Blogg
Magnus Bromark

April – galor, stämmor och pollen!

Nu börjar vi se våren. Även om jag räknar med sedvanliga bakslag i vädret så kommer sommaren närmare vare sig vi vill eller inte. Fler i min närhet är pollenallergiska och måste anpassa livet efter detta. Min dotter skrev efter ha köpt nya löpardojor: ”Nu är det bara att vänta ut pollensäsongen inne på Friskis och Svettis”. För oss som inte har problem med pollen är det väl bara att sticka ut i elljusspåret!

Det är också företagargalor. Vårt område är inget undantag och alla ”laddar på” med ganska stora och påkostade galor. Härligt med att både få se den optimism som spirar och så mycket oerhört duktiga företagare som finns i vår närhet. Framtiden känns onekligen ljus!

April är också stämmornas tid. Det frigörs mycket pengar i form av utdelningar och nya människor får nya poster. Jag själv inräknat faktiskt. Frågan som många som sitter med aktieinnehav ställer sig är vad pengarna ska placeras i. Börsen är orolig, räntorna fortfarande negativa och hedgefonderna har haft det tufft. Många söker till mer riskfyllda placeringar vilket kan vara – just det riskfyllt!

Några råd förutom att boka in ett möte med just din rådgivare kommer jag inte att ge men ta tag i frågan så kan du ta dig an den annalkande sommaren med ro i sinnet.

Andra saker att kolla upp:

 • Vad ingår i hemförsäkringen?
 • Vilket skydd har jag som person för sjukdom, olycksfall etc?
 • Vilka fördelar finns med mitt kreditkort?

Glad vår! //Magnus

Lite rörigt just nu…

Efter flera års nästan oavbruten uppgång på börserna börjar det kärva lite. Som jag ser det är det en blandning av både psykologiska ekonomiska och politiska faktorer.

Ekonomisk faktor
börjar fler fundera på om den amerikanska ekonomin börjar gå mot överhettning och därmed ökande inflation med bland annat stigande räntor. Vad innebär det för prisbalanserna i världen, vad innebär det för den tungt skuldsatta amerikanska staten etc. Många anser också att börskurserna är högt prissatta som det är efter många års uppgång.

Politisk faktor
Sedan har vi den politiska miljön som börjar kännas snårig. Det reses tullar, man kastar ut ambassadörer och språkbruket är allmänt ganska hotfullt.

Vad händer?
Resultatet på börsen (som ju inte gillar osäkerhet) är att volatiliteten ökar markant. Vad menar jag då med det?

Enkelt uttryckt beskriver volatilitet hur mycket priset på en finansiell tillgång svänger eller varierar. Ju mer tillgångens värde rör sig upp och ner desto högre volatilitet har tillgången. Så här ser det ut om vi tittar på volatiliteten på världens börser under senaste året:

 

Bilden visar att januari – mars 2018 har mycket större svängningar än tidigare period.

Rekommendation
Håll dig informerad! Har du pengar på börsen och du behöver dem snart behöver du se till att vara mycket informerad.
Ta gärna kontakt med din rådgivare och gå igenom just din situation.

/Magnus

 

Månadssparande – kan det bli fel?

Lätt att svara på egentligen, nej det kan inte gå fel.

Det finns väl egentligen bara;

 1. För kort tid & fel mix av risk.
 2. Att det är svårt att komma igång.

Ett månadssparande kan i princip inte gå fel om man sparar tillräckligt länge, det gäller nästan oavsett risk i ditt sparande. Tar man en enskild risk (typ aktiefonder) när börsen rasar tar det lite tid att komma tillbaka. Allt annat faller innanför uttrycket: Det är aldrig fel. Målbilden med ett månadssparande (nästan oavsett typ av fond) bör alltså vara några år om man vill säkra värdetillväxt.

Att det är svårt att komma igång är vi medvetna om. När jag frågar mina rådgivare säger de:
”Det är bara att sätta igång. Sätt ett lägre belopp i början så brukar det ordna sig.
Jag gissar att de har rätt. De ser detta varje dag!

