Blogg
Jessika Roswall

Nudging

IP-debattHur många vet vad nudging betyder? Jag visste i vart fall inte det i höstas när Regeringen presenterade sin budgetproposition. Men i det kapitel som handlade om konsumentpolitik stod det att Konsumentverket skulle få medel för att använda nudging. Av sammanhanget i texten förstod jag för vissa vad det troligtvis innebar, nämligen beteendeinsatser för att förändra någons beteende. Det är en metod som används av såväl stat som näringsliv för att få oss att gå åt det håll den som utövar metoden vill.

 

Detta diskuterade jag idag med statsrådet Bolund i en interpellationsdebatt i Riksdagen. Dels utifrån en värderingsmässig utgångspunkt om det är staten som ska med pekpinnar påverka mina i detta fall handelsvanor. Det handlade nämligen om ett av de uppdrag Regeringen givit till Konsumentverket där det står att Konsumentverket ska ”identifiera, värdera och sprida goda exempel om hur miljömässigt hållbara alternativ kan stimuleras och i den mån det är lämpligt också tillämpa metoden”. Jag vill först vara tydlig med att jag helt delar Regeringens uppfattning om att vi måste sträva mot en mer hållbar konsumtion. Men jag är inte övertygad om att det är staten genom sina myndigheter som ska välja vilka produkter jag ska handla, eller hur butiken ska placera sina varor i butiken (vilket såväl statsrådet som Konsumentombudsmannen givit som exempel).

 

Dels handlar frågan för mig om en större sak, nämligen att våra myndigheter ska vara myndigheter och inte lobbyorganisationer. Här är det en balansgång som vi måste vaka över. Jag tycker och tror att det finns områden där staten ska använda nudging som metod. Men det måste gå att garantera att de är opartiska och sakliga. Som exempel kan nämnas att Skatteverkets uppmuntrar oss att deklarera digitalt och det tycker jag är bra. Statsrådet undrade i debatten varför jag tyckte det var okej att Skatteverket får använda metoden men inte Konsumentverket. Men han missar poängen för det är en stor skillnad, att vi ska deklarera är reglerat i lag, vad som är hållbar konsumtion är det inte. Men även Konsumentverket ska såklart använda alla effektiva medel som finns i sitt arbete och då även nudging, men min poäng är att det måste ske på så vis att myndigheten fortsätter att vara saklig och opartisk annars riskerar myndighetens förtroende att sjunka. Tyvärr uppfattade jag inte att statsrådet alls såg den risken.

 

Fortsättning kommer säkert att följa!

 

 

 

Nytt utskott

Jag är superglad och riktigt taggad för att ha blivit vald till ledamot i Arbetsmarknadsutskottet i Riksdagen. Civilutskottet, som varit min hemvist i snart sex år, har varit otroligt spännande och passat mig som hand i handsken men nu är det dags för nya utmaningar.

Det är både lite ledsamt och läskigt att lämna Civilutskottet. Ledsamt för att jag har trivts, och läskigt då jag kan Civilutskottets ärenden och nu måste lära mig nya saker. Men det är inte alla som har den möjligheten att få lära sig nya saker på jobbet. Riksdagsuppdraget innebär att man alltid lär sig nya saker, men att dessutom få nya utmaningar på jobbet är en fantastisk möjlighet som jag hoppas kunna förvalta. Nya utmaningar behöver vi alla, det utvecklar oss och förhoppningsvis tror jag att nya ögon även är bra för övriga i gruppen. För mig personligen är utskottsbytet helt perfekt i tiden dessutom.

Fokus för mig i utskottet blir arbetsrätt, som jurist kände jag direkt att det här blir något riktigt roligt att bita i. Men var ska jag börja? Jag har nu samlat ihop en massa olika inläsningsmaterial, utredningar, domar mm och börjat boka besök hos företag och organisationer. Jag känner mig lite som en student så här i början, men det är bara att passa på att känna sig ny, det håller bara en kort tid. Om ett par veckor är det dags för ”debut” i kammaren då propositionen om Nya utstationeringsregler ska debatteras. Tips mottages tacksamt!

