Blogg
Magnus Bromark

Hej företagare!

Vårt välstånd i Sverige vilar ganska tungt på era axlar som företagare. Ni anställer personal, ni utvecklar, säljer tjänster och produkter, exporterar till andra länder m.m. Utan era välmående företag tappar landet Sverige mycket fart. Det är då mycket viktigt att ni som företagare också är välmående och känner er trygga med att våga satsa.

Det finns en hel del analyser på att företagare många gånger saknar samma skydd som de anställda har om saker och ting inte går som det är tänkt. Det gäller till exempel om företagandet måste läggas ned och företagaren blir arbetslös. Har man inte gått med i A-kassan eller har sparat ihop en buffert blir det till att leva på 365 kronor per dag!

Vad kan man göra då?

 • Se över möjligheterna med A-kassa. Skillnaden kan vara från 365 kronor per dag till 910 kronor per dag. Kostar cirka 100-150 kronor per månad att teckna.
 • Fyll på en buffert. Tjänstepensionsregler är ganska generösa. Ta hjälp och undersök. Det brukar fungera bra med en månadsavsättning när man väl kommit igång.

När det gäller inkomstförsäkring bör du kolla regler för vad som gäller. Risken finns att försäkringen inte kommer att ge så mycket men det är värt att kolla upp.

Förslag: Ta kontakt med din rådgivare på banken som hjälper dig att se över ditt behov.

Förresten; Heja Sverige🙂

Gå inte i bedragarens fälla!

Vi på Sparbanken, liksom Polisen och andra banker, försöker nå ut med information kring de bedragare som är i farten. Tyvärr verkar det ändå vara så att bedrägerierna ökar.

Vår uppmaning, var misstänksam när någon kontaktar dig.

 • Öppna aldrig ditt Mobila BankID på uppmaning av någon annan!
 • Lämna aldrig ut dina koder till någon annan, de är dina och ingen annans!
 • Kontrollring din bank eller den myndighet de uppger sig att ringa från!
 • (Ej återuppringning, utan slå rätt telefonnummer själv.)

Bedragarens mål (vi kallar bedragaren för hen):

 • Att få dig ur balans genom att envist säga att hen ringer från exempelvis banken, hen lämnar ett telefonnummer, hen vet MYCKET om dig och är MYCKET påstridig. Det kan handla om att hen meddelar dig att någon tar ut pengar på ditt kort, att dina uppgifter är stulna och att hen ska hjälpa dig att placera om dina pengar på ett säkert konto etc.
 • Målet är att du ska öppna dina personliga koder. Det kan ske på lite olika sätt och vanligast är att:
  • Hen ber dig lämna koderna via telefon.
  • Hen ber dig aktivera ditt mobila bank-ID/Säkerhetsdosa.

I bägge fallen har du öppnat för att tömma dina konton. Genom att hen sannolikt redan har ditt personnummer loggas du samtidigt in av hen som ser hela ditt engagemang och kan börja agera. Pengarna förs över till hens konton och sedan vidare i en karusell som är mycket svår att stoppa.

Jag har pratat med offer som känner sig lurade och kränkta. Det går så fort, paniken ligger nära, man tror att man gör rätt.

Nu kan jag enbart tala för Sparbanken i Enköping (men gissar att alla banker ändå håller med):
Vi kontaktar dig inte på detta sätt om något hänt.
Banken frågar aldrig efter dina koder, kortnummer eller liknande. När vi kontaktar dig är det för att boka en tid eller lämna ett förslag att fundera över.

Rådet
När du får ett sådant samtal behöver du bara göra en sak, Lägg på!

Kontakta gärna din rådgivare för mer konkreta råd om hur du kan skydda dig.

Magnus

Dags att binda lånen?

Räntorna förväntas stiga under de närmaste 2 åren. Det finns en del frågor här; Hur mycket stiger dem? Stiger kort eller lång ränta? Hur ska man agera? Jag gör ett försök att grunda för ett beslut. Idag har de flesta rörliga lån. Det har också varit det bästa valet under de senaste åren. Genom att inflationen envist stannat under 2% har inte heller de långa räntorna stigit. De långa räntorna (alltså perioder över ett år) påverkas mer av de förväntningar som finns på kommande inflation.

Hur ser priserna ut idag?

Idag skiljer det ungefär 0,4% (40 räntepunkter) mellan rörlig ränta och 5-årig ränta. Den skillnaden förväntas öka. Anledningen är att marknaden förväntar sig att inflationen ska öka vilket pressar upp räntor och då ökar de längre räntorna mest. Som exempel tar vi prognos per 2019-12-31, alltså drygt 1,5 år framåt:

 • Rörlig ränta förväntas öka med 0,75 – 1%.
 • 5 årig ränta förväntas öka med 1,5 – 1,7%.

