Blogg
Lust

Vid gränsen till Tyskland

I helgen var det dags för ännu en utflykt. Lite längre bort den här gången, ända till Alsace. Nåja, det är ju inte lika långt som om man skulle ha kört från Sverige vilket vi har gjort flera gånger förut. Nu när vi bor i Champagne, tar det bara fyra timmar med bil.

Alsace ligger vid gränsen till Tyskland och har till och med tillhört Tyskland under olika perioder i historien, senast under andra världskriget. Något som märks på det mesta, inte minst på arkitektur och mat.

Från och med i år, tillhör Alsace samma region som Champagne, ”Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine”, men det känns som att komma till ett helt annat land. Bilen får lära sig att klättra i berg när vi tar oss över ett av bergen i Vogeserna. Hastighetsbegränsningen på 90 km/timmen känns mer teoretisk än något som man borde begränsa sig till. Men vackert är det.

Natten tillbringar vi på det gamla hotellet Le Mouton, som har varit hotell ända sedan 1300-talet. Och även om det naturligtvis har byggts om många gånger, finns mycket av charmen kvar i form av trappor, smala korridorer och träbalkar i både väggar och tak. Hotellet ligger i byn Ribeauvillé som är som tagen ur en saga, fast på riktigt. Det känns lite märkligt att köra bil på Storgatan, Grand Rue, som bara kan kallas stor om man jämför med de andra gatorna i byn. Men det är faktiskt tillåtet.

Efter incheckning på hotellet blir det en tur till en av byns vinhus där vi får prova flera av deras fantastiska viner. Vi provar bland annat två olika Riesling-viner från samma år (2007). Det enda som skiljer är växtplatsen, druvorna har vuxit på två olika berg som i och för sig ligger bredvid varandra. Men så helt olika resultatet blir! Spännande!

Dagen därpå blir det en tur till Colmar, som är en lite större stad, men också med en fantastisk charm och full av gamla hus. Där passar vi på att äta lunch, tarte flambée, eller flammkuchen som det heter på tyska. Ungefär som en supertunn pizza med färskost istället för tomatsås. Det smakar alldeles extra gott eftersom vi kan sitta ute och äta. Första gången i år!

 

Ribeauvillé

Grand Rue, Ribeauvillé

Senaste inläggen.