Blogg
Lust

Du bestämmer!

Så var julen över för denna gång. För mig, som driver en butik, är det en väldigt arbetsam period, men också fantastiskt rolig. Nu är det betydligt lugnare och jag har tid för lite filosoferande.

Det finns många sätt att handla på. Man kan gå till en butik och välja vad man vill ha på samma sätt som man gjort i hundratals år. Ofta får man hjälp av en expedit eller av kassapersonal när man ska betala, men man kan också välja att inte ha kontakt med någon människa alls, utan själv skanna varorna man vill köpa och betala med kort i en terminal innan man går ut.

I en butik som min vill man nog oftast prata med någon i alla fall. Få tips och inte minst smaka på några av ostarna innan man bestämmer sig. Och vi bakom disken tycker att det allra roligaste med jobbet är just mötet med kunderna. Så är det nog i de allra flesta små butiker. Ja, i de större också förstås. Man får känna på varorna, jämföra, få tips och råd eller kanske lära sig hur något fungerar innan man köper.

Nuförtiden blir det allt vanligare att man handlar på nätet istället. Det är bekvämt, man kan sitta hemma och i lugn och ro göra sina inköp. Varorna kommer efter ett par dagar med posten. Och eftersom företaget man handlar ifrån inte har några kostnader för butikspersonal eller betalar hyra för en fysisk butik, blir det ofta billigare också. Nackdelen är att man inte kan ”klämma och känna” innan man köper. Om man inte gör som ”den smarte”; först går till en butik och får hjälp och sedan går hem och handlar på nätet.

Vad många inte tänker på är att de egna valen påverkar hur framtidens butiker kommer att se ut. Kommer vi att ha möjlighet att handla i centrum, eller kommer alla butiker finnas i stora köpcenter utanför städerna? Kommer att finnas några fysiska butiker alls? Kanske all handel och shopping görs på nätet om några år?

Det är faktiskt du som bestämmer!

För att driva en butik behöver man ha pengar till hyra, inköp av varor och löner till personal. Dessa pengar kommer från dig när du handlar. Är det fler som handlar kan butiken ha mer personal och därmed bättre service och inte minst längre öppettider. Är det färre som handlar… Ja, du fattar.

Det är precis på samma sätt för butikerna i köpcentret och till och med för butiken på nätet. Den butik som kunderna handlar i kan finnas kvar och utvecklas.

Sedan jag själv fick det här klart för mig, har jag blivit ännu mer noga med var jag gör mina inköp. Ofta blir det ett besök i någon av Enköpings små butiker. Jag tycker att de behövs i ett levande centrum och vill att de ska finnas kvar. Självklart blir det en del inköp i stora mataffären också, eller någon gång i ett köpcenter eller till och med på nätet ibland. Men jag gör aktiva val, inte bara vad jag köper, utan också var. På det sättet påverkar jag framtidens butiker.

Det kan du också göra.

 

Senaste inläggen.