Stämmer prognosen så är skillnaden mellan rörlig och fast ränta 1,15 – 1,4% istället för 0,4% om 1,5 år. Slutsatsen kan vara; Om man funderar på att binda kan det vara läge nu.

Hur troligt är det?

En klok person sa till mig: ”Det är alltid svårt med prognoser, speciellt de som rör framtiden.” Naturligtvis finns en rad möjliga felkällor, vi har ett osäkert valresultat framför oss som kan lamslå svåra politiska beslut, vi har ett bekymmer med ett möjligt handelskrig mellan Europa och USA bland mycket annat som kan påverka.

Hur ska man göra?

Alla beslut om sin egen ekonomi måste grunda sig i vilka marginaler som finns och säkerheten i dessa. Har man goda marginaler kanske inte du måste agera. Är marginalerna mindre eller mer osäkra kan det vara klokt att resonera med en rådgivare. Här bör man fundera lite allmänt brett kring om familjen ska utökas, om större renoveringsbehov finns, om jobbet känns säkert osv.

Svaret är alltså: Är du osäker, kontakta din rådgivare!

Magnus

Vår/försommar = högtid för Sparbanken

Vad menar jag med detta då?

Att ge personer den uppskattning de förtjänar känns alltid bra. Vår och försommar är en sådan tid för oss. Som sparbank delar vi ju inte ut aktieutdelning till ägare utan ger istället tillbaka till det område man verkar inom. Vi använder en del av vår vinst till att dela ut stipendier till privatpersoner och föreningar inom ”våra” kommuner, Upplands-Bro, Håbo och Enköping.

Tidigare under våren har vi delat ut ungdomsstipendier i Enköping (på Enköpingsmässan), i helgen var vi i Kungsängen (Kungsfesten) och den 6/6 gör vi samma sak i Bålsta. Dessutom delar vi ut stipendier till gymnasieungdomarna i årskurs 3 på respektive skolavslutningar. När man räknar ihop blir det ganska stora summor som vi hoppas ska ge mottagarna den uppskattning de verkligen förtjänar! DET är verkligen en högtid för oss alla på Sparbanken.

Jag vill här passa på att gratulera alla vinnare. Ni är betydelsefulla!

Det kommer en mer normal blogg under slutet av denna eller i början av nästa vecka. Skaffa er nu en bra vecka!

Magnus

Bankkontor som stängs!

Jag hörde på morgonnyheterna att drygt en tredjedel av landets bankkontor bland ”storbankerna” har lagts ned de tre senaste åren. För Nordea var minskningen nästan 50% på samma tid. Naturligtvis finns skäl för detta på många håll men det är ändå inte helt lätt att förstå när kontor läggs ned i områden som expanderar. Bara i vårt verksamhetsområde har 4 stycken försvunnit de senaste åren. Bakgrunden kan jag bara spekulera i men nya tuffa regelverkskrav, kostnader för personal, ett delvis nytt kundbeteende kan vara drivande orsaker.

Konsekvenser

Samtidigt får detta konsekvenser som är större och mindre. Företag har svårt att expandera utan ny finansiering de behöver ta del av nya lösningar för betalningar och sparande. Privatpersoner behöver guidning i de digitala tjänster som finns, de behöver också guidning för val av pensionslösningar, betalningar, försäkringar och lämpliga lån. Dagens privatperson ställs inför en mycket stor mängd val där en rådgivare kan göra stor skillnad i dessa val. Det finns också en relativt stor grupp som fortfarande använder kontanter och som fått svårare med betalningar, uttag och insättningar.

Vad gör Sparbanken?

Vi har valt en annan väg. Vi, liksom Handelsbanken och Länsförsäkringar verkar göra, behåller vårt kontorsnät under överskådbar tid. Vi tror fortfarande på att mycket av bankaffären startar med ett fysiskt möte och som kan hålla i sig och utvecklas till en stabil relation under många år.

Naturligtvis måste även vi vara lyhörda för omvärldens förändrade krav men vi ser inte idag att detta skulle innebära att även vi lägger ned bankkontor. Vi tror att bägge världar, den ”analoga” och den digitala, fortfarande klaras genom möten mellan människor!

Magnus Bromark

Vad händer med bopriserna?

Ni har nog alla hört om att priserna på bostäder faller. De har också fallit under en tid.

