betalning i butik. Du ”blippar” din telefon (eller annan pryl) mot en display när du går in. Du tar de varor du vill köpa och stoppar de direkt i din väska eller kasse. När du går ut är allt registrerat och du betalar utan att stå i någon kö. Slutet för shoplifting alltså.
  • Nya sätt att identifiera. Du är du genom dina fingeravtryck eller ditt öga. Genom att blinka fastställs din identitet (så att ingen visar ett kort på dig). Ögat eller fingret måste vara varmt för att det ska fungera. Du får alltså fundera på var, hur mycket och med vem du flörtar med i framtiden. Kanske har du betalat något du inte tänkt dig…
  • Kommunikation med datorer i stället för människor. Datorn har tillräcklig kunskap om till exempel sparande och ger dig råd som är förprogrammerade. Du trycker in ålder, sparhorisont, villighet att ta risk så får du ett färdigt förslag där du blinkar två gånger för ett ja och blundar för ett nej. Intressant och lite läskigt.
  • Nya sätt att transportera. Att köra 30-40 lastbilar på samma gång kan vara möjligt via VR glasögon. På stora vägar körs bilarna utan att någon kontrollerar utan det går på autopilot. När lastbilarna närmar sig stadskärnor styrs de via VR-glasögon och en joystick. Ja jösses…

 

I vår nuvarande värld är vi inte riktigt där, men det går fort. Kontanternas framtid är långt ifrån säker där till exempel ett antal restauranger och hotell redan är kontantfria. Om du inte redan anpassat dig till detta kan det vara hög tid att sätta sig in i alternativen.

Hörs om en vecka//Magnus

 

Working at home office with laptop, smartphone and digital tablet

Senaste inläggen.