 

 

Fillings, botox, piercing med mera

Det finns idag en uppsjö med skönhetsbehandlingar och marknaden har de senaste åren exploderat. Man vet inte hur många behandlingar och ingrepp som sker i Sverige, men man vet att marknaden växer kraftigt varje år och att fler människor svarar att de kan tänka sig göra ingrepp. Problemet är att marknaden i princip är oreglerad. Går något snett, det blir fel eller fult står konsumenten ofta helt utan skydd.

 

Jag har lyft frågan i Riksdagen flera gånger, utan att få något svar från ansvarig minister och häromdagen sände Sveriges Radio, P1 i programmet Plånboken ett inslag om skönhetsvård där bland annat jag uttalar mig. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=6657179

 

Bakgrunden är i korthet (förutom att marknaden växer och därmed också problem och felbehandlingar) att det för några år sedan kom en utredning ”Skönhetsutredningen” (kom 2015). I utredningen definieras vad som avses: ”kroppsbehandlingar som syftar till att förändra utseendet och som näringsidkare erbjuder konsumenter.” Dessa typer av behandlingar är inte att betrakta som hälso- och sjukvård och förenklat kan man säga att de därför inte täcks av den lagstiftningen. Utredningen lyfte också fram att det saknas samordnad tillsyn, de hade förslag på det och de föreslog legitimering för vissa typer av ingrepp och injektioner mm. Utredningen skickades ut på remiss, det blev klart våren 2016. Remissvaren spretade en hel del och jag förstår att det finns en hel del gränsdragningsproblematik, MEN det har nu gått två år sedan utredningen kom och redan då var det ett problem med att konsumenter drabbades.

 

Skönhetsmarknaden är en växande bransch. Det kan man tycka olika saker kring, men det är inte rimligt att ha en så stor marknad i princip oreglerad och mängder av konsumenter som saknar skydd när något går fel. Ansvaret är Regeringens och statsrådet Gabriel Wikström behöver göra något!

 

 

 

 

Ett bra och nödvändigt beslut av Anna Kinberg Batra

Idag kom beskedet från Anna Kinberg Batra att vi är beredda att agera för en ny alliansregering redan nu. Det var ett efterlängtat beslut. Vi lever i en orolig tid och regeringen lyckas inte leverera nödvändiga beslut och de beslut som kommer är inte till gagn för Sverige utan tvärtom. Därför är beslutet efterlängtat.

Men det betyder inte att vi kommer att inleda samarbete med Sverigedemokraterna eller för den delen med Vänsterpartiet, utan vi vill bilda regering med Alliansen. Anna var mycket tydlig med detta idag på presskonferensen. Det viktiga för oss moderater är att så mycket moderat och allianspolitik som möjligt genomdrivs. Redan idag finns i Riksdagen förslag som är förberedda och som varje parti som vill kan rösta för. Hittills har det inte varit möjligt av principskäl, vilket vi moderater fått enormt mycket kritik för. Jag har mött och stött frågan i nästan varje samtal jag har med människor jag möter i affären, på tåget eller på olika möten. Jag förstår den kritiken som varit och jag tycker att det var rätt av Anna att nu meddela att det inte är försvarbart i en demokrati att utesluta partier, det handlar ytterst om respekt för väljarnas beslut.

Vad framtiden har att visa är det idag ingen som vet, men jag tror att dagens besked var nödvändigt utifrån den parlamentariska situation som vi befinner oss i. Vi lever i ett nytt politiskt landskap och jag tycker att det är mer spännande med politik än på länge!

 

 

 

 

Var tog den ansvarfulla politiken vägen?

Igår kväll var det kommunfullmäktige i Enköping och en majoritet bestående av socialdemokrater, nystart, miljöpartister och vänsterpartister röstade för förslaget att kommunen ska köpa den så kallade ”stattomten” för 11,6 miljoner kronor. Till detta ska läggas en kostnad om minst 12,8 miljoner som är den lägsta uppskattade kostnaden för de arkeologiska utgrävningar som måste göras. Det finns dessutom från den styrande minoriteten ingen plan för vad kommunen ska ha tomten till. För mig är detta helt obegripligt och helt fel väg att gå. Beslutet måste dessutom ses i sammanhanget att kommunen beslutat om flera stora investeringar (bl a badhus och ishall). Jag känner en oro inför framtiden för enköpingsborna, vi står som alla andra kommuner i Sverige inför stora utmaningar och då gäller det att föra en ansvarsfull politik.