 

Hur gör du då?

Kör med två frågor:

 1. När kommer lönen?
 2. När behöver jag pengarna?

Detta bestämmer sedan när i månaden överföringen ska gå och hur mycket risk du bör ta.

Kort tid = lite (låg) risk. Lång tid = mer (högre) risk.
Ta ett mindre belopp men boka samtidigt in en tid med din rådgivare inom 6 månader för att snabbt kunna justera beloppet uppåt.

Lätt som en plätt!

/Magnus

Ung Företagsamhet – mässan 6/3 2018

Jag kom dit 08.00 och lämnade 20.30. Alltså dryga 12 timmar inne i Fyrishov. Låter det trist? Det var det inte; Vilken energi, vilken ambition, vilket mod, vilken glädje som bara vällde ut oavsett var man än såg. Dagens ungdomar är verkligen fantastiska när de får chansen!

Ung Företagsamhet säger att de gör skillnad, och de gör dem. Jag har sett och hört så många berättelser som verkligen bevisar detta. ”Man skickar in en unge och ut kommer det en ung människa med framtidstro och energi” var det någon som sa. Ett av regionchefen Sofi Layanis uttryck är ”kärlek, krav och konsekvens” och hela organisationen lever verkligen efter detta!

Enköping och Håbo då?

I den stora tävlingen ”Årets Företag” hade vi sammanlagt 12 av 20 bidrag från Enköpings och Håbo kommuner. Av de 7 som slutligen tog sig till final var 5 från Håbo. När det slutligen var klart tog Håbo och Fridegårdsskolan hem 1:a och 2:a plats. Dessutom vann Westerlundska skolan två tunga titlar i andra kategorier. Bland annat ”Årets vara” och ”Årets innovation”. Vi kan lugnt säga att vi alla kan vara mycket stolta över ”våra” skolor!!

Vilka ska äras då?
Främst tänker jag på lärarna. Utan deras enträgna slit under uttrycket ”kärlek, krav och konsekvens” händer inte så mycket. Jag är så imponerad, ni är verkligen beundransvärda. Sedan finns alla omkring Ung Företagsamhet där jag först tänker på alla partners – vi har sett en fördubbling på ett år i Enköping – men också på alla som ställer upp som rådgivare, mentorer eller deltar på annat sätt med stöttning till ungdomarna.

Se bilder från mässan här

Är det viktigt?

Det är vansinnigt viktigt! Att få en jämn och kvalitetssäkrad ström av personer med entreprenörens egenskaper är avgörande för att vi ska få en vidare utveckling av samhället. Så viktigt är det!

Nu är det bara ett år till nästa mässa, längtar redan dit…

Magnus

Palla pension – palla försäkringar?

Jag kan räkna upp ganska mycket som är roligare än att fundera över försäkringsskydd, men jag kan inte räkna upp så många saker som är viktigare. Det gäller förstås inte dig som aldrig råkar ut för något tråkigt, som skador på dig själv eller din egendom t ex bränder, sjukdom, olycksfall, stölder, arbetslöshet, försenat bagage eller liknande. Du är kanske; ”Det händer inte mig därför köper jag ingen försäkring”!

Det knepiga är ju att du inte behöver någon försäkring om inget händer, men ingen vet att det alltid kommer att se ut så. Därför måste man som ansvarsfull person se över detta. Är man försörjare till barn har man ett mycket tydligt ansvar att skydda sin inkomst. Vad händer om du blir arbetslös, sjuk, skadad eller avlider? Vad händer om du krockar, om bilen stjäls, om huset blir vattenskadat eller brinner? Klarar sig de omkring dig då? Fräna frågor kanske, men de måste ställas och besvaras.

Billigt är bra eller?

Det finns dem som fortfarande idag väljer den billigaste försäkringen. Priset och innehållet på försäkringen hänger ihop, men det visste du säkert! Billig försäkring = mindre innehåll. Att jämföra priser är naturligt men ännu mer viktigt är att jämföra innehåll i försäkringen så det passar din livssituation. Vad är ditt behov när olyckan varit framme?

