Blogg
Jessika Roswall

Det måste vara slut på kompetensutvisningar

 

För ett par veckor sedan kunde vi åter läsa i media om en så kallad kompetensutvisning och det var flera upprörda personer som hörde av sig till mig om detta. Kompetensutvisning är ett ord som vi egentligen inte borde ha. Det betyder att en person som är efterfrågad på svensk arbetsmarknad, tack vare sin kompetens, ändå utvisas till sitt hemland. Ofta på grund av att det skett någon liten miss såsom att arbetsgivaren glömt betala någon försäkring, en egenföretagare som tagit ut för lite lön för att få lönsamhet i företaget osv. Det är inte vad Sverige behöver.

 

Enligt statistik från Tillväxtverket vill sju av tio företag i Sverige växa, men hindras till detta på grund av brist på kompetent arbetskraft. Då är det extra allvarligt att återigen få läsa om kompetensutvisningar. Alliansen har drivit regeringen framför sig i denna fråga (liksom många andra) och från och med 1 december förra året ska Migrationsverket göra en helhetsbedömning – tillsammans med två domar från Migrationsöverdomstolen borde även Migrationsverket ändra sina rutiner. Men det är inte tillräckligt. Mer behöver göras för att åter göra Sverige till ett land som är öppet för topptalanger. Moderaterna presenterade för ett tag sedan några konkreta förslag:

 

  1. Gör som i Kanada eller Nederländerna, inför så kallade talangvisum för högkvalificerade personer med särskild utbildning eller expertis.
  2. Handläggningstiderna hos Migrationsverket måste kortas. Idag är det ca fyra månaders handläggningstid för arbetskraftsärenden, det är för lång tid. Inför en 30-dagarsgaranti och gör det enklare ”one-stop-shop”, dvs högkvalificerad arbetskraft ska enbart behöva vända sig till en instans.
  3. Sverige måste attrahera fler talanger och därför behöver vi marknadsföra Sverige bättre utomlands om vilka karriärmöjligheter som finns här.

 

Det är några av de förslag Moderaterna har för att få stopp på kompetensutvisningarna. I samband med de senaste artiklarna kring kompetensutvisningar ställde jag en fråga till ansvarig minister och fick tycker jag ett ganska klokt svar. Men det räcker inte, nu krävs handling. Klicka här för att läsa frågan i sin helhet!

 

 

 

Senaste inläggen.
Nudging 21 Apr
Nytt utskott 30 Mar