Och idag, dagen efter det beklagliga beslutet i kommunfullmäktige, presenterar Finansministern regeringens budget. Jag kan konstatera att regeringen i högkonjunktur lånar pengar till nya reformer och presenterar en budget med underskott. Istället för att vidta de nödvändiga åtgärder som behövs för att hantera problemen med arbetsmarknaden och integrationen höjer man skatter på arbete och ökar bidragen. Det är inte vad enköpingsborna behöver och sammantaget är det illa att såväl den styrande minoriteten i Enköpings kommun och Sveriges regering använder pengar man inte har. Oansvarsfullt var ordet.  

 

Dags för skolstart!

Denna vecka har i mitt flöde på Facebook och Instagram det lagts upp otaliga bilder på gulliga barn som börjar skolan. Stolta föräldrar med breda har lagt upp bilder på förväntansfulla barn med en ny fin skolväska. Härligt! 

Idag startade båda mina tonårsdöttrar skolan och hemma hos mig var det i morse på intet sätt gulligt… 

Det börjar med att det var kö till duschen. Samtidigt hörs ett vrål från övervåningen:”Jag har INGET att ha på mig!” Kläder åker ut från garderoben, prövas, slängs på golvet, spring mellan systrarnas rum och lån av varandra, men det finns fortfarande alltså INGET att ha på sig. När väl kläder är valda efter en hel del mutter börjar ett desperat letande efter skoldatorn. Jag frågar försynt: ”när använde du den senast?”. Inget svar, troligen har den inte använts eller synts sedan skolavslutningen. När väl datorn är hittad, ska håret fixas, sminket på plats och mamman (dvs jag) har under tiden curlat och brett smörgåsar som jag i princip får stoppa in i munnen eftersom det nu är det bråttom. Under morgonen har det nämligen pågått en intensiv dialog mellan tjejgänget på Snap om var de ska träffas innan de gemensamt ska gå in i skolan.

 

Från totalt kaos blir det sedan på en sekund en totalt tystnad, och jag kan sätta mig och njuta av det som är kvar i tekoppen och att skolan är igång. Sommarlov är behövligt och bra på alla vis, men det är minst lika skönt för familjen att vi är åter i rutiner.

 

Den svenska skolan står inför flera utmaningar och alltför många lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper. Så kan vi inte ha det. Som mamma och som politiker ser jag att vi måste satsa än mer på skolan, vi måste satsa mer på lärarna och ge dem förutsättningar att ge våra barn och ungdomar de kunskaper de behöver för att kunna står på egna ben.

 

När jag idag skickar iväg mina tonåringar till skolan har jag också ett brett leende på munnen. För även om det är lite kaos hemma denna första skoldag och jag inte kommer att lägga ut några gulliga #tillbakatillskolan-bilder i sociala medier är jag enormt tacksam och lycklig över att få skicka iväg två härliga men ibland lite jobbiga tonårstjejer till skolan, som även om de klagar lite på skolan ibland också har saknar skolan och klasskamraterna under sommarlovet.

 

Välkommen höstterminen 2016!

 

 

Tack för i år Almedalsveckan!

Processed with MOLDIV

Processed with MOLDIV

I år blev min vistelse i Almedalen extra lång, en hel vecka var jag på den underbara ön Gotland. Politikerveckan i Almedalen är en fantastisk upplevelse, men intensiv. När jag nu sitter hemma vid köksbordet och samlar intrycken, tittar igenom alla visitkort och svarar på mail slår det mig att i år hade jag många spontana möten som jag inte planerat, men som gav inspirerande idéer väl värda att följa upp.

 

Det går inte att delta i allt under Almedalsveckan men som ledamot av Civilutskottet har jag haft fullt upp med paneler, runda-bordssamtal och möten kring bostadsfrågan. Bostadsfrågorna är en het fråga, många av seminarierna detta år liksom förra året handlade om bostäder. Enda problemet med att frågan är het, är att jag inte hann gå på några av seminarierna jag hade spanat in i förväg. Bostadsfrågan är inte ny, men jag tycker att frågorna har breddats en aning vilket är bra. För det finns tyvärr inga snabba lösningar på bostadsutmaningen. I år deltog jag vid flera samtal där bostadsfrågan diskuterades tillsammans med infrastrukturfrågan. Det borde kanske inte vara någon nyhet, men tyvärr har det inte alltid varit så. Bra utveckling!

