Blogg
Lust

Ett glas vatten

Jag vet precis vad jag menar och vad jag sa. Måste alla förstå. Det är lätt som en plätt och hur tydligt som helst. Eller hur?

Idag fick vi information om att vårt dricksvatten här i Enköping måste kokas innan vi kan dricka det. Eller använda till matlagning och skölja grönsaker i. Ja, det är besvärligt, och jag får ännu en gång en tankeställare om hur sårbart vårt moderna samhälle är. Vatten är så nödvändigt och självklart tillgängligt. Och så är det plötsligt inte det längre.

Men det är inte det som den här bloggen ska handla om. Utan om hur svårt det är med kommunikation.

Jag var på mässa i Stockholm idag när jag strax efter lunch fick ett meddelande på Messenger från en vän med information om Enköpings vatten. Snart efteråt får jag också ett sms från SOS-alarm med ”Viktigt meddelande till Allmänheten” om samma sak. Det stod något om ”högzon” och ”lågzon”. Eller var det ”högRISKzon” och lågRISKzon”? Det var vad jag först läste. Men oj! Hur var det för butiken? I och för sig använder vi inte så mycket vatten annat än att städa och diska med och tvätta händerna i, men i alla fall.

Jag gick in på kommunens karta via min mobil, och såg att området vid torget tillhörde ”lågzonen”. Men vad innebar det? Även en låg risk är ju en risk som man inte vill ta. Jag söker vidare på kommunens fb-sida och hemsida och får snart klart för mig att ”högzon” och ”lågzon” inte har med risker att göra som jag trodde först, utan helt enkelt är kommunens namn på områden som tar sitt vatten från olika håll. ”Lågzon”, som butiken ligger i, påverkas inte alls av det otjänliga vattnet. Skönt. Och jag kan lugna personalen som ringt och varit oroliga.

När jag kommer hem, får jag höra att man har fått informationen om vattnet på många ytterligare sätt, bl a via radio och till och med via samtal till den fasta telefonen. Så nog har informationen kommit ut alltid, även om många tycker att den skulle ha kommit snabbare. Men jag har viss förståelse för att det är svårt att informera om något som man ännu inte vet.

Men det är också viktigt hur informationen utformas. Jag är inte ensam om att ha funderat över zonerna och vad de betyder. Samtidigt som jag ler en smula åt att till och med jag, som har jobbat många år med information, också läste vad jag trodde att det stod. Flera gånger till och med.

Men nu tar jag ett glas vatten och skänker en tanke till alla stackars enköpingsbor som inte har det lika enkelt som jag utan måste koka allt vatten för säkerhets skull. För mitt vatten här hemma kommer från lågzon. Eller var det ”lågriskzon”?

Senaste inläggen.