Blogg
Jessika Roswall

#doldreklam

Nyligen har det varit en debatt kring #doldreklam. Jag fick reda på detta fenomen genom att min ena dotter behövde en sporttröja av just märket Calvin Klein. Först blev jag förvånad över hur hon överhuvudtaget kunde veta vad Calvin Klein var. Min spontana reaktion var att den var för dyr. Men min dotter fortsatte argumentera varför just tröjan av märket var den absoluta bästa. Först senare när vi gemensamt tittade på youtubeinlägg förstod jag varför detta plötsliga behov av just den tröjan kom ifrån.

Reklam och annonsering på bloggar fyller en viktig funktion. Dock ska det ska vara tydligt när det är reklam och när det inte är det. Så är det tyvärr inte alltid idag. I Sverige har vi marknadsföringslagen som reglerar detta och Konsumentverket har tillsyn och granskar att lagen efterföljs. Vi har också Reklamombudsmannen som är reklambranschens egen självreglering. Branschen själva har internationella regler för reklam och marknadskommunikation, kallade ICC.

Av dessa internationella ICC-regler framgår att det bland annat inte är tillåtet att dölja eller vilseleda att det rör sig om marknadskommunikation. Det ska helt enkelt framgå att det är reklam och inget annat.

Förra året fällde Reklamombudsmannen den kända bloggaren och youtubaren Misslisibell för smygreklam av smink. Jag tycker beslutet var helt rätt och hoppats på att branschen lärt sig något ifrån det. I det fallet var det inte klart huruvida Misslisbell fått någon ersättning eller inte, men den debatt som seglat upp de senaste dagarna i media har handlat om unga bloggare som på olika sätt får ersättning för att prata om någon produkt.

Detta är nödvändigtvis inte fel, men det är viktigt uppmärksamma att om det är reklam ska det framgå. Detta är av särskild vikt när målgruppen och följarna är barn och unga. Ansvaret för detta ligger på såväl marknadsföraren som bloggaren. Jag som förälder har också ett ansvar att lära mina ungdomar kritiskt tänkande, det är troligen mer viktigt än någonsin.

Reklam och marknadsföring är bra, men dold reklam är inte okej.
#doldreklam

Senaste inläggen.
Nudging 21 Apr
Nytt utskott 30 Mar