Rekommendationen

Det får bli den vanliga: Gör din egen analys eller låt din rådgivare hjälpa dig. Idag har alla banker lösningar för dig som privatperson och i princip alla försäkringsformer. Prata med din kontakt för att få en överblick.

Om en vecka/Magnus

Nu ska det ske! Del 4

Då var vi framme vid den verkliga ”kioskvältaren”, nämligen pensionssparande. Jag hörde en kund som sa ”att prata pensionssparande är lika tråkigt som att se färg torka”. Det är det inte!

Samtidigt finns mycket forskning som visar att vi människor helt enkelt har svårt att lägga energi på något som ska inträffa så mycket längre fram i livet. ”Det ordnar sig”-tänket är nog vanligt. Men kommer det att ordna sig av sig självt då? Är man född på 1950-talet (helst tidigt) är uttalande nära nog sant men det finns ganska många undantag. Är man född senare, ja då stämmer det inte alls för de flesta.

Pensionsutbetalningen kommer att – om man inte rör den – vara betydligt lägre än den slutlön man kommer att få. Det är nog oomtvistligt. Hur mycket lägre, tja det beror på vilken lön man har haft under åren, hur mycket man har jobbat (eller hur länge man varit hemma med barn t.ex.) och vilket avtal man har. Vilken levnadsstandard får just du? Det är frågan de flesta borde vilja veta, men gör de det?

VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Först: Gör din analys. Kontakta din bankman eller gå själv in på minpension.se och kolla av. Därefter vet du lite mer. Om du känner dig tillfreds efter den analysen behöver du inte läsa längre ned!

Sedan: Påverka. Du kan påverka på några sätt:

 • Jobba längre. Ju längre du jobbar desto mer får du ut. Det kan vara ganska stora skillnader på bara ett par års förlängning.
 • Kolla PPM. Det är en mindre del av pensionen men den kan påverka en del.
 • Spara. Sätt av en summa varje månad som du ”låser in” på lämplig sparform. Ju längre du har till pensionen desto mer risk kan du (i normalfallet) ta. Summan behöver dessutom ses över med jämna mellanrum då det mesta ändå stiger i pris.
  Kanske är en kombination av ovanstående möjlig och det som ger bäst utfall eller så räcker någon enskild punkt. Vi har alla olika förutsättningar.

Rekommendation: Sätt igång – Agera, ring din bankkontakt och boka ett möte. ”Jag vill kolla min pensionssituation” och gör dig beredd på bästa möjliga sätt. Har man väl kommit igång så brukar det rulla på bra 🙂

Om en vecka!
Magnus

Kunskapsglappet är inte bra!

Det landade en analys som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Den visar stora glapp i kunskap om sin egen ekonomi som inte alls känns bra. Frågorna som ställts har handlat om ekonomi i stort, om pension och ekonomiska begrepp. Själva analysen hittar du på vår hemsida www.sparbankenenkoping.se.

På samtliga områden är kunskapen långt ifrån tillfredsställande. Sämst ställt är det i området pension där endast 1 av 3 är medveten om hur pensionen kan se ut eller hur man själv kan påverka. Genom att vi lever längre och längre och därmed kan ha 25 – 30 år i pensionärsliv är det lite skrämmande. Dessutom förstärks bilden av de med lägre inkomst har lägre kunskap. Även ålder tycks påverka; De yngre har lägre kunskap än äldre.

Visst, ekonomi och ekonomiska samband är inte det roligaste ämnet att sätta sig in i, men det är viktigt (på riktigt!!!).

Vad kan vi göra åt det?

Vi från Sparbanken genomför föreläsningar på skolor och på andra ställen. Det kan vara olika nätverk, föreningar eller sammanslutningar men framförallt har vi totalt sett 45-50 personer på våra bankkontor som gärna går igenom din ekonomi med er. Vi arbetar mycket med Ung Företagsamhet som jobbar med att sprida intresset för företagande och därmed också förståelse för ekonomiska samband.

