Blogg
Jessika Roswall

Dags för skolstart!

Denna vecka har i mitt flöde på Facebook och Instagram det lagts upp otaliga bilder på gulliga barn som börjar skolan. Stolta föräldrar med breda har lagt upp bilder på förväntansfulla barn med en ny fin skolväska. Härligt! 

Idag startade båda mina tonårsdöttrar skolan och hemma hos mig var det i morse på intet sätt gulligt… 

Det börjar med att det var kö till duschen. Samtidigt hörs ett vrål från övervåningen:”Jag har INGET att ha på mig!” Kläder åker ut från garderoben, prövas, slängs på golvet, spring mellan systrarnas rum och lån av varandra, men det finns fortfarande alltså INGET att ha på sig. När väl kläder är valda efter en hel del mutter börjar ett desperat letande efter skoldatorn. Jag frågar försynt: ”när använde du den senast?”. Inget svar, troligen har den inte använts eller synts sedan skolavslutningen. När väl datorn är hittad, ska håret fixas, sminket på plats och mamman (dvs jag) har under tiden curlat och brett smörgåsar som jag i princip får stoppa in i munnen eftersom det nu är det bråttom. Under morgonen har det nämligen pågått en intensiv dialog mellan tjejgänget på Snap om var de ska träffas innan de gemensamt ska gå in i skolan.

 

Från totalt kaos blir det sedan på en sekund en totalt tystnad, och jag kan sätta mig och njuta av det som är kvar i tekoppen och att skolan är igång. Sommarlov är behövligt och bra på alla vis, men det är minst lika skönt för familjen att vi är åter i rutiner.

 

Den svenska skolan står inför flera utmaningar och alltför många lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper. Så kan vi inte ha det. Som mamma och som politiker ser jag att vi måste satsa än mer på skolan, vi måste satsa mer på lärarna och ge dem förutsättningar att ge våra barn och ungdomar de kunskaper de behöver för att kunna står på egna ben.

 

När jag idag skickar iväg mina tonåringar till skolan har jag också ett brett leende på munnen. För även om det är lite kaos hemma denna första skoldag och jag inte kommer att lägga ut några gulliga #tillbakatillskolan-bilder i sociala medier är jag enormt tacksam och lycklig över att få skicka iväg två härliga men ibland lite jobbiga tonårstjejer till skolan, som även om de klagar lite på skolan ibland också har saknar skolan och klasskamraterna under sommarlovet.

 

Välkommen höstterminen 2016!

 

 

Senaste inläggen.
Nudging 21 Apr
Nytt utskott 30 Mar