Blogg
Magnus Bromark

Vad är Swish?

Den 12/12 2012 lanserades Swish för svenska bankkunder. Sannolikt är detta den största succé vi någonsin sett för en banktjänst. Idag finns 5 miljoner telefoner anslutna till tjänsten och vi (befolkningen i Sverige) skickar mellan 5-8 stycken Swish i sekunden. Dygnet runt – hela tiden. Tjänsten väcker också mycket intresse från utlandet och har vunnit många prestigefulla priser.

För att kunna ansluta sig till Swish krävs att du har en modern mobiltelefon, du måste ha ett bankkonto, vara ansluten till internetbanken och ha mobilt bank-ID (se förra bloggen) installerat i din telefon. Du ansluter ditt mobilnummer i internetbanken till tjänsten och därefter laddar du ned appen Swish i din telefon via App Store, Google Play eller Windows Phone Store. Nu kan du börja swisha.

Vad är ”grejen” med Swish då?

Vi är alla olika men det är några saker som gjort att det är en så sanslös populär produkt tror jag:

  • Det är enkelt. Du för över pengar till ett annat mobilnummer. Du behöver inte ta reda på eller lämna ut dina kontouppgifter (som du ändå aldrig minns numren på).
  • Det är snabbt. Pengarna flyttas sekundsnabbt. Det svenska banknätet knyts samman via bankgirocentralen som ser till att överföringen går direkt.
  • Det är säkert. Inga kontouppgifter syns. Transaktionen godkänns via mobilt bank-ID (se förra bloggen)
  • Det är billigt. För privatpersoner är Swish en fri nyttighet, det vill säga helt gratis.

Finns några hakar?

  • Du måste se till att det är rätt mobilnummer som du swishar till.
  • Du måste kolla att det är rätt person bakom mobilnumret som du ska swisha till.
  • Det finns inga försäkringar kopplade till din betalning. Det är ungefär som att skicka pengar i ett kuvert eller ge dem till den andra personen. Se till att det är rätt belopp och rätt person!

Om du inte känner dig övertygad eller känner dig osäker på något så ta kontakt med din bank och din rådgivare så reder hen ut detta. ”Alla” har behov av att kunna swisha!

Hörs om en vecka!

Magnus

Senaste inläggen.