Rekommendationen

Du kan göra en del själv, eller så kan du kontakta din rådgivare och gå igenom ekonomin. Det kanske tar ett par-tre timmar men det är tid som i slutändan ändå troligen är lönsam.

Det du kan göra själv är till exempel:

 • Spara räkningar, kvitton och gå igenom kontoutdrag för att få koll på ditt eget flöde av pengar. Gör sedan en budget som du följer och följer upp.
 • Gå in på min pension.se och kolla av, alternativt läs igenom det ”orangea kuvertet” som kommer snart. Stäm av hur det känns, ta beslut om du kan påverka.
 • Sätt mål hur mycket du kan spara på lång och kort sikt. Följ målet och BÖRJA.
 • Avsätt tid att jämföra priser på nästa inköp. Här kan du spara pengar.

Återupptar ”Nu ska det ske-bloggen” nästa vecka!
Magnus

Nu ska det ske! Del 3

Då var vi framme till det tredje löftet för 2018. Många av oss tänker tanken men det stannar ofta tyvärr vid enbart en tanke, så när ”olyckan” är framme står vi utan bra försvar. Jag tänker på att spara till en buffert för det oförutsägbara. Det oförutsägbara kan i detta sammanhang vara allt ifrån nästa års semester, att äntligen bygga den där uteplatsen till att du verkligen måste byta sommardäck eller luftvärmepump.

Hur kommer man igång och hur gör man?

Siffran 2 och siffran 10 är bra att börja med.

 • Siffran 10 beskriver hur stor del av lönen som kan vara lämplig att sätta av. Med sätta av menar jag att placera i någon slags sparande och siffran 10 är då en procentsats. Har jag en lön på 30.000 kronor per månad blir då 10% av denna lika med 3.000. Dessa 3.000 kronor kan sedan fördelas på lång och kort sikt. En buffert räknas till kort sikt. Säg att du sätter av halva den summan, alltså 1.500 kronor per månad till buffertsparande.
 • Siffran 2 beskriver hur stor bufferten som lägst bör vara för att klara lite påfrestning. Då menas 2 månadslöner. Jag tycker det räcker med att tänka efter skatt, alltså så mycket pengar du får ut efter att skatten har dragits. Har du en lön på 30.000 får du ut cirka 20.000 efter att skatten dragits. Din buffertgräns blir då 40.000 kronor. Har du satt av 1.500 kronor per månad tar det 27 månader att få ihop bufferten. Är det en rimlig tid? Bara du kan avgöra detta men en höjning med 500 kronor per månad gör att du istället skrapar ihop bufferten på 20 månader.

Vad ska man spara i?

Allt beror på tid (d.v.s. när tror du att du tar ut ditt sparande), din vilja att ta risker, din ekonomis förmåga att ta risk och marknadernas läge. Usch vilken hemsk mening, och det är svårt att beskriva alltsammans i denna blogg. Sammantaget kommer detta att klarna om du tar dig lite tid och träffar din rådgivare. Sätt av en timme hos hen så ska du se att löfte nummer tre kan infrias. Kanske du då också har löst löfte nummer fyra som jag ska skriva mer om nästa vecka!

Magnus

Nu ska det ske! Del 2

Jag hoppas att du nu sökt det där stipendiet till din klubb eller en bra ungdomsledare. Nu är det dags att ta tag i nästa fråga, nämligen dina lån. Kanske har du liksom många andra en rad smålån med villkor du inte vet så mycket om eller som du vet att de är dåliga men inte orkat göra något åt det. Det finns ofta ”hundralappar” att spara genom att se över sin lånebild.

Banklån är ofta billigare!

Steg 1: Analys. Vilka lån har du? Vad kostar dem? Hur länge är det tänkt att du ska betala på dem?