 

En annan infrastrukturfråga är digitalisering, som enligt vissa media toppade i år under Almedalsveckan. Digitalisering är viktigt för hela Uppsala län och för hela Sverige. Digitalisering är en bred fråga och utifrån mina uppdrag i riksdagen och som tonårsmamma har jag intresserat mig för reklam i sociala media vilket i år ledde till att jag fick delta i panel som ”expert” (hmmm – finns en del att säga om detta om man frågar mina barn) inom reklam i sociala media. Jag har tidigare bloggat om reklam i sociala media och i grunden tycker jag det är bra. Inom politiken upplever jag att det finns en stor kunskapsbrist kring det nya medialandskapet och hur vi ska förhålla oss till det. Det är en tråd jag verkligen behöver följa upp efter semestern.

 

Det blev en lång vecka på Gotland, därför är jag extra tacksam att ha lärt känna så många goda vänner och turligt nog för mig Theresa Östman som har sina rötter på Gotland och Fårö. Tack Theresa för guidning och ledig dag på Fårö!

 

Tack för i år Almedalen, vi ses nästa år:)

 

 

 

 

 

#doldreklam

Nyligen har det varit en debatt kring #doldreklam. Jag fick reda på detta fenomen genom att min ena dotter behövde en sporttröja av just märket Calvin Klein. Först blev jag förvånad över hur hon överhuvudtaget kunde veta vad Calvin Klein var. Min spontana reaktion var att den var för dyr. Men min dotter fortsatte argumentera varför just tröjan av märket var den absoluta bästa. Först senare när vi gemensamt tittade på youtubeinlägg förstod jag varför detta plötsliga behov av just den tröjan kom ifrån.

Reklam och annonsering på bloggar fyller en viktig funktion. Dock ska det ska vara tydligt när det är reklam och när det inte är det. Så är det tyvärr inte alltid idag. I Sverige har vi marknadsföringslagen som reglerar detta och Konsumentverket har tillsyn och granskar att lagen efterföljs. Vi har också Reklamombudsmannen som är reklambranschens egen självreglering. Branschen själva har internationella regler för reklam och marknadskommunikation, kallade ICC.

Av dessa internationella ICC-regler framgår att det bland annat inte är tillåtet att dölja eller vilseleda att det rör sig om marknadskommunikation. Det ska helt enkelt framgå att det är reklam och inget annat.

Förra året fällde Reklamombudsmannen den kända bloggaren och youtubaren Misslisibell för smygreklam av smink. Jag tycker beslutet var helt rätt och hoppats på att branschen lärt sig något ifrån det. I det fallet var det inte klart huruvida Misslisbell fått någon ersättning eller inte, men den debatt som seglat upp de senaste dagarna i media har handlat om unga bloggare som på olika sätt får ersättning för att prata om någon produkt.

Detta är nödvändigtvis inte fel, men det är viktigt uppmärksamma att om det är reklam ska det framgå. Detta är av särskild vikt när målgruppen och följarna är barn och unga. Ansvaret för detta ligger på såväl marknadsföraren som bloggaren. Jag som förälder har också ett ansvar att lära mina ungdomar kritiskt tänkande, det är troligen mer viktigt än någonsin.

Reklam och marknadsföring är bra, men dold reklam är inte okej.
#doldreklam

Kollektivtrafikresenärer får ökade rättigheter

Riksdagsdebatt den 3 dec 2015

I fredags ringde min syster, hon var fast i Stockholm. Tågen gick inte och hennes barn var på olika aktiviteter och behövde hämtas. Det var tågkaos, denna gång på grund av oväder. Det är inte rimligt att skylla på SJ för stormen Helga, men i en pendlares vardag händer det lite för ofta att det strular och jag ska erkänna att min kropp eller hjärna när jag ser inställda tåg på Tågtavlan reagera med ilska och frustration. När jag väl får information om varför det är försening eller inställda tåg, brukar det lugna sig för mig, men då vill jag ju gärna veta hur jag ska bete mig för att komma till jobbet eller som i fredags hade min syster velat ha information hur hon skulle kunna komma hem och hämta sina barn eller vilken ersättning hon hade rätt till för att ta sig hem på egen hand. Information saknas alltför ofta och det är då frustrationen byggs upp igen. Tyvärr tror jag känner alltför många igen sig i detta och därför känns det viktigt att berätta om den nya lag som kommer att gälla från den 1 april nästa år. Lagen kommer att heta ”Lag om kollektivtrafikresenärers rättigheter”. Denna nya lag tvingar transportören oavsett om det gäller tåg, buss, spårväg eller tunnelbana, att bland annat ge resenärerna information om förseningar och alternativa resvägar och om rätt till ersättning eller vilken rätt man har till exempelvis ersättning för taxi för att kunna hämta sina barn eller komma till arbetet.