Frågorna är många…

Faller priserna lika mycket överallt?

Är det samma fall på bostadsrätt och villa?

Hur ser det ut framöver?

Jag ska försöka svara på dessa frågor, men det finns en del men…

Först och främst: Storleken på det ”riktiga” prisfallet är lite osäkert. Antalen försäljningar har dels minskat till antal, dels tas många objekt bort efter en tid till salu. Det sista innebär sannolikt att prisfallet ”egentligen” är större. Många säljare avvaktar om de inte får betalt så mycket som de begär och ”prisfallet” syns inte i statistiken.

Prisfallet verkar vara främst i och omkring de ”tre stora”, dvs Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan i vårt område se större effekter i Upplands-Bro, lite mindre i Håbo och ganska små i Enköping. Dels beror detta på avståndet till Stockholm men också på att andelen bostadsrätter är större ju närmare Stockholm man kommer.

Det stora prisfallet har således varit för bostadsrätter och i synnerhet för nya föreningar, alltså nybyggnationer. För äldre bostadsrättsföreningar är fallet mindre. Ofta har dessa en god ekonomi efter de senaste årens låga räntor. För villor har fallet också varit mindre och även här är fallet större i de tre storstäderna. Det finns statistik som visar att orter under 75 000 innevånare och utanför storstadsområden inte haft något prisfall överhuvudtaget.

Framåt då?

Byggnationerna kommer att minska och troligen ganska tvärt. Det borde stoppa prisfallet då utbud och efterfrågan utjämnas. Just nu är balansen inte optimal i Uppsala, Stockholm, Örebro mfl. Dock finns tveksamhet för nyare bostadsrättsföreningar med svag ekonomi. Många gånger avsätts allt för lite pengar för löpande underhåll och amorteringar. Dessutom blir föreningarna ganska snart mycket räntekänsliga (alltså problem om räntorna stiger).

Mitt råd

Om ni ska köpa i en nyproducerad förening – prata först med er rådgivare på banken. Det kan vara ok att köpa men det är viktigt att veta vad som kan hända. I övrigt är det för tillfället ”köparens marknad” där det går att pruta för att göra en god affär på sikt. Ta dock höjd för stigande räntor på 2-4 års sikt. Kanske klokt att räkna på en högre ränta och sätta av mellanskillnaden på ett konto?

Ps: Bloggen fyller 4 år! Grattis 🙂

Magnus

April – galor, stämmor och pollen!

Nu börjar vi se våren. Även om jag räknar med sedvanliga bakslag i vädret så kommer sommaren närmare vare sig vi vill eller inte. Fler i min närhet är pollenallergiska och måste anpassa livet efter detta. Min dotter skrev efter ha köpt nya löpardojor: ”Nu är det bara att vänta ut pollensäsongen inne på Friskis och Svettis”. För oss som inte har problem med pollen är det väl bara att sticka ut i elljusspåret!

Det är också företagargalor. Vårt område är inget undantag och alla ”laddar på” med ganska stora och påkostade galor. Härligt med att både få se den optimism som spirar och så mycket oerhört duktiga företagare som finns i vår närhet. Framtiden känns onekligen ljus!

April är också stämmornas tid. Det frigörs mycket pengar i form av utdelningar och nya människor får nya poster. Jag själv inräknat faktiskt. Frågan som många som sitter med aktieinnehav ställer sig är vad pengarna ska placeras i. Börsen är orolig, räntorna fortfarande negativa och hedgefonderna har haft det tufft. Många söker till mer riskfyllda placeringar vilket kan vara – just det riskfyllt!

Några råd förutom att boka in ett möte med just din rådgivare kommer jag inte att ge men ta tag i frågan så kan du ta dig an den annalkande sommaren med ro i sinnet.

Andra saker att kolla upp:

 • Vad ingår i hemförsäkringen?
 • Vilket skydd har jag som person för sjukdom, olycksfall etc?
 • Vilka fördelar finns med mitt kreditkort?

Glad vår! //Magnus

Lite rörigt just nu…

Efter flera års nästan oavbruten uppgång på börserna börjar det kärva lite. Som jag ser det är det en blandning av både psykologiska ekonomiska och politiska faktorer.

Ekonomisk faktor
börjar fler fundera på om den amerikanska ekonomin börjar gå mot överhettning och därmed ökande inflation med bland annat stigande räntor. Vad innebär det för prisbalanserna i världen, vad innebär det för den tungt skuldsatta amerikanska staten etc. Många anser också att börskurserna är högt prissatta som det är efter många års uppgång.