Steg 2: Ta kontakt med din bank. Här kan du välja mellan ett

 • Personligt besök på bankkontoret, dvs gå in och fråga en person.
  • Fördelar: Du får hjälp med att få svar på frågor, att analysera dina nuvarande lån, du får hjälp med att lösa de gamla skulderna, du får information om det nya lånet.
  • Nackdel: Du måste fysiskt ta dig till kontoret.
 • Att ringa till telefonbanken (det har de flesta banker).
  • Fördelar: Du får prata med en person och kan förklara dina tankar, få svar på frågor, hjälp med lösen av lån och information om det nya lånet.
  • Nackdelar: Det är inte säkert att tjänstemannen har befogenhet att betala ut lån. Du kan bli skickad till kontor eller till att göra ansökan själv. Kan alltså ta lite tid.

 

 • Att söka på bankens hemsida. I princip alla banker har möjlighet till lån via digitala medier. Har du ett mobilt bank-ID klarar du dig helt via datorkontakt. Följ instruktionerna och har du ”grön bock” på alla delar kan det nya bättre lånet vara klart på mycket kort tid.
  • Fördelar: Snabbt och förhållandevis enkelt (vid datavana).
  • Nackdelar: Du måste klara formulären (viss datavana), inneha giltigt mobilt bank-ID, du måste lösa upp de gamla lånen, ta till dig information om det nya lånet och hur kopplingar till ditt lönekonto ska ske, dvs administrera på egen hand. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar, då får du avslag direkt!

Kom ihåg att kolla vilken ränta du erbjuds!

Det gäller att välja och välja rätt. Det finns en lång rad låneformer på marknaden och det är inte alltid lätt att förstå villkoren. Det flesta ger räntesats utifrån din bedömda betalningsförmåga. Ju bättre förmåga du förväntas ha (ofta är det nivån på lönen som avgör mest) desto lägre ränta och tvärtom. För att se räntesatsen krävs oftast att du går igenom alla steg.

Vill du ha mer information, besök banken (din rådgivare) eller bankens hemsida.

Om en vecka//Magnus

2018 – det är då det ska ske!

Årets första blogg, vad ska den handla om? Jag tänkte mig att rada upp några saker som skulle kunna ge ett mervärde för dig, men som ”aldrig blir av”. Följande rubriker ska jag avhandla och numrerar så kan vi checka av tillsammans:

 1. Söka det där stipendiet till föreningen som ”aldrig blir av”.
 2. Lägga ihop alla gamla lån till ett bättre, som ”aldrig blir av”.
 3. Börja spara till en buffert inför semestern eller till poolen, som ”aldrig blir av”.
 4. Fixa pensionssparandet, både det egna och titta på mina PPM-val, som ”aldrig blir av”.
 5. Beställa ett kort med vettig kredit och bra försäkringar inför utlandsresan, just det, det som ”aldrig blir av”.
 6. Gå igenom försäkringarna på huset, på bilen, på fritidshuset och jämföra med marknaden.
 7. Vilket försäkringsskydd har du själv? Vet du vad som händer om du blir sjuk, råkar ut för en olycka, blir arbetslös eller om det värsta inträffar?

Nummer ett på listan var kanske lite oväntad; Att söka det där stipendiet. Du vet säkert att vi årligen ger stipendier till föreningar, ledare och elitsatsare. Det totala beloppet för dessa stipendier är 330 000 kronor. Vi lämnar likadana stipendier i Enköping, Håbo och Upplands-Bro kommuner. Du kan söka eller nominera någon annan till följande stipendier.

 

 • Ungdomsledare. Här lämnas stipendier på 30 000 kr till ledaren. Dessutom får ungdomsledarens förening 30 000 kr för att satsa på fler bra ungdomsledare.
 • Förening. Här lämnas stipendium på 20 000 kr till föreningen.
 • Utvecklingsstipendiet. Här kan en elitsatsande person få stipendium på 30 000 kr. Satsningen kan vara både inom idrott och kultur. Lite kuriosa är att bland våra tidigare stipendiater hittar vi bl a OS-deltagarna Kim Amb och Sven Thorgren liksom den framgångsrika golfaren Madeleine Sagström.

Hur gör man då?

Gå in på vår hemsida: www.sparbankenenkoping.se/stipendier. Där finns formulär för respektive stipendium som du kan fylla i och skicka in.

Lycka till!! Magnus

Senaste inläggen.