Blogg
Jessika Roswall

Fler vuxna i rummet

 

Valåret 2018 har startat och Moderaterna presenterade häromdagen vår valstrategi. Vår partisekreterare Gunnar Strömmer presenterade såklart våra politiska prioriteringar och våra mål. För oss kommer jobb och ekonomi, lag och ordning, invandring och integration och slutligen sjukvård och skola vara våra fyra prioriterade områden. Men Gunnar hade också ett resonemang kring tonen i valrörelsen och ställde retorisk frågan om vem som påstått att denna valrörelse kommer att bli den smutsigaste någonsin? En mycket bra fråga.

Jag har ett flertal gånger fått kommentarer kring valrörelsen på det temat. Det sägs att politiken är tuffare idag, det talas om ett politikerförakt och att vår valrörelse i Sverige blir mer och mer lik den amerikanska. Jag måste erkänna att jag hittills inte ställt motfrågan som Gunnar ställer: hur vet du det? Men visst, i det fortsatta samtalet har det framkommit att man sett den utvecklingen i andra länder och kanske framförallt att man är trött på att politiker skäller på varandra, att vi gnäller, att vi inte svarar på frågor utan kommer färdiga talepunkter och mer eller mindre floskler.  

Precis som Gunnar Strömmer är jag övertygad om att människor är trötta på detta, man vill ha en diskussion om våra samhällsutmaningar och man vill ha riktiga svar. Jag förstår det och kände mig extra nöjd med att vara moderat i höstas när Ulf Kristersson blev vald till partiledare och han i sitt installationstal sa att det behövs fler vuxna i rummet. Jag tycker att Ulf hållit sitt ord och nu blir är det en del av vår valstrategi. Vi ska se problemen och vi ska tala om dem precis som de är varken mer eller mindre. Vi ska inte skönmåla och inte heller svartmåla. Och vi ska utifrån våra värderingar ge våra svar.

Frågan som Gunnar ställde vid presskonferensen är klok och följdfrågan är om valrörelsen måste bli den värsta någonsin? Såklart inte, och då har jag som kandidat till riksdagen ett stort ansvar tillsammans med alla andra. Jag tror att det är bra att vi lyfter frågan, att vi talar om tonen i samtalen och jag tror det är nödvändigt för att vi ska ses som relevanta.

Moderaterna har tänt fyren, vi är ett parti för hoppfulla och jag hoppas att jag kan bidra till att valrörelsen blir en vuxen valrörelse.

 

 

 

 

Senaste inläggen.
Nudging 21 Apr
Nytt utskott 30 Mar