Blogg
Magnus Bromark

Mer mobilt och kul!

Denna vecka tänkte jag slå ett slag för scanning. Det låter väl inte så ”bankigt” men genom mobilbanken så är det en av våra mest populära tjänster.

Vad innebär scanning?

Det innebär att du med mobilens kamera:

  • Siktar in din räknings OCR-nummer (se nedan), belopp och betalningsdatum eller QR-kod (förklaring nedan).
  • Tryck på kameran (ta ett kort) och vips sitter numret på betalningen och du slipper slå igenom det manuellt.

Du börjar naturligtvis det hela med att logga in och påbörja betalningen med att ange från vilket konto du vill betala. Därefter använder du kameran för att fota av OCR-nummer, datum och belopp. Sedan är det bara att godkänna via ditt mobila bank-Id. Betalningen kan vara klar på en minut ”stav till stav” som de säger i skidskyttet.

Har räkningen en QR-kod är det bara att sikta på den. Där finns allt redan färdigt, alltså OCR-nummer, belopp och förfallodatum finns inne i koden. Visst är det härligt!

Fördelar: Mycket snabbare och enklare betalningar.

Nackdelar: ehh, hittar ingen just nu…

Förklaringar:

OCR betyder Optical Character Recognition och kan sägas vara ett referensnummer för att identifiera en betalning. De är ofta långa (upp till 13-14 tecken) vilket givit ett behov av att kunna scanna för att slippa skriva.

QR-kod betyder Quick Response och en sorts rutkod (tvådimensionell streckkod) som normalt läses av streckkodsläsare i butiker. Dagens mobiltelefoners kamera har också denna funktion. En QR-kod kan innehålla över 7.000 tecken.

Hörs om en vecka//Magnus

 

Betala qr

Senaste inläggen.