Politisk faktor
Sedan har vi den politiska miljön som börjar kännas snårig. Det reses tullar, man kastar ut ambassadörer och språkbruket är allmänt ganska hotfullt.

Vad händer?
Resultatet på börsen (som ju inte gillar osäkerhet) är att volatiliteten ökar markant. Vad menar jag då med det?

Enkelt uttryckt beskriver volatilitet hur mycket priset på en finansiell tillgång svänger eller varierar. Ju mer tillgångens värde rör sig upp och ner desto högre volatilitet har tillgången. Så här ser det ut om vi tittar på volatiliteten på världens börser under senaste året:

 

Bilden visar att januari – mars 2018 har mycket större svängningar än tidigare period.

Rekommendation
Håll dig informerad! Har du pengar på börsen och du behöver dem snart behöver du se till att vara mycket informerad.
Ta gärna kontakt med din rådgivare och gå igenom just din situation.

/Magnus

 

Månadssparande – kan det bli fel?

Lätt att svara på egentligen, nej det kan inte gå fel.

Det finns väl egentligen bara;

 1. För kort tid & fel mix av risk.
 2. Att det är svårt att komma igång.

Ett månadssparande kan i princip inte gå fel om man sparar tillräckligt länge, det gäller nästan oavsett risk i ditt sparande. Tar man en enskild risk (typ aktiefonder) när börsen rasar tar det lite tid att komma tillbaka. Allt annat faller innanför uttrycket: Det är aldrig fel. Målbilden med ett månadssparande (nästan oavsett typ av fond) bör alltså vara några år om man vill säkra värdetillväxt.

Att det är svårt att komma igång är vi medvetna om. När jag frågar mina rådgivare säger de:
”Det är bara att sätta igång. Sätt ett lägre belopp i början så brukar det ordna sig.
Jag gissar att de har rätt. De ser detta varje dag!

 

Hur gör du då?

Kör med två frågor:

 1. När kommer lönen?
 2. När behöver jag pengarna?

Detta bestämmer sedan när i månaden överföringen ska gå och hur mycket risk du bör ta.

Kort tid = lite (låg) risk. Lång tid = mer (högre) risk.
Ta ett mindre belopp men boka samtidigt in en tid med din rådgivare inom 6 månader för att snabbt kunna justera beloppet uppåt.

Lätt som en plätt!

/Magnus

Ung Företagsamhet – mässan 6/3 2018

Jag kom dit 08.00 och lämnade 20.30. Alltså dryga 12 timmar inne i Fyrishov. Låter det trist? Det var det inte; Vilken energi, vilken ambition, vilket mod, vilken glädje som bara vällde ut oavsett var man än såg. Dagens ungdomar är verkligen fantastiska när de får chansen!

Ung Företagsamhet säger att de gör skillnad, och de gör dem. Jag har sett och hört så många berättelser som verkligen bevisar detta. ”Man skickar in en unge och ut kommer det en ung människa med framtidstro och energi” var det någon som sa. Ett av regionchefen Sofi Layanis uttryck är ”kärlek, krav och konsekvens” och hela organisationen lever verkligen efter detta!

Enköping och Håbo då?

I den stora tävlingen ”Årets Företag” hade vi sammanlagt 12 av 20 bidrag från Enköpings och Håbo kommuner. Av de 7 som slutligen tog sig till final var 5 från Håbo. När det slutligen var klart tog Håbo och Fridegårdsskolan hem 1:a och 2:a plats. Dessutom vann Westerlundska skolan två tunga titlar i andra kategorier. Bland annat ”Årets vara” och ”Årets innovation”. Vi kan lugnt säga att vi alla kan vara mycket stolta över ”våra” skolor!!

Vilka ska äras då?
Främst tänker jag på lärarna. Utan deras enträgna slit under uttrycket ”kärlek, krav och konsekvens” händer inte så mycket. Jag är så imponerad, ni är verkligen beundransvärda. Sedan finns alla omkring Ung Företagsamhet där jag först tänker på alla partners – vi har sett en fördubbling på ett år i Enköping – men också på alla som ställer upp som rådgivare, mentorer eller deltar på annat sätt med stöttning till ungdomarna.

Se bilder från mässan här

Är det viktigt?

Det är vansinnigt viktigt! Att få en jämn och kvalitetssäkrad ström av personer med entreprenörens egenskaper är avgörande för att vi ska få en vidare utveckling av samhället. Så viktigt är det!

Nu är det bara ett år till nästa mässa, längtar redan dit…

Magnus

Senaste inläggen.