Denna nya lag debatterade jag och några andra i riksdagen i torsdags, dagen före det stora tågkaos som delvis fortgått hela helgen. Jag kan inte påstå att den nya lagen hade hjälpt min syster att komma hem mycket tidigare än hon nu gjorde. Men jag vill hävda att den nya lagen kommer att ge henne och alla andra kollektivresenärer dels samma rätt till ersättning vid förseningar (idag har lika transportörer olika sorters resegarantier) dels bättre reseinformation. Båda sakerna är av oss pendlare efterlängtade.

Förlagen i korthet:
-ge resenären rätt till reseinformation, bl a om de trafiktjönster som en transportör erbjuder och om störningar i trafiken,
-Innehåller bestämmelser om resenärers rätt till ersättning vid förseningar som är längre än 20 minuter,
-Ger en resenär som har köpt en biljett som gäller för en viss tidsperiod rätten att få pengarna tillbaka, om transportörens trafikutbud ändras efter köpet och ändringen är av väsentlig betydelse för resenären.

Länk till debatten

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H301CU9

Låt folk få heta vad de vill!

image

 

För en tid sedan kunde vi läsa i tidningarna om de problem som Laila Bagge stött på när hon ville byta tillbaka till sitt gamla namn Bagge, eller giftasnamn som det kallas, men som Skatteverket sa nej till. När hon gifte sig med Niclas Wahlgren tog hon nämligen sin makes namn som efternamn och Bagge blev därmed ett mellannamn. I Sverige är det nämligen inte tillåtet att ha dubbla efternamn.

Häromdagen träffade vi allianspartier i Civilutskottet Olle Abrahamsson, tidigare rättschef på Justitiedepartementet. Olle har lett många utredningar men senast var han ordförande i den parlamentariska namnlagskommittén som sommaren 2013 lämnade förslag på en ny lag om personnamn. Det finns många saker att skriva om nuvarande namnlag, men sammanfattningsvis är det som Laila Bagge uttryckte det ”Året är 2015, låt mig få heta vad jag vill”. Skulle det som kommittén kom fram till och föreslagit ha varit lag idag så hade Laila Bagge inte haft några som helst problem med att ta tillbaka sitt gamla namn Bagge. Enligt kommitténs förslag ska man nämligen kunna få ha dubbla efternamn. Den enda begränsningen är att man bara ska få ha två efternamn.

Jag tycker att kommitténs förslag är bra av flera olika skäl. Dels eftersom jag delar Laila Bagges uppfattning att man borde kunna få bestämma själv vad man vill heta, men dels också eftersom det skulle kunna ha en liten positiv påverkan på jämställdheten då det idag är så att många par som gifter sig oftare väljer mannens efternamn framför kvinnans.

Förslaget på en ny namnlag innehåller även flera andra förenklingar och liberaliseringar som jag tror skulle vara bra. Min grundinställning är nämligen att människor själva är kapabla att bestämma vad de ska heta, det gäller såväl för- som efternamn.

Det enda sorgliga är dock att trots att utredningen alltså lämnade sina förslag redan sommaren 2013 så har regeringen inte återkommit trots att förslagen också har varit ute på remiss och att de flesta remissinstanser i sina svar var positiva till förslagen i det stora hela. Man kan alltså fråga sig varför det dröjer eftersom detta också var en parlamentarisk kommitté där alla partier i riksdagen fanns representerade och där det endast fanns två reservationer. Jag säger som Laila Bagge. Det är 2015, låt folk heta vad de vill!

Senaste inläggen.
Nudging 21 Apr
Nytt utskott 30 Mar
#doldreklam 22 Jan